Conferintele Finantare.ro trec in 2013. Interviu cu Marius Alexa

Reporter: Ionel Timisan

Marius Alexa este fondator al retelei de site-uri Arhipelago si este un reprezentant de marca pentru antreprenoriatul din Iasi. S-a facut remarcat prin implicarea activa in dezvoltarea mediului de afaceri local dar si in online, fiind fondatorul portalului de finantari Finantare.ro. A pus bazele JCI Iasi iar in perioada anului 2010 a fost presedinte JCI Romania. Cu o activitate bogata in spate, a imbracat mai multe haine din punct de vedere profesional, dintre care amintim pe cele de CEO, profesor, trainer, antreprenor, speaker, manager iar in anul 2012 l-am gasit si sub cea de organizator a seriei de conferinte Finantare.ro

Reporter: Va rugam sa ne povestiti cum a aparut ideea conferintelor Finantare.ro.

Mariux Alexa: Avem o experienta de cativa ani buni de cand promovam si cautam solutii pentru finantarea organizatiilor, promovand finantari europene, finantari private, promovand autofinantarea si diverse metode prin care organizatiile si/sau companiile pot ajunge la investitori si alte fonduri. Si dupa aceasta experienta de cativa ani in online, am realizat ca oamenii doresc sa se cunoasca direct, pentru ca investitorii sa-si cunoasca potentialii parteneri, consultantii sa-si cunoasca potentialii clienti, solicitantii sa-si cunoasca finantatorii si consultantii. As putea spune ca, intr-un fel, ideile trebuie sa se intalneasca cu fondurile. Intai ideile si nu fondurile deoarece, in primul rand, conferintele Finantare.ro sunt conferinte in care avem foarte multe dezbateri, avem cateva ruperi de ritm incercand sa daramam cateva mituri in ceea ce priveste accesarea fondurilor si conferintele Finantare.ro au o sfera mai larga acoperind si aria Managementului de Proiect deoarece toate investitiile, cheltuirea echilibrata a fondurilor, se fac pe baza unor metode si proceduri specifice Managementului de Proiect. Cu alte cuvinte, conferintele Finantare.ro ne-au venit ca un pas firesc in dezvoltarea noastra de intermediar sau infomediar, in Romania.

Reporter: Considerati ca isi vor atinge scopul aceste conferinte?

Marius Alexa: Scopul lor este de a aduna oamenii laolalta si putem sa urmarim succesul masurand acesti indicatori: numarul si valoarea speakerilor care vin, numarul si profilul participantilor, calitatea dezbaterilor si ecoul pe care aceste conferinte le au in acest sector al economiei. Deasemenea, noi folosim aceste conferinte ca o trambulina pentru a promova oameni valorosi, companii excelente, idei pe care le promovam online/offline atat video-audio cat si prin internet.

Reporter: Apreciati ca mediul economic din Romania este deschis la formatul unor astfel de conferinte?

Marius Alexa: Cred ca a doua parte a anului 2012, gaseste mediul economic din Romania intr-o profunda depresie. Avem dea face cu o scadere a increderii in economie, accentuata, in care conferintele Finantare vin ca un mic panaceu sau ca o mica incercare de a opri aceasta tendinta pe o panta descendenta, pentru ca prin dezabetere, prin intalnirea oamenilor, a profesionistilor, a expertilor din domeniu, se pot ivi solutii la problemele adevarate ce sunt in economie.

Reporter: Care este cotributia reprezentantilor din mediul public la aceste conferinte?

Marius Alexa: In general mediul public prefera sa-si faca propriile serii de conferinte de promovare, de exemplu, a fondurilor europene. Au o oarecare nehotarare in modul de a aborda conferintele private care abordeaza frontal problemele, de exemplu aceste finantari nerambursabile. Si putem spune ca in general sprijina dar autoritatile din Romania nu stiu cum sa se pozitioneze perfect in legatura cu societatea civila, cu initiativa privata, atunci cand aceste initiative vin pe teritoriul pe care de multe ori administratiile publice il gestioneaza.

Reporter: Putem sa spunem ca organizarea conferintelor in Romania, este la un nivel incipient?

Marius Alexa: Nu, in ultimii ani au fost mai multe proiecte si programe mari de conferinte care au adus speakeri internationali, de renume si la un standard foarte bun. Si mai multe companii s-au profesionalizat din puncte de vedere al managementului de evenimente speciale. Ceea ce cred ca inca mai are loc de dezvoltare este participarea publicului sau intelegerea beneficiilor participarii la conferinte de catre public, care, as indrazni sa spun ca nu poate sa gaseasca solutii doar in activitatea curenta si aceste evenimente, in care se intalnesc cu alti oameni cu aceleasi probleme si cauta solutii, sunt momente cheie care pot sa inspire, care pot sa deblocheze intreprinzatorul sau conducatorul de organizatie care cauta finantari.

Reporter: Deci, putem sa consideram aceste lucruri ca pe un argument?

Marius Alexa: Da, sunt unele dintre principalele beneficii pentru a participa la conferinta. Pe langa informatii, pe langa carti de vizita cu contacte, vorbim de o sinergie a ideilor, a inspiratiei care poate veni, a racordarii la ultimele idei, tendinte, mode in domeniu si toate aceste conferinte sunt practic momente speciale in care te poti racorda cu ceea ce se discuta in Europa, cu ceea ce se discuta la nivel mondial pe o activitate, de exemplu, de atragere de fonduri private, ca vorbim de business angels, de fonduri de investitii, de finantari tip O.N.G., etc.

Reporter: La ce am putea sa ne asteptam din 2013, de la conferintele Finantare.ro?

Marius Alexa: Conferintele Finantare.ro sunt intr-o continua transformare, noi avem astazi a V-a editie dar la editiile noi incercam sa slefuim conceptul. Verificam feedback-urile primite din partea participantilor si a partenerilor. Iar la editiile noi, venim cu inovatii astfel incat sa obtinem o satisfactie cat mai mare a tuturor partilor implicate. Pentru anul 2013, probabil vom face incontinuare conferinte in Bucuresti, Iasi si Cluj, si vom analiza daca Timisoara va intra pe constelatia locatiilor unde conferintele Finantare.ro poposesc.

Reporter: Organizatorii conferintei Finantare.ro, si anume Arhipelago, JCI si APEC, si-au insusit rolul de far in economia romaneasca?
Marius Alexa:
Orice far care ghideaza navele catre porturile linistite, catre solutii, se infinge foarte temeinic in stanca, intr-un promontoriu, pe un bloc solid si conferintele Finantare.ro au nevoie de o baza solida pentru a putea avea loc. Deaceea, Finantare.ro se bazeaza pe partenerii sai in cadrul acestei conferinte. La a V-a editie, de la Cluj, avem ca parterneri pe JCI Cluj si APEC Iasi, in care, noi – Finantare.ro, gasim sprijinul necesar de a usura organizarea si de a crea conditii optime pentru a participa. Fara partenerii nostrii, atat organizatori cat si sponsori si alte tipuri de parteneri, nu am putea face aceste conferintele atat de accesibile publicului larg. Este o supriza ca aceasta conferinta costa doar 100 lei cand in alte cazuri costul este apropiat de 100 euro. Acest pret fiind subventionat prin efortul partenerilor, carora le multumesc pe aceasta cale.

Reporter: Va rugam sa ne specificati si care au fost partenerii Conferintei Finantare.ro de la Cluj, ce au facut posibila organizarea si desfasurarea in conditii optime.

Marius Alexa: La editia conferintei Finantare.ro din 2012, de la Cluj, am avut ca parteneri pe Spider Management Technologies Romania, Toyota Cluj, ACRAFE, Total Smart Projects, Exelo, Konsent, Golden Tulip Cluj, For Best Consulting. Iar ca parteneri media, Radio Lynx, Startups.ro, RFI Romania, Today Software Magazine, Evenimente in Cluj, Welcome 2 Cluj, EconomiaOnline.ro, NapocaFM. Deasemenea acest eveniment a fost sustinut si de catre Gramma, Exonia, Polirom, I Love Cluj, Meteo.ro, VentureConnect, Fundatia Post Privatizare, Firme.ro si Intreprinzatori.ro.

Reporter: Ca si cuvant de incheiere, am dori sa oferiti o recomandare (un sfat), din punct de vedere profesional si personal, celor ce sunt in curs de descoperire a universului ce se invarte in jurul managementului de proiect si a finantarilor de toate tipurile.

Marius Alexa: Romania are nevoie de specialisti in atragerea de finantari private si publice, are nevoie de specialisti in management de proiect si mai are nevoie de locuitori care sa ramana in tara si sa isi faca un viitor aici. Dincolo de zgomotul cotidian marile transformari ale tarii au loc prin oameni. Iar acestia trebuie sa isi contureze cariere clare de intreprinzatori, manageri, specialisti etc. Perfectionarea continua si racordarea la fluxul international al cercetarii, dezbaterilor si instruirii reprezinta probabil cheia succesului in domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *