In fiecare dintre noi zace un geniu!

Bogdan CAPRARU

Ultima carte publicata de Editura Litera din colectia CEO Must Read este o carte de dezvoltare personala inedita si indrazneata in acelasi timp. Spun indrazneata deoarece incearca sa creeze o punte intre geniu si omul obisnuit, scotand in evidenta ideea ca in fiecare dintre noi poate zace un geniu, dar nu toti dintre noi reusim sa ne afirmam cu acea “sclipire de geniu”. Astfel, Robert Greene, autorul “Retetei geniului. Cum sa devii lider in orice domeniu de activitate” inceraca sa sparga gheata si sa rupa acela idei preconcepute conform carora “geniile” se nasc “genii” si poseda o karma data, nu castigata! Altfel spus, autorul se aliaza ideii, conform dictonului popular, “norocul” si-l face fiecare cu mana lui! In fiecare dintre noi poate sa zaca un geniu si in acest context, avem datoria de a scoate la lumina “comoara” din noi.

Care este secretul reusitei? Care este “reteta geniului”? Cartea o prezinta in etape pe parcursul a sase capitole, fiecare capitol fiind o etapa “prescrisa” in “reteta”. Cel mai important lucru este sa ne identificam “misiunea” vietii”, “vacatia” noastra. Practic e ceea ce simtim noi lautric legat de rostul nostru, acela “daruri” pe care natura ne inzestreaza la nastere. Acest lucru poate fi identificat cu notiunes de “talent”, abilitati mai dezvoltate decat altele. Dar, acest lucru nu este suficient! Drumul “sinuos” presupune o etapa de “ucenicie”, prin care ne dezvoltam acele “daruri”; o etapa de in care ne cautam, alegem si urmam “mentorii”, ne dezvoltam “inteligenta sociala” si abia apoi trecem la “etapa creativ-activa”. In final, ajungem sa detinem asa-zisele “puteri intelectuale superioare” in domeniul nostru, care ne asigura o forma de “intuitie superioara”.

Pentru a fi mai credibil, autorul vine cu explicatii, aducand in discutie parcurgerea etapelor mai sus mentionate de catre “geniile” consacrate si confirmate. Astfel, lucrarea este atractiva si prin elementul biografic pe care il aduce in prim plan cu privire la vietile unor mari maestri: Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin, Mozart, Goethe, John Keats, Fararaday, Darwin, Edison, Einstein, Henry Ford, Marcel Proust si altii. Astfel, pe parcursul a peste 500 de pagini, cartea devine un deliciu si,in acelasi timp, ne invata cum sa devenim mai buni in ceea ce facem.

Robert Greene este autorul a 5 bestseller-uri internationale, cartile sale abordand teme legate de putere, strategie si seductie. Cartea de fata a obtinut pozitia numarul 1 intr-o clasificare bestseller a New York Times. Revista Forbes o caracterizeaza ca fiind “Secretele pentru a deveni cel mai bun specialist.” Una peste alta, e o carte care iia va arata “caile maestrei”, asa cum ii place autorului sa numeasca “reteta geniului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *