Pietele financiare internationale – evolutii luna noiembrie 2012

Andrei Radulescu – Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele de capital au crescut in noiembrie, evolutie determinata de evolutiile predominant favorabile ale indicatorilor macroeconomici (in Statele Unite si China), dar si de asteptarile cu privire la solutionarea favorabila a problemei fiscal cliff (declaratiile unor lideri americani au indus optimism pietelor la finalul lunii noiembrie), sau de diminuarea in intensitate a preocuparilor cu privire la situatia din Zona Euro (primele de risc din regiune au scazut pe parcursul lunii). Indicele global MSCI a crescut cu 1,1% pe parcursul lunii noiembrie, pana la 1 315,49 p..

Se remarca evolutia pietelor europene, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 consemnand un avans lunar de 2%, pana la 275,78 p. (crestere cu 12,8% de la inceputul anului).

Indicele S&P 500 a crescut cu 0,3%, pana la 1 416,18 p. (avans de 12,6% de la inceputul anului).

Pe de alta parte, indicele intern BET a scazut cu 2,7% in noiembrie, pana la 4 790,9 p., evolutie determinata de incertitidunile cu privire la climatul investitional dificil, fapt demonstrat si de deciziile unor brokeri externi de a iesi din Romania. Incertitudinile cu privire la dividendele FP pentru anul curent, vanzarea unui pachet de actiuni SNP de catre BRD (cu discount) si rezultatele nefavorabile ale BRD s-au numarat printre factorii principali care au influentat evolutia pietei interne de capital in noiembrie.

 Scenariul central

 In perioada imediat urmatoare evolutia pietelor mondiale de capital va fi influentata in principal de deciziile cu privire la fenomenul fiscal cliff din Statele Unite, o solutionare nefavorabila a acestei probleme putand genera corectii importante. De asemenea, evolutia indicatorilor macroeconomici din Statele Unite si China, precum si evolutia crizei economico-financiare din Zona Euro vor avea impact pentru dinamica pietelor de capital din perspectiva termenului scurt.

Dupa parerea mea, in acest moment pietele de capital anticipeaza o solutionare favorabila a problemei fiscal cliff in Statele Unite. De altfel, solutia favorabila este anticipata si de consumatori, indicatorii de sentiment situandu-se la nivelul maxim din ultimii ani. Daca se va ajunge la un compromis durabil din perspectiva termenului lung, atunci am putea asista la relansarea fluxurilor investitionale in economia reala, iar acest lucru va fi anticipat de catre pietele financiare (prin evolutii favorabile).

In Zona Euro contractia economica se va prelungi cel putin pana la finele anului curent. Pe termen scurt, investitorii vor acorda atentie importanta proiectului de realizare a Uniunii Bancare, dar si evolutiei indicatorilor macroeconomici din regiune, in incercarea de a identifica semnale de stabilizare si de a anticipa momentul iesirii din contractia economica. Atrag atentia asupra faptului

ca persistenta divergentelor intre liderii europeni in ceea ce priveste probleme importante precum bugetul pentru perioada 2014-2020 constituie un factor de risc pentru pietele de capital din regiune.

In China s-au consemnat o serie de semnale de inflexiune in perioada recenta, iar noua conducere politica pare interesata de sustinerea dezvoltarii durabile a economiei (orientarea spre politici care sa sustina cererea interna, politica de urbanizare).

Consider in continuare ca scenariul cel mai probabil de evolutie a pietelor de capital pe termen scurt este range-ul (-7,5% : 7,5%) in statele dezvoltate, respectiv (-15% : 15%) in statele emergente. Dupa parerea mea cresteri importante si durabile fata de momentul actual sunt dependente de aparitia unor semnale concrete de relansare sustenabila a fluxurilor investitionale in economia reala pe mapamond (indeosebi in Statele Unite si China, dar si in Zona Euro). Pe de alta parte, atrag atentia cu privire la persistenta la un nivel ridicat a factorilor de risc (macro-financiar), atat in Statele Unite, dar si Zona Euro sau Asia.

Riscuri

 O evolutie ascendenta sustenabila a pietelor de capital este dependenta de relansarea durabila a investitiilor de catre companiile private.

Trebuie mentionat faptul ca se mentin o serie de incertitudini in economia mondiala, a caror concrezitare ar avea impact imediat la nivelul pietelor financiare (in orice moment sunt posibile pusee de volatilitate). Printre acesti factori de risc mentionez: problema fiscal cliff in Statele Unite, persistenta si posibila reintensificare a crizei economico-financiare in Zona Euro, starea fragila a sectorului bancar privat european (si tranzitia catre noile norme de reglementare, introducerea taxelor pe tranzactii financiare, recapitalizarea bancilor), problemele cu care se confrunta economiile asiatice (atat China, dar si Japonia), evolutia cotatiilor internationale la titei, posibilitatea unor conflicte armate in zonele sensibile din punct de vedere geopolitic.

De asemenea, mentionez o serie de aspecte fundamentale (dileme pentru economia mondiala), care impiedica o evolutie sustenabila ascendenta a pietelor de capital: viteza de circulatie a banilor, problema eficientei programelor monetare neconventionale, somajul pe termen lung, deprecierea capitalului uman si declinul potentialului economic, indeosebi in randul economiilor dezvoltate.

Atrag atentia ca reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca actiunile sunt atractive, atat prin prisma excesului de lichiditate pe mapamond, dar si a ceea ce priveste comparatia cu obligatiunile.

Cu toate acestea, cresteri sustenabile pe pietele de capital pe mapamond sunt dependente de reluarea investitiilor de catre companiile private. Deocamdata nu cred ca am putea asista la astfel de semnale concrete pana la finele anului curent, desi companiile dispun de resurse pentru a relansa fluxurile investitionale (cel putin in Statele Unite si China: spre exemplu, profiturile companiilor americane au crescut cu 67,3 mld. dolari in trimestrul III).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *