Model pentru Romania: Energia eoliana, solutia inteligenta folosita de tarile din Vest

Germania, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca si Spania se bazeaza din ce in ce mai mult pe energia din surse regenerabile, iar Romania vrea sa urmeze si ea aceasta tendinta internationala. Portugalia a functionat in intregime pe energie din surse regenerabile timp de 4 zile; 87% din necesarul de energie al Germaniei a fost acoperit intr-un week-end de centrale solare si turbine eoliene; Danemarca a produs intr-o singura noapte 140% din necesarul energetic prin energie eoliana in timp ce, in 10 mai, Marea Britanie nu a ars nici un carbune pentru prima data in peste 100 ani.

Romania poate si ea urma aceasta tendinta internationala de a proteja mediul inconjurator: a produs prin energie eoliana peste 2.700 MW/ora intr-o dupa-masa in care au functionat aproape toate turbinele eoliene instalate. Sectorul romanesc al energiei din surse regenerabile promoveaza campania “Spune DA energiei eoliene”, care urmareste sa informeze societatea despre beneficiile sociale, economice si de mediu ale energiei eoliene si ale celorlalte surse regenerabile de energie.

In luna mai a acestui an, Portugalia a functionat in intregime cu energie regenerabila  pentru 4 zile consecutive: energia fotovoltaica, eoliana si hidroelectrica au furnizat 100% din necesarul energetic timp de 107 ore. Anul trecut, energia eoliana a asigurat 22% din necesarul energetic, iar totalul surselor regenerabile de energie au asigurat 48%.  Aceste recorduri au fost inregistrate in ciuda reducerii, in 2012, a schemelor de suport pentru noi capacitati eoliene – o decizie asemanatoare cu cea luata de autoritatile romane in aceeasi perioada.

Danemarca este un alt campion al energiei eoliene: aceasta sursa a furnizat echivalentul a 42%  din consumul energetic al tarii pentru anul 2015, in crestere de la 39% in 2014 si 33% in 2013. In 10 iulie 2015, la ora 3, productia de energie eoliana a depasit 140% din cererea la acel moment. Planul danezilor este sa creasca ponderea energiei produse de centralele eoliene la 50% pana in 2020 si la 85% pana in 2035.

Intr-un week-end cu soare si vant in luna mai, 87% din necesarul energetic al Germaniei a fost acoperit de centralele fotovoltaice si turbinele eoliene. Intrucat centralele nucleare si cele pe baza de carbune nu au putut intrerupe productia, in sistemul lor energetic a existat dintr-o data prea multa energie, ceea ce a dus preturile in zona negativa, iar unii consumatori industriali au putut castiga bani folosind energia electrica. Anul trecut, conform think tank-ului german Agora Energiewende,  ponderea medie a energiei regenerabile a fost de 33 %.  Germania isi propune sa se bazeze in exclusivitate pe energie din sursele regenerabile pana in 2050.

Si Romania poate urma aceasta tendinta: in 10 martie 2016, la ora 15.16, productia de energie eoliana era, potrivit datelor Transelectrica, de 2.709 MW – cea mai mare cantitate inregistrata la noi. Ca urmare, Romania a redevenit exportator de energie, dupa peste o luna de importuri energetice. Energia eoliana a reprezentat 33% din intreaga productie energetica a acelei zile, fiind urmata de hidroelectrica (24,5%), nucleara si pe baza de carbune. In total, aproximativ 18% din consumul energetic din Romania provine din surse regenerabile, nepoluante. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si Transelectrica, energia eoliana reprezinta 11% din energia livrata in retele de producatorii cu unitati dispecerizabile. Cu peste 85 de parcuri eoliene in functiune in Romania, sectorul energiei eoliene are un impact major asupra economiei, iar investitiile in energia eoliana depasesc 4,5 miliarde de euro.

Datele au fost prezentate in cadrul campaniei “Spune DA energiei eoliene”, care isi propune sa familiarizeze publicul romanesc cu beneficiile majore ale energiei eoliene. Campania are in centru platforma interactiva http://www.yestowindpower.com/ro, unde personajul “Hipsterul energetic” prezinta proiectul.

Campania a fost lansata anul trecut in Spania, iar din 2016 s-au alaturat Marea Britanie, Italia, Franta, Polonia si Romania. In tara noastra, campania este coordonata de PATRES – Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania. In prezent, din organizatie fac parte 91 de companii, producatori de energie din tot spectrul regenerabilelor – solar, eolian, hidro si biomasa – reprezentand companii care au la un loc o putere instalata de aproximativ 800 MW, cu investitii in domeniul energiei de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *