Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – septembrie 2012
Andrei Radulescu – Senior Investment Analyst SSIF Broker
In septembrie economia mondiala a continuat sa resimta valurile Marii Recesiuni si consecintele acestora. In statele dezvoltate persista problemele de natura finantelor publice, cu impact asupra sectorului financiar-bancar privat, ceea ce determina mentinerea unui climat advers pentru investitii. Evolutiile economiilor dezvoltate se rasfrang asupra economiilor emergente si in dezvoltare, prin prisma canalelor comercial si financiar.
Cu toate acestea, se pot nota unele semnale de stabilizare pe parcursul lunii septembrie, indeosebi la nivelul economiei americane, pe fondul demararii de catre FED al celui de-al treilea program de masuri monetare expansioniste neconventionale. Totodata, Banca Centrala Europeana a prezentat la sedinta din septembrie detaliile programului OMT (Outright Monetary Transactions). Aceste noi programe monetare expansioniste neconventionale au determinat reducerea percetiei cu privire la riscul investitional pe mapamond, fapt reflectat de evolutia pietelor financiare, care au continuat sa creasca in septembrie (indicele global MSCI a consemnat un avans de 2,5% m/m, pana la 1 311,5 p.).
Climatul din pietele financiare s-a propagat gradual si la nivelul economiei reale, indicele Baltic Dry (barometru al comertului mondial) consemnand un avans de 9% m/m in septembrie, pana la 766 p., nivelul maxim de la jumatatea lunii august.
Per ansamblu, factorii de risc pentru climatul macro-financiar mondial se mentin la cote ridicate la inceputul trimestrului IV. Printre acesti factori mentionez fenomenul fiscal cliff din Statele Unite, imposibilitatea ajustarii mai multor economii din Zona Euro, probabilitatea unui scenariu de aterizare fortata in China, sau riscul unor conflicte armate in regiunile sensibile din punct de vedere geopolitic.
In Statele Unite se remarca evolutia indicatorului PMI din sfera industriei prelucratoare, care semnaleaza expansiune dupa 3 luni de contractie. De asemenea, sectorul de servicii a accelerat in septembrie, indicatorul PMI consemnand nivelul maxim din ultimele 6 luni. Nu in ultimul rand, indicatorii care comensureaza sentimentul consumatorilor s-au ameliorat semnificativ in septembrie, exprimand semnale de accelerare a consumului privat (principala componenta a PIB) in debutul anului 2013.
In Zona Euro evolutia indicatorilor macroeconomici comunicati pe parcursul lunii septembrie exprima o probabilitate ridicata a prelungirii (in trimestrul III) procesului de contractie economica. Economia regiunii este macinata de problemele de natura finantelor publice, cu efecte nefavorabile pentru sectorul bancar, care are un rol fundamental in finantarea economiei reale. Indicatorii PMI din sfera industriei prelucratoare, dar si din sectorul de servicii au continuat sa se situeaze in septembrie sub nivelul de 50 p., care separa contractia de expansiune. Totodata, indicatorii de sentiment din regiune au consemnat evolutii predominant nefavorabile, exprimand premise negative pentru ultimele luni din 2012 si primele luni din 2013.
La nivelul regiunii Asia-Pacific indicatorii macroeconomici au continuat sa se deterioreze in septembrie, pe fondul dependentei de fluxurile economice derulate cu tarile dezvoltate. Spre exemplu, industria prelucratoare din China a consemnat in septembrie cel mai sever ritm de contractie din martie, pe fondul evolutiei nefavorabile a comenzilor de export. Totodata, sectorul de servicii a decelerat in septembrie, catre cel mai redus ritm de evolutie din ultimele 12 luni.
Pe plan intern economia resimte contractia Zonei Euro (principalul partener economic), dar si deteriorarea climatului investitional ca urmare a crizei politice din vara acestui an. Evolutia indicatorilor macroeconomici comunicati pe parcursul lunii septembrie exprima o probabilitate ridicata ca economia sa reintre in contractie in a doua jumatate a acestui an. Cu alte cuvinte, iesirea din a doua recesiune din ultimii 4 ani (consemnata in T2) pare sa fie de natura temporara. Dupa parerea mea, pana la alegerile generale din decembrie (in urma carora se vor decide aspecte importante cu privire la politica economica pentru urmatorii 4 ani) nu vom asista la o ameliorare a climatului investitional intern.
Majoritatea indicatorilor macroeconomici comunicati pe mapamond in septembrie au confirmat scenariul central de previziune macroeconomica, prin urmare nu am efectuat modificari comparativ cu Raportul elaborat in luna august. Pe termen scurt economia mondiala va continua sa evolueze sub potential. Dupa parerea mea, economia mondiala ar putea atinge un punct de inflexiune in trimestrul IV, daca se vor solutiona favorabil aspectele referitoare la problemele de natura finantelor publice din Statele Unite (fiscal cliff) si Europa (consolidarea bugetara credibila in statele din flancul sudic).
In sfera economiei financiare am asistat la o consolidare a pietelor de capital in septembrie, indicii bursieri crescand pentru a 4-a luna consecutiv. Pe termen scurt, sezonul de raportari financiare va reprezenta motorul pietelor de capital. Principalele banci centrale de pe mapamond au adoptat recent noi masuri neconventionale, care sunt deja incluse in preturi. Eventuale surprize nefavorabile din partea rezultatelor companiilor (sezonul de raportari pe T3), coroborate cu concretizarea partiala a factorilor de risc din plan macroeconomic, ar putea determina corectii ale indicilor bursieri pe termen scurt.
Deocamdata nu sunt semnale de relansare durabila a fluxurilor investitionale in economia reala pe mapamond, prin urmare probabilitatea unor cresteri bursiere fata de nivelul actual este redusa (cel putin pana la finele acestui an).
In acest context mentin scenariul central de la Raportul din luna august – perspective neutrale/benigne din punct de vedere macroeconomic pentru pietele de capital in urmatoarele 3-6 luni: evolutie a indicilor din pietele mature in intervalul (-7,5% : + 7,5%), evolutii ale indicilor din pietele emergente si de frontiera in intervalul (-15% : +15%).
Pe de o parte, economia mondiala nu a intrat intr-un nou ciclu, iar factorii de risc se mentin la cote ridicate, la nivelul tuturor regiunilor (Europa, Statele Unite, dar si Asia). Persistenta crizei economico-financiare in Europa, decelerarea economiei Statelor Unite si a economiilor emergente reprezinta factori importanti care exprima premise nefavorabile pentru rezultatele companiilor listate in trimestrele urmatoare.
Totodata, mentionez faptul ca se mentin o serie de riscuri la nivelul sistemului financiar privat. Atrag atentia ca reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature – declin de cel putin 10% – si bear market pe pietele de frontiera (-20%)). Un astfel de scenariu este probabil pe termen foarte scurt, mai ales daca vom asista la surprize nefavorabile pe parcursul sezonului de raportari financiare pe T3.
Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca actiunile sunt atractive, atat prin prisma excesului de lichiditate pe mapamond, dar si a ceea ce priveste comparatia cu obligatiunile.
Deciziile recente de politica macroeconomica pe mapamond ar putea determina detensionarea climatului investitional pe mapamond. Cu alte cuvinte, daca aceste masuri se vor dovedi credibile pentru pietele financiare am putea asista la relansarea graduala a investitiilor in economia reala incepand cu finalul acestui an. Ramane de vazut ce se va intampla cu politica bugetara in Statele Unite si cum vor evolua evenimentele in Zona Euro, dar si indicatorii macroeconomici din China.
As dori sa mentionez un aspect important cu privire la acest raport. Economia mondiala nu a intrat intr-un nou ciclu economic, mentinandu-se o serie de factori de incertitudine pe termen scurt. In acest context, procesul de previziune macroeconomica este foarte dificil.
Este interesant articolul, mai ales ca pe mine ca profesor in invatamantul preuniversitar ma ajuta foarte mult. Elevii de liceu vor avea ce analiza la orele din cadrul firmei de exercitiu. Multumesc!
Multumim si asteptam sa ne mai vizitati si lecturati!