Cele rele sa se spele, cele bune sa se adune!

Bogdan Capraru – Editor sef

Iata-ne la rascrucea intre ani! Lasam in urma un an involburat, plin de evenimente controversate, in care criza si-a aratat alte fatete. Instabilitatea in plan politic a fost una dintre ele. Am avut patru guverne si un referendum de schimbare a presedintelui. In final, am fost martorii schimbarilor in plan politic in urma alegerilor parlamentare, o schimbare importanta in ceea ce priveste viziunea asupra politicilor de dezvoltare a economiei romanesti. Chiar daca schimbarea a fost validata de un numar mare de voturi, legitimitatea ei va trebui dovedita prin fapte! Cel putin, speram in stabilitate si coerenta!

Am asistat la desfasurarea unor scandaluri in lumea financiara, din fericire fara urmari importante in planul stabilitatii sistemului financiar romanesc. Cu toate acestea, putem trage invataminte importante! Vorba romaneasca: “ulciorul nu merge de multe ori la apa”. Astfel, important este sa invatam din greseli si sa nu le mai repetam! Daca in primii ani ai crizei bancile au transferat in mare parte costul acesteia catre clienti, acum suporta consecintele: selectia adversa, credite neperformante si un mediu de afaceri mai putin creativ in anumite zone, slabit si descurajat. Dar, un lucru bun totusi s-a intamplat! Unele banci si intreprinzatori au inteles ca trebuie sa se dezvolte prin forte proprii si au cautat solutii. Se spune ca, desi au efecte nedorite, crizele aduc si lucruri bune, actioneaza ca un antibiotic asupra economiei, inlaturand ceea ce nu merge si nu e viabil. Capitalul romanesc a inceput sa capete un rol tot mai important in contextul scaderii atractivitatii economiei romanesti pentru investitiile straine. Intreprinzatorii din Romania au inteles ca trebuie sa isi ajusteze afacerile la realitati, sa pastreze ce e bun, sa inchida ce nu merge si sa schimbe acolo unde trebuie schimbat. Este actuala criza oare un test de maturitate pentru economia romaneasca dupa mai bine de douazeci de ani de la caderea comunismului?

Am inceput proiectul EconomiaOnline in urma cu cateva luni, plini de sperante si cu energii. Am reusit sa adunam puncte de vedere valoroase si sa cream o mica comunitate de ganditori, de oameni cu initiative si opinii valoroase in planul mediului economic romanesc. Acum, la cumpana dintre ani suntem optimisti si mai mobilizati ca oricand, uitandu-ne cu incredere in viitor! Multumim colaboratorilor de pana acum si cititorilor nostri! Speram ca in anul urmator sa crestem si sa aducem cat mai multe contributii! Conform intelepciunii populare, speram ca in 2013 “cele rele sa se spele, cele bune sa se adune”!

Leave a Reply

Your email address will not be published.