Revista presei economice – 10 aprilie 2014

Grecia atrage finantare de 3 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni
Wall-Street

Potrivit Financial Times, Grecia a reusit sa atraga o finantare de 3 miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe 5 ani cu un cupon de 4,75%.

Peste 550 de investitorii s-au grabit sa investeasca in obligatiunile grecesti, fapt ce a dus la o cerere de opt ori mai mare decat oferta si la o suma atrasa de 3 miliarde de euro, avand in vedere faptul ca suma initiala vizata de greci era de 500 de milioane de euro.

Printre investitori se regasesc mai multe banci printre care Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, HSBC, Goldman Sachs, Morgan Stanley si JPMorgan Chase, care au cumparat obligatiuni de 1,3 miliarde de euro, aproape jumatate din finantare.

 

Emag are ca obiectiv extinderea in afara Romaniei
Ziarul Financiar

Conform unei declaratiei a directorului executive al companiei, Iulian Stanciu, retailerul online Emag analizeaza posibilitati de extindere in afara Romaniei.

Cel mai mare retailer online din Romania vizeaza zone unde exista un potential foarte mare de crestere a comertului online printre care Serbia, Croatia, Ucraina si Turcia, ultima dintre acestea fiind evaluata cu un potential imens.

Directorul companiei a mai declarat si faptul ca Europa de Vest nu este o piata tinta pentru extinderea Emag deoarce acolo trebuie sa ai foarte multi bani sau sa fii geniu pentru a reusi, piata fiind saturata.

 

Romania a ocupat anul trecut locul 12 in topul celor mai mari producatori de vin
Capital

Statisticile Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV) arata faptul ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere a productiei cu 29% fata de 2012, pana la nivelul de 4,276 milioane hectolitri de vin.

Intr-un top al celor mai mari producatori mondiali de vin, tara noastra se situeaza pe locul 12, iar pe primul loc este in continuare Italia cu o productie de 44,9 milioane de hectolitri, pe locul al doilea este Spania care a depasit Franta datorita unei cresteri de 31% a productiei.

In acest top se regasesc in ordine, SUA cu o productie de vin de 22 milioane hectolitri (+7 %), Argentina 15 milioane hectolitri (+27%), Chile 12,8 milioane hectolitri (+2 %), China 11,7 milioane hectolitri (minus 15 %), Africa de Sud 11 milioane hectolitri (+4 %), Germania 8,3 milioane hectolitri (minus 8 %), Portugalia 6,7 milioane hectolitri (+7 %), Romania 4,3 milioane hectolitri (+29 %) si Grecia 3,7 milioane hectolitri (+19 %).

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *