Revista presei economice- 24 ianuarie 2014

Cat mai au de recuperat actiunile de pe bursa pana la maximele istorice
Ziarul Financiar

 

Principalul indice al bursei de la Bucuresti, BET, care urmareste cele mai importante 10 actiuni, a atins recent maximul ultimilor cinci ani si jumatate, dar cu toate acestea ar trebui sa mai creasca cu 64% pentru a atinge maximele din anul 2007, adica ar mai fi nevoie de doi ani asemanatori cu 2013, cand BET-ul a castigat 26,1%. De cealalta parte, indicele general BET-C, care urmareste toate actiunile, ar trebui sa-si dubleze valoarea.

“Probabil ca in maximum trei ani de zile indicele BET va urca la nivelul din 2007. Am observat ca odata declansat un val de aprecieri, cresterile accelereaza odata cu depasirea unor praguri de rezistenta. De aceea cred ca este important ca in acest an indicele BET sa depaseasca pragul de 7.000 de puncte (fata de nivelul actual de 6.545 de puncte – n.red.)”, spune Mihai Alexa, manager de portofoliu la societatea de administrare a investitiilor (SAI) Broker Cluj.

Criza financiara a lasat urme adanci in cotatiile actiunilor bancare de pe bursa, BRD si Banca Transilvania, care ar trebui sa se aprecieze cu 207% si respectiv 64% doar pentru a reveni la maximele de acum sase ani si jumatate. Actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca listata pe bursa, ar trebui sa mai urce cu 23% pentru a sterge in totalitate pierderile suferite de actionari in vara anului 2007.

Creditele cu probleme subtiaza profitul BCR la finalul lui 2013
Capital

BCR a incheiat anul trecut cu un profit de circa 360 -370 mil. cu 200 de milioane lei sub castigul din primele noua luni, din cauza unor provizioane suplimentare si vanzarea unor credite neperformante.

In ultimul trimestru au mai fost constituite provizioane pentru anumite credite restructurate si s-au marcat pierderi pe vanzarea unor credite neperformante, adaugand ca banca ar fi obtinut un profit operational modest si la finele lunii septembrie daca nu ar fi existat efectul pozitiv din eliberarea unui provizion fiscal. BCR a raportat un profit net de 563 milioane lei la finele lui septembrie 2013, in cea mai mare parte ca rezultat al unui impact fiscal pozitiv, profitul brut fiind de numai 17 milioane lei.

Bugetul de venituri si cheltuieli aprobat joi de actionari pentru 2014 prevede un profit net de 647 milioane lei, pe fondul cresterii creditarii, de la 47,6 miliarde lei (septembrie 2013) la 48,16 miliarde lei, si la o rata de 8,1% a rentabilitatii capitalurilor proprii, care vor creste cu 600 milioane lei, la peste 8 miliarde lei.

Pentru anul in curs este prevazuta constituirea de provizioane aferente creditelor si avansurilor de 1,23 miliarde lei, sub nivelul de la septembrie 2013 (1,54 miliarde lei) si la aproape o treime fata de 2012 (3,27 miliarde lei). La nivelul Grupului BCR sunt estimate provizioane de 1,64 mld. lei, cu 400 mil. lei mai mari decat nivelul anticipat doar la nivelul bancii. In special pierderile de 330 mil. lei anticipate la Suport Colect vor face ca profitul brut al intregului grup sa fie de doar 666 mil. lei, mai mic decat cel de 771 la nivel de banca.

Tvigun Cazimir

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *