Revista presei economice-23 august 2013

CFR Calatori va scumpi biletele de tren cu pana la 10% de la 1 septembrie
Ziarul Financiar

 

De la 1 septembrie 2013 pretul biletelor de tren va creste cu pana la 10% in functie de ruta, conform unei decizii aprobate de catre conducerea Ministerului Transporturilor. Aceasta scumpire se datoreaza evolutiei inflatiei si majorarea costurilor cu combustibili, energie si piese ale CFR Calatori din ultimii doi ani.

Astfel preturile biletelor de tren pentru rutele scurte, parcurse de trenurile Regio, aceasta scumpire va fi operata prin rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, majorarile fiind cuprinse intre 10 bani si 50 de bani.

Pentru rutele lungi, parcurse de trenurile InterRegio (IR), majorarea preturilor va fi de pana la 10%. Se va scumpi inclusiv taxa de rezervare, care in prezent este de 3,3 lei, urmand sa coste 4 lei dupa 1 septembrie.

Conform informatiilor din cadrul companiei, toate facilitatile de calatorie existente in prezent se vor pastra si dupa scumpire. Aceasta majorare a preturilor vizeaza doar trenurile Regio si InterRegio, iar in cazul trenurilor InterCity nu exista deocamdata noi reglementari.

 

Actiunile Microsoft au crescut cu 8% dupa ce actualul CEO, Steve Ballmer, si-a anuntat retragerea
 Ziarul Financiar

Anuntul retragerii din functia de CEO al Microsoft a lui Steve Ballmer, in varsta de 57 de ani, a determinat cresterea actiunilor companiei cu 8%.

Steve Ballmer este la Microsoft inca din anul 1980, fiind cel de-al 30-lea angajat al companiei, iar din anul 2000 a fost pus in functia de CEO al Microsoft de catre fondatorul Bill Gates.

Conform unei declaratii a actualului CEO, acum este momentul cel mai potrivit pentru o astfel de schimbare, declaratie cu care toti investitorii sunt de acord, dovada fiind cresterea pretului actiunilor companiei.

Investitorii considera ca Ballmer este vinovat de slaba dezvoltare a gigantului IT in ultimul deceniu, lasand cale libera in dezvoltarea puternica a unor companii precum Apple, Google sau Facebook.

Bill Gates impreuna cu un comitet de directori din conducerea companiei se vor ocupa de cautarea viitorului CEO, atat din interiorul companiei cat si din exterior.

 

Masinile fara sofer, un proiect pus la cale de Continental, Google si IBM
Capital

 

Conform unei publicatii germane, grupul german Continental este in negocieri foarte avansate cu cei de la Google si IBM pentru un proiect care este destinat dezvoltarii unor vehicule care se pot deplasa fara sofer.

Cei trei giganti vor anunta formarea acestui joint-venture cel mai probabil in septembrie, cu ocazia expozitiei auto de la Frankfurt. Marele avantaj al unei astfel de colaborari il constituie faptul ca cele trei mari companii au o mare experienta in domenii conexe.

In prezent Continental colaboreaza deja cu Cisco Systems la cateva proiecte asemanatoare, dar si la gasirea unor solutii pentru interconectarea masinilor care se afla pe aceeasi sosea.

Google dezvolta si testeaza tehnologii similare inca din 2010, pe unele sosele din California, iar IBM poate asigura suportul tehnic pentru inglobarea solutiilor dezvoltate de Continental si Google.

Proiecte similare la care se lucreaza exista si in cadrul altor companii precum GM, Ford, Toyota si Volkswagen.

Catalin Iftenie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *