Ce ne asteapta in 2013?

Ionel Timisan

Daca cititi aceste randuri, inseamna ca ati scapat cu viata si cu bine de sfarsitul lumii, ati avut ocazia sa savurati perioada sarbatorilor de iarna si, cel mai probabil, acum va pregatiti din toate punctele de vedere pentru anul 2013 si toate cele ce vor fi aduse cu el. Din fericire, putem de pe acum sa anticipam ce urmeaza sa se intample pe parcursul lui 2013, unele schimbari fiind deja anuntate. Ca sunt schimbari in bine sau nu, ramane de vazut dar pana atunci, trebuie sa ne pregatim/informam astfel ca adaptarea noastra la noile schimbari sa fie cat mai usoara.

Se intoarce taxa auto

Taxa auto, sub denumirea de “taxa de prima vanzare auto”, ce a fost suspendata pana la inceputul anului 2013, incepand cu 1 Ianuarie 2013, isi reintra in drepturi. Initial lansata de Guvernul Boc, a fost suspendata ca rezultat al protestelor organizate in 2012 pe suprafata Romaniei. In ciuda faptului ca a fost aspru criticata, asupra acestei taxe apreciindu-se ca subrezeste piata auto din Romania, ea va continua sa existe. Chiar daca reintroducerea acestei taxe este certa, nivelul la care se va realiza taxarea este incert si ar trebui reanalizat acest aspect, deoarece reintroducerea sub formele cunoscuta pana in prezenta, ar genera o noua sufocare a pietei auto din Romania iar migrarile spre Bulgaria devin, din nou, inevitabile. Premierul Victor Ponta a asigurat ca Guvernul va reglementa in prima sedinta din anul 2013 situatia taxei auto, precizand ca taxa de prima inmatriculare va fi inlocuita cu o taxa de mediu raportata mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

Plata TVA la incasare

Incepand cu ziua de  1 ianuarie din anul 2013,  urmeaza sa fie introdusa plata TVA la incasare, forma de plata a TVA, ce presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Contribuabilii obligati sa aplice aceasta decizie fiind cei cu o cifra de afaceri anuala sub nivelul plafonului de 2,25 milioane de lei. Aceasta forma de plata  TVA a fost solicitata si mult dorita de reprezentantii mediului economic, adoptarea acestei masuri fiind considerata una benefica pentru economia locala, doar ca, analizand mai in amanunt noile schimbari, se dovedeste ca doar intentia este pozitiva si ca punerea ei in practica s-a facut cu mai multe exceptii, excluderi si derogari de la regula de baza, In ciuda faptului ca functionarii statului au beneficiat de instruiri legate de aceasta schimbare, inca exista un numar crescut al acestora care nu pot sa raspunda corespunzator intrebarilor ce le sunt aduse, legat de noua forma de plata a TVA.  La final, se dovedeste ca modul in care statul doreste sa puna in practica noua forma de plata a TVA, nu poate fi imbratisata de mediul economic ca o facilitate ci mai degraba ca o impovarare/o complicare a modului de organizare in zona contabila. Acest subiect fiind tratat de specialistul EconomiaOnline.ro mai pe larg aici.

Curentul se scumpeste

De la 1 ianuarie 2013, pretul energiei electrice va fi cu 10% mai mare, incluzand recunoasterea unor costuri mai mari de productie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si suplimentarea ajutorului acordat de stat producatorilor de energie regenerabila. Din majorare, 6% va reprezenta recunoasterea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a unor costuri mai mari pentru o serie de producatori iar alti 4% vin ca urmare a cresterii sprijinului acordat companiilor care investesc in energie regenerabila.

Se scumpeste si gazul

Pretul gazelor pentru populatie este programat sa creasca cu 10% incepand cu 2013, respectiv cu 8% la 1 iulie si cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anuntat de ANRE.

Am urcat in clasamentul Paying Taxes 2013

Introducerea declaratiei unice pentru contributiile sociale si a obligativitãtii depunerii in format electronic a declaratiilor fiscale pentru intreprinderile mari si mijlocii au urcat Romania cu 18 pozitii in clasamentul Paying Taxes 2013, pana pe locul 136, se mentioneaza in comunicatul PricewaterhouseCoopers. Raportat la anul 2011, Romania este a treia tara din punct de vedere al progreselor inregistrate dintre tarile din Europa Centrala, dupa Slovacia si Slovenia

Continua si programul Prima Casa

Programul Prima Casa va exista si in 2013, cu garantii suplimentate cu 200 milioane de euro, bancile avand posibilitatea sa foloseasca in 2013, sumele ce le-au fost alocate pentru 2012 si nu le-au utilizat. Conform informatiilor oferite de reprezentantii Fondului de Garantare (FNGCIMM), cumulat, plafonul de garantii pentru anul 2013 poate ajunge pentru credite ipotecare de aproximativ 800 milioane euro, ceea ce ar putea acoperi aproape tot anul 2013.

Taxe locale, mai mari

Guvernul a decis ca nivelul taxelor locale prevazute in grila, creste pentru anul 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, facand precizarea ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%. Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale fiind aplicata incepand cu anul 2010. Guvernul va aproba in prima sedinta din luna ianuarie ordonanta care va stabili ca primarii sunt cei care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani.

Se scumpesc tigarile, bauturile alcoolice si motorina

Accizele, platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea, vor urca anul 2013 in primul rand ca urmare a cresterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor in 2013, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare fata de cel utilizat in 2012, de 4,3001 lei/euro. Guvernul a avizat si cresterea accizelor la motorina la 1 ianuarie 2013, de la 374 euro/tona la 391 euro/tona. Cresterea fiind de aproximativ 4.54%. Din iulie 2013, ar putea avea loc si o crestere la acciza totala la tigarete, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete, conform calendarului stabilit de Guvern, care va duce la o noua majorare de preturi.

Se plateste o noua transa catre FMI

 Prima rata, de 655 milioane euro, a fost achitata la inceputul lunii august. Pana atunci, Romania a platit doar dobanzi. Ultima plata din 2012 a fost pe 21 decembrie, cand s-au virat 257 de milioane de euro.
In 2013, Romania are programate plati catre FMI in valoare totala de 4,293 miliarde DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a aproximativ 5,2 miliarde euro la cursul actual. In 2014, suma scadenta va fi de 3,949 miliarde DST – 4,8 miliarde euro, iar in 2015 de 1,242 miliarde DST, adica 1,5 miliarde euro. La inceputul anului 2016 va avea loc ultima plata in contul imprumutului contractat in 2009, in valoare de 96,12 milioane DST, reprezentand aproximativ 118 milioane euro.

Se dau cardurile electronice de sanatate

Anul 2013 aduce si obligativitatea Cardului Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) – documentul de identificare al fiecarui pacient in sistemul de sanatate. Toate persoanele de peste 18 ani vor primi acest card, ce urmeaza a fi distribuit in prima parte a anului 2013 de catre medicii de familie. Documentele vor fi trimise la medici de catre Casa de Asigurari de Sanatate, iar costurile sunt suportate de Ministerul Sanatatii.

Salariile in companiile de stat vad majorari de maximum 3%, dar doar daca este profitabila firma

Indemnizatiile directorilor din companiile de stat vor fi plafonate si pentru anul 2013, iar salariile angajatilor vor creste cu maximum 3%, dar numai daca societatea in care lucreaza a inregistrat profit in anul precedent, a decis Guvernul recent.

Ministerul Fondurilor Europene este obligat sa fie performant

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, prin ministerul cel reprezinta, impreuna cu aparatul din subordine, sunt obligati sa fie performanti si sa aduca absorbtia fondurilor europene la un nivel de plutire. Planul de bataie propus de acestia este: 50% fonduri UE atrase pana in 2015. Daca in prezent putem lua in considerare o rata de absorbtie de circa 20% (care include prefinantarea acordata Romaniei de catre Comisia Europeana), atunci mai raman de atras 30 de procente in urmatorii trei ani pentru a atinge tinta mentionata de noul Ministru. Cu alte cuvinte, noul ministru si-a propus de la bun inceput sa atraga doar cu 10% mai mult decat a atras predecesorul sau. Mentionand pentru EurActiv ca ” …este un procent minim pe care trebuie sa il atingi, ca stat membru, pana la finalul actualului cadrului financiar“.

Concluzie

Per ansamblu, anul 2013 se prefigureaza ca fiind un an dificil/cenusiu din punct de vedere economic, atat la nivel macro cat si la nivel microeconomic. Protestele nu-si vor face simtita lipsa nici in 2013, deficitul extern va creste usor, cresterile salariale vor fi prudente iar inflatia medie anuala va atinge un maxim conjunctural. Efectele de bumerang ale noilor schimbari urmand sa se faca simtite foarte rapid. Chiar daca printre schimbarile ce vor avea loc, exista si unele pozitive (n.r. – lista este deschisa), per ansamblu cresterea nivelului de impozitare si taxare va sugruma in 2013 chiar si pe cei mai curajosi din mediul economic. Iar acest aspect este unul deosebit de important datorita faptului ca o crestere a nivelului de taxare si impozitare, automat duce si la o crestere de fenomenului de evaziune fiscala si amplifica activitatile derulate la negru. Existand voci in piata care sustin in acest sens ca nivelul de suportabilitate a nivelului de taxare si impozitare a fost deja trecut. Trebuie subliniat faptul ca Romania nu trebuie sa reinventeze roata ci doar sa se adapteze (sa simplifice) usor la specificul pietei locale si la nevoile acesteia.

Nota redactorului asupra acestor schimbari, vine sub forma de recomandare, de schimbare a directiei. Pe principiul “Bani mai putini de la persoane mai multe. Nu, bani mai multi de la persoane mai putine“, este directia in care este recomandat sa se indrepte actualul guvern. O diminuare considerabila a taxelor si a impozitelor, alaturi de o eficientizare a gradului de colectare a acestora, impreuna cu o asprire a pedepselor aplicate celor ce doresc sa evite taxele dupa ce au fost reduse, la care se adauga o simplificare a legiferarii, ar crea un mediu economic mai atractiv si ar incuraja investitiile si dezvoltarile ulterioare.

La final, efectele finale din 2013 vor fi resimtite tot de cei trei mari actori al mediul economic actual: populatia, angajatul si angajatorul. Ei fiind cei din urma care vor achita scumpa nota de plata pentru toate ispravile economice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *