Pietele financiare internationale – evolutii luna Ianuarie 2013

Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

 Pietele de capital mondiale au crescut in prima luna din 2013, evolutie determinata, in principal, de amanarea deciziilor importante cu privire la problemele fiscal-bugetare din Statele Unite, de semnalele de stabilizare macroeconomica (in Zona Euro) si de inflexiune (in China), dar si de rezultatele raportate de principalele companii listate pe mapamond. Indicele global MSCI a crescut pentru a 3-a luna consecutiv, cu 5%, pana la 1 405,47 p..radulescuianuarie1

 Se remarca evolutia pietelor americane, sustinuta de amanarea deciziilor importante cu privire la problemele fiscal-bugetare, dar si de rezultatele raportate de companii (la aproximativ 70% din cele care au comunicat pe trimestrul IV acestea s-au situat peste estimarile pietei). Indicele S&P 500 a crescut cu 5% (cea mai buna luna ianuarie de la jumatatea anilor 1990), pana la 1 498,11 p..

radulescuianuarie2

 Pietele europene s-au apreciat pentru a 8-a luna consecutiv in ianuarie, indicele Dow Jones Stoxx 600 consemnand un avans de 2,7%, pana la 287,22 p..

 Pe plan intern, indicele BET a consemnat o crestere de 6,4%, ameliorarea perceptiei cu privire la riscul investitiilor financiare in Romania fiind contrabalansata de planurile de taxare suplimentara a companiilor din sectorul energetic, dar si de majorare a redeventelor.

radulescuianuarie3

 Scenariul central

 Evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici globali, dar si ale rezultatelor raportate de companiile listate pe mapamond exprima premise mixte pentru pietele de capital mondiale pe termen scurt. Prin urmare, scenariul central pentru piata de actiuni continua sa fie range-ul. Avand insa in vedere dinamica burselor din luna ianuarie, am redus limita superioara a intervalului de previziune pe termen scurt la 5%.

 In Statele Unite indicii bursieri se situeaza foarte aproape de maximele istorice, insa deciziile importante cu privire la aspectele fiscal – bugetare (reducerea cheltuielilor publice, majorarea pragului de indatorare) au fost amanate pentru lunile urmatoare.

radulescuianuarie4

 Totodata, profiturile companiilor se afla la maxime istorice, insa ritmul de evolutie a acestora (in termeni an/an) ar putea decelera in trimestrele urmatoare, mai ales daca analizam dinamica fluxurilor investitionale.

 Aplicand modelul FED observam ca actiunile americane consemnau cel mai ridicat nivel de atractivitate in raport cu titlurile de stat din ultimele decenii. Cu toate acestea, atrag atentia asupra faptului ca, in trimestrele urmatoare am putea asista la atenuarea acestui decalaj (atat prin prisma evolutiei actiunilor, dar si a obligatiunilor). De altfel, in ultima perioada am asistat la majorarea dobanzilor la titlurile de stat americane.

radulescuianuarie5

 In ipoteza ca profiturile companiilor vor decelera in 2013 (ritm anual de 3,5%) si earnings yield se va mentine in apropiere de valorile din perioada 2011-2012, atunci indicele S&P 500 ar putea incheia acest an in scadere cu aproximativ 4% (comparativ cu finalul lui 2012).

 In Europa s-au amplificat semnalele de stabilizare macroeconomica, insa factorii de risc (macro-financiar, politic si social) s-ar putea reintensifica in trimestrele urmatoare.

 Pe plan intern, ameliorarea perceptiei cu privire la riscul investitiilor financiare in Romania, dar si asteptarile cu privire la politicile de dividende ale unor companii listate la BVB ar putea contralabansa incertitudinile de natura macro-financiara (in special fiscal-bugetara). Prin urmare, apreciez ca, in acest scenariu central, exista in continuare spatiu de crestere pentru companiile cu un randament important al dividendului (pentru exercitiul financiar 2012), cel putin din perspectiva termenului foarte scurt.

 Concluzionand, range-ul este in continuare scenariul central pentru evolutia pietelor de capital in perioada imediat urmatoare. Atrag insa atentia cu privire la faptul ca o evolutie ascendenta sustenabila este dependenta de relansarea durabila a fluxurilor investitionale in economia reala. Desi unii indicatori de sentiment s-au ameliorat recent, este dificil de crezut ca un astfel de proces se va concretiza in saptamanile urmatoare (in State Unite doar dupa rezolvarea problemelor de ordin fiscal-bugetar, in Europa mai degraba dupa alegerile din Germania).

radulescuianuarie6

 Amplitudinea acestui range va fi in continuare diferita (intre pietele dezvoltate si pietele emergente si de frontiera), iar dimensiunea acestuia va fi determinata de evenimentele din plan macroeconomic din principalele blocuri economice: Statele Unite, Zona Euro, China-Japonia. Acest scenariu ar putea fi determinat de evolutii mixte/divergente ale indicatorilor macroeconomici pe mapamond, dar si ale rezultatelor raportate de companii. De asemenea, reintensificarea tensiunilor economico-financiare din Zona Euro si Statele Unite ar putea fi contrabalansata de noi masuri interventioniste, in principal de natura monetara.

 Intr-un scenariu negativ, pietele de capital mondiale ar putea consemna intrarea intr-o stare de corectie (declin de peste 10%), care s-ar putea prelungi intr-un bear market (scadere de peste 20%). Acest scenariu ar putea fi determinat de tergiversarile cu privire la problemele fiscal-bugetare din Statele Unite, dar si de reintensificarea tensiunilor in cadrul Zonei Euro. Totodata, pietele ar putea sa testeze eficienta politicilor monetare implementate pe mapamond pe parcursul ultimilor ani de catre principalele banci centrale pe mapamond. Deocamdata, eficienta acestor masuri este relativ redusa, multiplicarea bilanturilor bancilor centrale nefiind resimtita la nivelul investitiilor in economia reala.

 Riscuri

 Chiar daca s-au diminuat in intensitate, se mentin in continuare o serie de factori de risc cu privire la evolutia pietelor internationale de capital pe termen scurt, atat macro-financiari, dar si politici si sociali: aspectele fiscal-bugetare si mixul de politici economice in Statele Unite, divergenta economica, situatia finantelor publice si a sectorului bancar privat in Zona Euro, provocarile cu care se confrunta economiile asiatice (China si Japonia), posibilitatea prelungirii secetei de capital, dar si riscurile politice pe plan intern.

 Nu in ultimul rand, atrag atentia si asupra altor aspecte sensibile pe mapamond, atat de natura economica, dar si geo-politica (care ar putea declansa o intensificare a riscurilor): policy-mix-ul global si eficienta programelor monetare neconventionale (viteza de circulatie a banilor (critica lui Lucas)), deteriorarea potentialului economic (in contextul declinului investitiilor si deprecierii capitalului uman), somajul pe termen lung (care poate determina intensificarea riscului social), evolutia cotatiilor internationale la titei si alte bunuri, posibilitatea unor conflicte armate in zonele sensibile din punct de vedere geopolitic.

 Atrag atentia ca reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *