Ce stiati despre Premiul Nobel pentru Economie?

Ionel Timisan
Este o intrebare interesanta la care merita sa ii cautam raspunsul pentru cateva minute. Merita acest efort datorita faptului ca raspunsul ne permite sa descoperim aspecte interesante al acestui premiu deosebit din seria premiilor Nobel. Premiul Nobel pentru Economie poarta numele oficial “Premiul Sveriges Riksbank in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel” din 2006 si nu este unul dintre Premiile Nobel fondate cu voia lui Alfred Nobel in 1895, dar este considerat a fi unul dintre ele. In prezent, numele oficial purtat de acest premiu se afla la a XII-a redenumire, numele oficial ce i-a fost acordat initial fiind “Premiul in stiinte economice dedicat in memoria lui Alfred Nobel”.
In 1968, Sveriges Riksbank (banca centrala a Suediei) a fondat Premiul in Stiinte Economice in Memoria lui Alfred Nobel, fondatorul premiilor Nobel.  Finantarea acestui premiu este asigurata de catre Sveriges Riksbank, aceasta platind fundatiei Nobel cheltuielile administrative asociate cu premiul si finanteaza partea monetara a premiului.
Anual, acest premiu este acordat de catre Academia Regala Suedeza pentru Stiinte, Stockholm, Suedia, conform acelorasi principii pe baza carora s-au acordat premiile Nobel din 1901 pana in 2012.

Pana in prezent:

Au fost acordate 44 Premii in Stiinte Ecoomice incepand cu anul 1969.
Au fost acordate 22 Premii in Stiinte Economice la cate o singur laureat.
Au fost acordate 17 Premii in Stiinte Economice impartite de cate 2 laureati.
Au fost acordate 5 Premii in Stiinte Economice impartite intre 3 laureati.
Pana in momentul de fata, nu exista laureati care sa fi castigat de mai multe ori Premiul pentru Stiinte Economice.

In perioada  1969 – 2012, numarul persoanelor ce au primit Premiul in Stiinte Economice a ajuns la 69 laureati. Varsta medie a acestora este de 62 de ani, cel mai tanar (Kenneth J. Arrow – SUA) a avut 51 ani iar cel mai in varsta  (Leonid Hurwicz – SUA) a avut 90 ani, atunci cand au primit premiul. Prima si singura femeie ce a castigat Premiul a fost Elinor Ostrom (SUA), in 2009, pentru “Pentru analiza guvernarii si cooperarii economice”. Printre laureati acestui premiu se numara Milton Friedman, Amartya Sen, James Tobin, Paul Krugman, Robert Solow si Gunnar Myrdal.

De doua ori a mers Premiul pentru Stiinte Economice intr-o familie de laureati ai premiului nobel. Prima familie este formata din fratii Jan Tinbergen (Stiinte Economice – 1969) si Nikolaas Tinbergen (Fiziologie sau Medicina – 1973). Iar a doua familie este formata din cuplul casatorit Gunnar Myrdal (Stiinte Economice – 1974) si Alva Myrdal (Pace – 1982).

Tara ce se poate mandri cu cei mai multi laureati ai Premiului Nobel pentru Economie este America, cu 47 de laureati. Urmatoarele tari ca numar de laureati sunt Regatul Unit al Marii Britanii cu 7 laureati si Norvegia cu 3 laureati.  Din pacate, pana in prezent, sub steagul romanesc nu a fost primit prestigiosul premiu Nobel pentru Stiinte Economice.

Anul trecut (2011), premiul Nobel pentru Economie a fost castigat de americanii Thomas Sargent si Christopher Sims, pentru progresul inregistrat in cercetarea relatiilor dintre masurile de politica economica si impactul lor asupra economiei reale.

In anul 2012, premiul a fost impartit de 2 laureati. Acestia sunt Alvin E. Roth si Lloyd S. Shapley, ambii din Statele Unite ale Americii. Ei impartind si valoarea premiului de 8 milioane de coroane suedeze (1,2 milioane de dolari).Alvin E. Roth (foto – stanga) este nascut pe 19 Decembrie 1951, este un economist american, profesor de stiinte economice si administratie la Harvard Business School.
Lloyd S. Shapley (foto – dreapta) este nascut pe  2 iunie 1923,  este un matematician si economist american, profesor emerit la Universitatea din California, Los Angeles. A adus contributii majore la matematica economica, in special la teoria jocurilor. Impreuna, au fost distinsi cu Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2012, pentru teoria alocatiilor stabile si practica mecanismelor de piata.

Laureatii Nobel au fost in centrul atentiei la Stockholm, pe 10 Decembrie, ziua in care le-a fost inmanat premiul. Ziua de 10 Decembrie este marcanta datorita faptului ca in aceasta zi Alfred Nobel decedeaza la San Remo, Italia in 1896. Premiul primit de cei doi consta intr-o medalie, o diploma Nobel si un document prin care se confirma valoarea premiului oferit. Acestea fiind acordate de catre Regele Carl XVI Gustaf al Suediei.

2 Responses to Ce stiati despre Premiul Nobel pentru Economie?

 1. Liviu Drugus says:

  Chiar dacă acest articol este doar unul despre premii și premianți Nobel, consider că o eroare de traducere nu ar trebui lăsată să persiste și în alte contexte. Mă refer la traducerea binecunuscutului termen englez ”Economics” în limba română prin ”științe economice”. Latinescul pentru Economics este Economica/ Oeconomica și reprezintă un plural. Dar nu un plural de ”științe” (le-o fi numărat oare câte ”științe” fac parte din ”știința” economică?), ci un plural de teorii, un plural de opinii și ipoteze mai mult sau mai puțin bine demonstrate și, adesea, contrazise de practică. Am propus încă din 1990 termenul de Economică, dar se vede că preocuparea de autoîmpăunare cu ”onorantul” termen de ”știință” este mai mare decât preocuparea pentru corectitudine, respectiv pentru adevăr. Din acest motiv, personal am renunțat să mai utilizez termenul suprauzat și golit de conținut ”știință” și î-l înlocuiesc cu momente ale acestei nobile căutări de noi adevăruri, numite cercetare, respectiv cunoaștere. Desigur, apelez la acestea atunci când folosesc limba română. Atunci când într-un text scris într-o limbă străină apare cuvântul ”science” îl traduc cu ”știință” dar adaug ca o notă a traducătorului faptul că există opinii care susțin inadecvarea acestui termen pentru actuala gândire postmodernă, transdisciplinară și holistică. În textul acestui articol cuvântul ”știință economică” nu apare în denumirea oficială a premiului, astfel încât consider că sintagma ”științe economice” este un abuz sau cel puțin o eroare de traducere.

 2. Interesant comentariu, interesanta sustinere.
  Mi-a adus aminte de o intrebare (ce mi-a placut ) de prin timpul facultatii: “Politica Economica sau Economie Politica?” 🙂

  Trebuie facute urmatoarele precizari la comentariul anterior:

  Traducerea este corecta. Forma oficiala in engleza este “The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel”. Vedeti publicatia oficiala pentru clarificari si eventuale detalii suplimentare despre acest premiu. .

  Pornind de la Adam Smith, trecand prin curtea lui Keynes si pana la laureatii de astazi, Economia a evoluat semnificativ de la cum a fost prezentata initial si pana in zilele noastre. Ca rezultat al modului in care a evoluat, poarta in prezent toate trasaturile unei stiinte. Se prezinta ca fiind “stiinte economice” deoarece “Economia” se imparte in 2 sau 4 (in functie de unghiul din care este privita cercetarea) domenii de cercetare. Iar acestea se reimpart in subdomenii si zone de cercetare stiintifica. Dintr-un anume punct de vedere (s-ar putea sa) aveti dreptate dar numai daca luam cuvantul “stiinte” ad litteram. Sintagma “stiinte economice” nu este gresita ci trebuie inteleasa ca un termen general care se refera la acele discipline academice ce se afla adunate sub umbrela “Economiei”. Valoarea cuvantului “stiinta” se schimba dupa felul in care dorim sa-l citim/interpretam, ca este substantiv, locutiune adverbiala sau sub alta forma, depinde de noi ce rol ii acordam in context si cum dorim sa intelegem cuvantul. Plus, daca inlocuim “stiinta” cu unul sinonimele sale, o sa vedem ca este corect, nu este o eroare sau un abuz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *