Despre PIB, pic(atura) cu pic(atura) si o crestere economica pe masura

Octavian Dospinescu

La momentul scrierii acestor randuri, tocmai s-a terminat un proces electoral care a generat o majoritate substantiala in Parlament. Promisiuni, rafuieli, intrebari de tipul “Eu cu cine votez…?”, estimari si analize…tot tacamul. Dupa asezarea linistii, precum in celebrul banc cu batranica ce intreaba “Da’ violu’, maica, violu’?”, apare intrebarea: “Da’ bugetu’, bugetu’?!?”. Mi se pare absolut fabulos ca intr-o tara in care criza economica a fost invocata si (des)cantata de toti marii oameni politici, faptul ca suntem in decembrie 2012 si nu se stie NIMIC despre bugetul natiunii pe anul 2013 nu deranjeaza pe NIMENI. Probabil ca dintr-un exagerat simt al prudentei, se asteapta mai intai trecerea cu bine a Apocalipsei.

In ultimii ani s-au ratat cu nonsalanta mai toate tintele propuse in materie de inflatie, dobanzi, datorie publica si crestere economica. Democratia sociala, economica si lingvistica a generat expresii foarte simpatice de genul “crestere negativa”. E cam si cum am spune “sete umeda” sau “curatenie murdara” (ca tot veni vorba, cum vi se pare mai bine: “crestere negativa” sau “scadere pozitiva”?).

Apelul la cifrele seci ne poate oferi insa o perspectiva la care putini dintre noi ne-am gandi daca luam de bune prognozele ratate de marii specialisti si luminati economici. PIB-ul Romaniei este undeva in jurul valorii de 140 miliarde euro. Cresterile economice (prognozate sau realizate) din ultimii 3 ani au fost in marja de eroare electorala, adica plus/minus 2%. Cum ar suna oare o promisiune de crestere economica de 20%? Probabil ca toti analistii veritabili de pe sticlele televiziunilor si-ar lua o figura solemna si ar face apel la ratiune si la bunul simt care ne obliga sa nu consumam gogosi pe nemestecate, mai ales daca ele valoreaza putin peste 28 miliarde de euro. Democratia actuala este interesanta nu doar din punct de vedere social si lingvistic, asa cum s-a precizat in randurile de mai sus, ci si datorita faptului ca “sticlele” care ne informeaza pot avea viziuni diverse. Fara a avea pretentia unui calcul 100% corect, va supun atentiei suma care s-a adunat in ultima vreme pe site-ul www.porcisme.ro, site ce are un manifest extrem de pragmatic.

Sub o denumire mai mult decat sugestiva gasim cele mai ingenioase modalitati de a risipi bugetele publice centrale, locale, regionale…  De remarcat este faptul ca fiecare “porcism” economic semnalat are o documentare larga in presa vremii. De exemplu, din articolul Dintii secretarei aflam cu uimire ca “In ultimul Consiliu de Administratie al Electrica SA s-au discutat, data fiind criza economica, probleme importante pentru tara. Mai precis, acordarea a 10.000 de lei pentru doua persoane din conducerea Electrica pentru refacerea danturii.” Nota: una dintre persoanele din conducere este chiar secretara.

Din articolul Premiat pentru conferinte de presa aflam ca un director din Directia Penitenciarelor a fost premiat pentru ca a sustinut o conferinta de presa. Despre reprezentantii locali aflam ca isi fac favoruri oneroase in familie, conform explicatiilor din articolul Consilier cu sotie. Turismul atat de invocat in sursele cresterii economice este foarte bine reprezentat in materialul Cheala cu biguduiri. Intr-o linie asemanatoare se incadreaza si simpatica poveste intitulata Cu capul in stalpi. Si lista continua pana la interesanta suma de …. 28 miliarde euro, adica 20% din PIB.

Lecturand www.porcisme.ro, cred ca putem avea doua viziuni diferite: Viitorul suna bine! sau Viitorul suna ocupat! Noi ce alegem?

Leave a Reply

Your email address will not be published.