Revista presei economice- 27 septembrie 2013
Increderea populatiei si a mediului de afaceri in economia Romaniei este in crestere
Ziarul Financiar
Conform unor date ale Eurostat, economia Romaniei prezinta din ce in ce mai multa incredere pentru mediul de afaceri dar si pentru populatie, fapt care se datoreaza in special imbunatatirilor din sectorul serviciilor, industriei si din zona consumatorilor.
Astfel, in septembrie s-a inregistrat cea mai mare crestere a increderii in economia Romaniei, dupa cum arata si indicele increderii companiilor si consumatorilor in economie care a ajuns la cota 97,4 in comparatie cu valoarea de 95,6 din luna precedenta, fiind totodata si cea mai mare crestere din luna februarie pana in prezent.
O analiza pe sectoare ale economiei arata serviciile si industria au evoluat pozitiv, iar comertul cu amanuntul si sectorul constructiilor au inregistrat o scadere a increderii.
La nivelul Uniunii Europene, increderea in economie a inregistrat o evolutie pozitiva pentru cea de-a cincea luna consecutiva in toate sectoarele de activitate.
In ceea ce priveste situatia zonei euro, indicele increderii in economie a inregistrat o incredere mai puternica decat previziunile economistilor, acest fapt reprezentand practic consolidarea revenirii economiei din recesiune.
Economia zonei euro a inregistrat o crestere in trimestrul al doilea dupa un an si jumatate de recesiune, cu o evolutie de plus 0,3% fata de primele trei luni ale anului. Moneda euro s-a apreciat vineri cu 0,1% fata de dolar, la 1,3506 dolari/euro.
JPMorgan va plati aproximativ 11 mld. de dolari pentru nereguli inainte de criza
Wall-Street
Conform Bloomberg, cea mai mare banca americana dupa active, JPMorgan Chase, este foarte aproape de a plati suma de 11 miliarde de dolari pentru rezolvarea mai multor investigatii cu privire la practicile institutiei pe piata obligatiunilor ipotecare inainte de criza.
Autoritatile din SUA si institutia bancara in cauza, sunt foarte aproape de a semna un acord potrivit caruia JPMorgan va plati contravaloarea sanctiunilor si despagubirilor. Aceasta suma record de 11 miliarde de dolari include despagubiri in valoare de 4 miliarde de dolari catre consumatorii pagubiti.
Vestea proasta este ca aceasta valoarea a acordului nu este finala deoarece in acest caz sunt implicate si Departamentului Justitiei, Departamentul pentru Locuinte si Dezvoltare Urbana si biroul procurorului general al statului New York, Eric Schneiderman. Acesta este co-presedinte al unui grup format din autoritati federale si locale responsabile de anchetarea conduitelor bancilor pe piata creditelor ipotecare inainte de criza financiara.
Nokia lanseaza prima tableta si noi modele de smartphone-uri
Wall-Street
La scurt timp dupa ce compania finlandeza Nokia a vandut divizia de telefoane gigantului Microsoft, a anuntat lansarea primei tablete si mai multe modele de smartphone-uri in cadrul unui eveniment care se va desfasura la Abu Dhabi.
Conform unor surse apropiate, la acest eveniment din 22 octombrie Nokia va lansa in total 6 dispozitive mobile, printre care smartphone-uri Lumia care au ca si sistem de operare Windows Phone dar si smartphone-uri mai ieftine care utilizeaza software-ul S40 al companiei.
Prima tableta de la Nokia , cu numele de “Sirius”, va rula folosind Windows 8 si va intra pe un segment de piata aglomerat unde concurenta Apple este foarte puternica.
Practic aceasta tranzactie, prin care Microsoft a cumparat divizia de telefoane Nokia a aparut intr-un context destul de dificil pentru simbolul economiei finlandeze. Nokia era lider la vanzarile de telefoane mobile acum cativa ani, dar si-a pierdut locul de lider o data cu aparitia si dezvoltarea pietei smartphone in fata Samsung si Apple.
Catalin Iftenie
Leave a Reply