Obiceiurile productive ale unui liber-profesionist

Marcus Victor Grant

consultant in strategie de comunicare si resurse umane

Faptul ca sunt liber-profesionist inseamna, roughly, ca “daca nu muncesc, nu mananc”. Asadar, nu-mi permit sa aman, sa refuz clienti sau oportunitati din motive personale. Cu toate acestea, un lucru clar pe care il incurajez, din propria experienta, la clientii mei, este ca nu ai nevoie sa fii sclavul programului tau si mai ales, nu trebuie sa lasi pe altcineva sa-ti faca programul. Sa ne intelegem. Nu faci vanzari, nu ai bani. Banii se castiga cel mai adesea din vanzari. Candidatul ii vinde recrutorului ideea ca el va fi angajatul potrivit. Seful ii vinde angajatului ideea ca va fi superiorul de treaba. Colegii ii inspira noului angajat ideea ca vor face buna echipa impreuna. El le vinde tututor ideea ca merita sa ramana in pozitie. Eu vand clientilor mei ideea ca pot sa ii sprijin sa faca orice isi propun ei mai bine decat deja o fac. Ei vand mai departe clientilor solutiile de care au nevoie. Dar omul nu a fost facut pentru bani, si nici pentru slujba. Omul nu a fost facut pentru telefon, telefonul a fost facut pentru om!

Voi ati vazut vreo persoana muncitoare sa moara de foame in Romania din ziua de astazi? Eu nu am vazut. Nu cred ca exista. Asa ca mai relaxati-va si zambiti! A venit primavara!

brain-770044_1920

Eu sunt liber profesionist. Asta inseamna ca imi desfasor activitatea impartindu-mi timpul intr-o maniera planificata intre toti oamenii care beneficiaza de serviciile si munca mea, treburile administrative si viata personala. Fiecare cate putin, cu conditia ca lucrurile sa fie planificate, poate sa aiba cate o bucatica din timpul meu. Sarcinile asumate imi conditioneaza viata sa fie o masinarie foarte eficienta, iar ritmul cu care se succed activitatile mele si oamenii cu care interactionez pe parcursul unei zile sau a unei saptamani este unul foarte motivant. In unele zile care au foarte multe intalniri si sarcini urgente, nici nu am senzatia ca muncesc, desi ma trezesc la ora 6, ma culc la 12 noaptea si abia daca am timp sa iau o masa.

Daca sunteti liber-profesionisti sau vreti sa deveniti, o recomandare pe care o am pentru voi este bazata pe o observatie de bun simt. Chiar daca banii se fac cu efort, se pastreaza cu calm. Cautati oferte mai bune pentru tot ce aveti reala nevoie, documentati-va bine inainte sa cumparati orice, oferiti cu generozitate daca puteti, invatati sa primiti ceea ce va daruiesc ceilalti si invatati sa cereti ce vreti si aveti nevoie! Clientii este mult mai probabil sa cumpere de la oameni calmi care transmit ideea ca isi respecta munca si timpul.

Asta presupune planificarea unei zile pe saptamana (pentru majoritatea oamenilor e duminica) in care nu lucrezi si stai si te odihnesti, chiar daca in restul timpului esti disponibil la orice ora din zi si din noapte. In restul saptamanii, bine ar fi sa faci si ceva sport si sa te ingrijesti in mod proactiv de sanatate, in sensul de a-ti face analize la sange si eventual alte tipuri specifice de analize o data pe an, sa iei suplimente alimentare (nu medicamente) pentru compensarea substantelor insuficiente in corp. Altfel, o luna de boala va ajunge sa te coste mai mult decat un an de mentenanta a sanatatii.

Un pericol care ii paste pe liber-profesionistii care lucreaza mai mult de acasa este izolarea sociala, iar in legatura cu asta recomandarea mea este stabilirea unor intalniri si discutii frecvente, ori fata in fata, ori prin Skype sau telefon, cu prietenii, inclusiv si mai ales in timpul saptamanii si, mai ales (dar nu de fiecare data), in ziua libera.

Sarcinile administrative si/sau casnice pot sa fie ori delegate unor persoane (menajera, bucatar, asistent), ori pot fi realizate in paralel cu activitati de ascultare a unor audiobookuri si vizualizare a unor traininguri sau documentare.

Un timp important, dar nu foarte solicitant, este necesar a fi alocat actualizarii tehnologice. In fiecare luna, trebuie sa existe un buget pentru tehnologie: dispozitive digitale, medii de stocare, accesorii, consumabile, incarcatoare, acumulatori, baterii, multifunctionale, sisteme de operare, softuri, etc. Acest timp este egal cu importanta pe care o are a citi si a parcurge documentatii de specialitate pentru imbunatatirea cunostintelor si a skillurilor in aria specifica in care liber profesionistul isi ofera serviciile, la care se mai adauga, bineinteles, informarea cu privire la mediul economic, social si mai ales legislativ general.

Ideea ca la un moment dat ai terminat cu invatatul si ai nevoie sa pui in practica ceea ce ai invatat este una din cele mai cretine cu putinta care exista in societatea romaneasca. Sa te opresti din invatat este acelasi lucru cu a te hotara sa devii prost inteligent pasiv. Pentru a aplica ce ai invatat, ai nevoie mereu sa inveti moduri noi, mai eficiente, care sa te sprijine sa folosesti ceea ce deja stii. Desigur, poti considera ca nu ai timp sa inveti. Poti considera ca atata vreme cat nu te da nimeni afara din pozitia pe care o ai si nu primesti suturi de nicaieri si esti apreciat/a prin comparatie cu altii nu e nevoie cu adevarat sa te dezvolti personal sau profesional. Esti liber/a sa nu citesti linkurile pe care ti le dau, cartile pe care ti le recomand, sa nu vezi filmele pe care ti le sugerez. Esti liber/a sa nu faci testele pe care ti le trimit si sa nu folosesti tehnicile pe care ti le ofer. Esti liber/a ca in loc sa vii la seminariile pentru dezvoltare personala si profesionala pe care le organizez la niste preturi ridicol de mici sa te duci la munte, acasa la parinti”, in concediu, sau “sa vezi ce mai apare”. In acelasi timp, nu te mira cand cei care sunt liberi sa te intreaca o fac fluierand. Nu o fac pentru ca au ceva cu tine. O fac pentru ca vor sa se intreaca pe sine. Pentru ca pot si vor. Peste vreo 5 ani, ai sa te intrebi cum de acel tinerel, cu 10-15 ani mai mic decat tine, castiga mai bine ca tine si eventual ti-a luat locul de munca/clientii. Este pentru ca si-au ascutit toporul – vedeti mai jos povestea taietorului de lemne ca sa intelegeti.

 

Asadar, tu, ca liber profesionist iti faci programul, tu te bucuri de rezultate. Cum iti planifici lucrurile, asa reusesti sa te bucuri de rezultatele muncii tale. Care sunt cateva ponturi strategice care m-au ajutat sa ma pastrez in forma din 2005 incoace?

Ia-ti o zi libera de odihna pe saptamana in care iti dai voie sa nu iti planifici nimic profesional, ci odihneste-te sau petrece timp cu cei dragi.

Fa-ti timp zilnic pentru sanatatea ta. Nu iti mai plateste statul atatea cheltuieli medicale, prin urmare fii proactiv.

Fa-ti timp pentru prieteni in fiecare zi a saptamanii.

Nu-ti pierde prea mult timp doar cu sarcinile administrative. Deleaga-le sau fa ceva mai productiv in timp ce te ocupi de ele.

Aloca-ti timp si bani pentru tehnologie si pentru ascutirea skillurilor in domeniul tau.

Calmeaza-te. Lucrurile nu sunt atat de grave cum pot sa para uneori. Creativitatea ajunge mai usor la oamenii calmi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *