Revista presei economice 25 noiembrie 2014

Crestere cu 88% a profitului brut inregistrat de Piraeus Bank Romania
Ziarul Financiar

Sustinut de scaderea provizioanelor si cresterea volumului de credite acordate, profitul brut al Piraeus Bank Romania a urcat cu 88% in primele noua luni, la 6.8 milioane de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a situat la 3.6 milioane de euro.

Volumul creditelor acordate in primele noua luni a crescut cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la aproximativ 1.5 miliarde euro. Valoarea depozitelor atrase a ajuns la 1.1 miliarde de euro, cu 16% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2013. Provizioanele au scazut cu 11%, ajungand la 324 milioane euro.

 

Banca Centrala a Greciei analizeaza crearea unei “bad bank”
Capital

Banca Centrala a Greciei analizeaza crearea unei banci de rebuturi care sa adune toate creditele neperformante din sectorul bancar grecesc, pentru a maximiza suma de bani care poate fi recuperata din aceste active.

In aceasta institutie ar urma sa fie adunate portofoliile de imprumuturi ale bancilor aflate in lichidare, cum ar fi ATEBank, Hellenic PostBank, Probank, Proton si alte banci cooperatiste.

Ideea crearii unei banci de rebuturi vine in urma rezultatelor unui studiu comandat de BoG si realizat de compania BlackRock Solutions, care a propus gestionarea centralizata a tuturor procedurilor de lichidare, stabilirea unui program si a unor tinte precise pentru accelerarea procesului.

Reprezentantii Uniunii Europene, ai Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International au criticat modul in care bancile elene au gestionat problema creditelor neperformante si au cerut masuri care sa accelereze procedurile.

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published.