Pietele financiare internationale – evolutii luna septembrie

  Andrei Radulescu – Senior Investment Analyst SSIF Broker

  Evolutii recente

Pietele de capital au crescut pentru a 4-a luna consecutiv in septembrie, indicele global MSCI consemnand un avans de 2,5%, pana la 1 311,5 p. .

Aceasta evolutie a fost determinata de concretizarea asteptarilor cu privire la noua runda de masuri monetare expansioniste (semnalate de FED si BCE pe parcursul verii). Precizez faptul ca masurile anuntate de BCE au contribuit la reducerea costurilor de finantare ale tarilor cu probleme de ajustare, insa aceste dobanzi continua sa se mentina peste cele consemnate in vara anului 2011 (cazurile Spaniei, Italiei).

Indicele S&P 500 a crescut cu 2,4%, comparativ cu finele lunii august, pana la 1 440,67 p. (avans de 14,6% ytd), in timp ce indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a urcat cu 0,8%, pana la 268,48 p. (avans de 9,8% ytd).

Pe de alta parte, pe plan intern, indicele BET a scazut cu 1,8%, pana la 4 725,1 p. (avans de 9% de la inceputul anului), expresie a mentinerii unui climat investitional dificil (seceta de capital).


Scenariul central

 Pe termen scurt pietele de capital pe mapamond vor fi influentate in principal de evolutia indicatorilor macroeconomici din principalele regiuni (Statele Unite, Zona Euro si China), dar si de sezonul de raportari financiare trimestriale (T3).

Desi in Statele Unite am asistat recent la unele semnale de stabilizare, in urma procesului de decelerare din ultimele trimestre, consider ca pietele financiare vor acorda o atentie importanta fenomenului fiscal cliff, politicii bugetare si prioritatilor de politica economica ale Administratiei care va rezulta in urma alegerilor din acest an.

In Zona Euro situatia se mentine delicata, procesul de ajustare va continua si in 2013.

Economiile asiatice vor resimti in continuare evolutiile din economiile dezvoltate, prin prisma dependentei de fluxurile comerciale si financiare derulate cu acestea.

Trebuie mentionat faptul ca decelerarea economiei mondiale in acest an se va resimti la nivelul evolutiei rezultatelor companiilor, cele mai afectate fiind cele din Europa, prin prisma persistentei climatului macroeconomic critic. De asemenea, precizez faptul ca planeaza o serie de incertitudini cu privire la eficienta masurilor expansioniste recent anuntate de principalele banci centrale pe mapamond.

Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca la nivel global companiile prezinta o marja mai redusa de ajustare a costurilor comparativ cu primul val al Marii Recesiuni. Intr-un astfel de context, unele companii (cele care detin lichiditati importante) ar putea demara ample programe investitionale, in special in cercetare-dezvoltare, pentru a putea lansa noi produse (cu marje mai ridicate de profit). Deocamdata, nu sunt semnale concrete in directia relansarii durabile a fluxurilor investitionale pe mapamond (economia mondiala continua sa se zbata intre doua cicluri).

In acest context mentin scenariul central de la Raportul din luna august – perspective neutrale/benigne din punct de vedere macroeconomic pentru pietele de capital in urmatoarele 3-6 luni: evolutie a indicilor din pietele mature in intervalul  (-7,5% : + 7,5%), evolutii ale indicilor din pietele emergente si de frontiera in intervalul (-15% : +15%).

Pe de o parte, economia mondiala nu a intrat intr-un nou ciclu, iar factorii de risc se mentin la cote ridicate, la nivelul tuturor regiunilor (Europa, Statele Unite, dar  si Asia). Persistenta crizei economico-financiare in Europa, decelerarea economiei Statelor Unite si a economiilor emergente reprezinta factori importanti care exprima premise nefavorabile pentru rezultatele raportate de companiile listate in trimestrele urmatoare.

Totodata, mentionez faptul ca se mentin o serie de riscuri la nivelul sistemului financiar privat. Atrag atentia ca reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature -declin de cel putin 10%- si bear market pe pietele de frontiera, de -20%). Un astfel de scenariu este probabil pe termen foarte scurt, mai ales daca vom asista la surprize nefavorabile pe parcursul sezonului de raportari financiare pe T3.

Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca actiunile sunt atractive, atat prin prisma excesului de lichiditate pe mapamond, dar si a ceea ce priveste comparatia cu obligatiunile.

Deciziile recente de politica macroeconomica pe mapamond ar putea determina detensionarea climatului investitional pe mapamond. Cu alte cuvinte, daca aceste masuri se vor dovedi credibile pentru pietele financiare am putea asista la relansarea graduala a investitiilor in economia reala incepand cu finalul acestui an. Ramane de vazut ce se va intampla cu politica bugetara in Statele Unite si cum vor evolua evenimentele in Zona Euro, dar si indicatorii macroeconomici din China.

Riscuri

 O evolutie ascendenta sustenabila a pietelor de capital este dependenta de relansarea durabila a investitiilor de catre companiilor private.

Trebuie mentionat faptul ca se mentin o serie de incertitudini in economia mondiala, a caror concrezitare ar avea impact imediat la nivelul pietelor financiare (in orice moment sunt posibile pusee de volatilitate). Printre acesti factori de risc mentionez: criza din Zona Euro, riscurile din economia americana, starea fragila a sectorului bancar privat, decelerarea economiei mondiale, problemele cu care se confrunta economia Chinei, evolutia cotatiilor internationale la titei, posibilitatea unor conflicte armate in zonele sensibile din punct de vedere geopolitic.

De asemenea, mentionez o serie de aspecte fundamentale (dileme pentru economia mondiala), care impiedica o evolutie sustenabila ascendenta a pietelor de capital: viteza de circulatie a banilor, problema eficientei programelor monetare neconventionale, somajul pe termen lung, deprecierea capitalului uman si declinul potentialului economic, indeosebi in randul economiilor dezvoltate.

Atrag atentia ca reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca actiunile sunt atractive, atat prin prisma excesului de lichiditate pe mapamond, dar si a ceea ce priveste comparatia cu obligatiunile.

Cu toate acestea, cresteri sustenabile pe pietele de capital pe mapamond sunt dependente de reluarea investitiilor de catre companiile private. Deocamdata nu cred ca am putea asista la astfel de semnale concrete pana la finele anului curent.

Pe termen foarte scurt (4-6 saptamani) sezonul de raportari financiare internationale va capta atentia investitorilor pe mapamond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *