Sunt un misogin?

Zemanta Related Posts ThumbnailCristian POPESCU – prodecan FEAA, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Am vazut si eu, cu surprindere, ca tot romanul de altfel, ca primul nostru ministru, un tip ce-mi da senzatia ca orice s-ar intampla, are de rezolvat o treaba, sa-l reabiliteze pe Maestru (Adrian Nastase nn), ei bine, Victor Ponta a nominalizat pentru functia de Ministru al Finantelor o tanara frumusica de numai 34 de ani. Tot ca fiecare roman, am cazut in pacatul misoginismului si m-am intrebat a cui amanta o mai fi si duduia? Ca deh, e frumusica, e blonda, e tinerica…si-o fi gasit si ea un fost sau viitor presedinte, ministru sau macar un capitan de vas ceva. Imi cer scuze domnisoarei Ioana Petrescu pentru gandul meu vinovat. M-am uitat peste CV-ulĀ  ei. Oarecum impresionant! Cu studii in SUA, dar nu oriunde, ci chiar la Harvard. Si cu un doctorat in fiscalitate coordonat de o somitate in domeniu, Martin Feldstein, unul dintre cei mai influenti economisti in viata. Pana aici e remarcabil, daca informatiile din CV sunt adevarate. Mai mult, Ioana Petrescu este, la ora actuala, lector la Universitatea Maryland. Cu alte cuvinte, este unul dintre multii tineri care, satui de mizeria din tara lor, au plecat incotro vazand cu ochii pentru a-si indeplini visul cu propriile forte. Nu apeland la mila publica, nu asteptand ca statul sa le dea ceva, ci prin munca si ambitie intr-un mediu strain, unde statutul de imigrant te forteaza sa dai tot ce poti din tine pentru a reusi. Din nou, remarcabil. Deci nu e vorba de o duduie, ci de o tanara promitatoare, ce a reusit sa isi construiasca o cariera academica frumoasa.

Totusi, am o retinere in ceea ce-o priveste. Si nu e legata de capacitatea sa profesionala, ci de posibilitatea de a face fata provocarilor din mediul politic romanesc. Din pacate, avem precedente care ne arata ca oameni valorosi, ce detineau cunostintele necesare pentru a urni lucrurile in directia buna, au fost total ineficienti in functii de ministri (de exemplu Daniel Daianu sau Ilie Serbanescu). Motivul: nu au inteles cum functioneaza politica pe Dambovita. Nu au priceput ca nu trebuie sa faca ceea ce e corect sau bun pentru tara ci ceea ce e necesar pentru grupurile de interese si baronii locali sau centrali. Si, prin urmare, au fost eliminati rapid din sistem, blocandu-li-se orice posibilitate de a lua masurile potrivite.

Guvernul Romaniei nu are nevoie de tehnocrati ci de oameni politici cu influenta in randul majoritatii (tot politice). Are nevoie de ministri care sa nu tulbure apele si care sa poata raspunde la comenzile lansate de sefi, de cele mai multe ori incompetenti sau compromisi, sau de puternicii oameni de afaceri din umbra, clienti permanenti ai banilor statului. Nu trebuie sa fii foarte destept ci doar obedient, ascultator si capabil sa ai o relatie buna cu cei ce detin puterea. Asadar, profilul ideal al ministrului nu are nimic de-a face cu ceea ce stim pana acum despre tanara Ioana Petrescu.

Cu tot respectul pentru studiile sale, pentru cariera sa, nu pot sa nu ma infior gandindu-ma la prima sa confruntare cu “greii” partidului: Hrebenciuc, Mitrea, Oprisan, Mazare, indivizi cu picioarele bine infipte in mocirla politicii romanesti, cu obrazul gros si gura spurcata sau cautatura vicleana, capabili sa injure birjareste si sa comploteze machiavelic. Le va rezista domnisoara Ioana Petrescu? Ma tem ca nu. Dar sper ca da, pentru viitorul acestei tari. Nu-mi pun speranta musai in Ioana Petrescu, ci in ceea ce reprezinta ea: o generatie tanara, nealterata de tarele comunismului, educata in stil occidental, cu mentalitati vestice si cu ambitia de a construi proiecte care sa-i includa nu doar pe apropiati ci si pe cei ce nu au plecat inca din aceasta tara. Daca exista vreo posibilitate ca mentalitatile dambovitene sa se schimbe in bine, atunci ea e legata de educatie si, in special, de educatia tinerilor. Eu ii urez succes domnisoarei Ioana Petrescu si sper sa ocoleasca gratios troaca porcilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *