Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

Presa Internationala Raluca Diaconu

The Wall Street Journal:

Dolari ieftini pentru crestere economica

Rezervele Federale ale Statelor Unite ale Americii (FED) au anuntat faptul ca vor mentine dobanda de referinta la un nivel scazut pana cand economia isi va reveni.

Ritmul de crestere al economiei americane s-a accelerat de la 1,7% la 2% la inceputul anului 2013, dar, cu toate acestea, cea mai mare economie a lumii nu si-a revenit inca la ritmul de crestere inregistrat in 2010 (2,4%).

Un nou episod din “razboiul monedelor”

 Reprezentantii din tarile dezvoltate si emergente, membre ale G20, in cadrul unui summit desfasurat la Moscova au adus in discutie faptul ca rata de schimb valutar nu este o tinta de politica monetara, dar este importanta pentru cresterea economica si stabilitatea preturilor. Cu alte cuvinte, cursurile de schimb nu trebuie si nici nu ar trebui sa fie folosite in scopuri concurentiale.

Cu doi ani in urma, ministrul brazilian a fost primul care a introdus termenul de “razboi valutar” pentru a descrie devalorizarile competitive ale monedelor nationale derulate de tarile bogate cu scopul de a-si sustine exporturile.

Fuziune pentru suprematia aeriana a SUA

Dupa un an de zvonuri, dezmintiri, negari si negocieri secrete, sefii executivi ai American Airlines si US Airways Group si-au anuntat mult asteptata fuziune cu care spera sa domine piata companiilor aeriene americane. Noua compania va avea dimensiunile si capacitatile de a concura eficient si profitabil pe piata mondiala.

Fuziunea reprezinta reinnoirea unui brand deja de succes, dar are si dezavantaje pentru clienti: mai putine optiuni pentru acestia, preturi ridicate si servicii de o calitate mai redusa.

Efectul manipularii LIBOR- apar dezertarile

Marile banci printre care BNP Paribas din Franta si Rabobank din Olanda si-au exprimat dorinta de a se retrage din consiliul ce stabileste dobanda LIBOR. Liborul se calculeaza pe baza estimarilor bancilor privind costurile la care s-ar imprumuta de la alte institutii de credit si pe baza lui sunt evaluate activele de mii de miliarde de dolari in intreaga lume.

Aceste institutii de credit au devenit reticiente in ceea ce priveste implicarea in stabilirea ratei dobanzii pentru ca bancile Barclays, UBS si Royal Bank of Scotland au incercat sa manipuleza dobanda LIBOR, fapt recunoscut in cele din urma si pedepsit prin plata unor amenzi de peste 2,5 miliarde de dolari.

Se sparge “bula aurului”

Marii miliardari, in frunte cu George Soros si Louis Moore Bacon si-au redus investitiile in metalul pretios, in conditiile in care instrumentele financiare garantate prin aur au inregistrat cel mai mare declin. In aceste conditii,  pretul metalului pretios a cunoscut o cadere spectaculoasa in ultimele 6 luni.


Financial Times:

Agentiile de rating se canibalizeaza

 Cea mai mare agentie de rating din lume, Standard & Poor’s (S&P) a fost retrogradata de Moody’s. Cea din urma a coborat ratingul cu doua trepte, de la “A3” la “Baa2”, avertizand ca ar mai putea avea loc o noua revizuire negativa.

La randul ei, Standard & Poor’s evalueaza Moody’s cu ratingul “BBB+”, cu trei trepte deasupra categoriei nerecomandate investitorilor.

Lira sterlina se scufunda in Tamisa

Cresterea economica insuficienta din Regatul Unit si viitoarea schimbare a conducerii Bancii Angliei (The Bank of England) ii determina pe marii investitori sa renunte la lira sterlina.

Cu aceasta ocazie, tot mai multi speculanti, pentru prima data in ultimele 5 luni, vand lira sterlina in loc sa o cumpere.

Turcia; 7 ani la portile UE

Franta a reluat recent discutiile cu Turcia referitoare la aderarea celei din urma la Uniunea Europeana dupa 7 ani de la inceperea oficiala a discutiilor. Cu toate acestea, conform unui sondaj de opinie, doua treimi din populatia Turciei se opune aderarii la Uniunea Europeana.

Exportatorii baga yenul la cura de slabire

Un yen puternic este defavorabil exportatorilor japonezi. In aceste conditii, parerea generala este ca un yen slab va conduce la cresterea profiturilor si a schimburilor la burse.

Producatorii de autoturisme, ca si alti exportatori gigant, sunt cei care beneficiaza de pe urma monedei slabe, precum si bancile si alte entitati financiare. Dar motorul acestor schimbari nu este de fapt fluctuatia mondedei, ci apetitul pentru risc.

Cine a agonisit mai mult aur?

Activele precum aurul reprezinta una dintre metodele de acoperire a riscului impotriva devalorizarii rezervelor valutare. Cei mai mari cumparatori de aur din ultimii 50 de ani sunt Rusia, Brazilia si Irak, in timp ce India ramane, in schimb, cel mai mare consummator de aur din lume, 864,2 tone in 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *