Pietele financiare internationale – evolutii luna ianuarie 2014

Zemanta Related Posts ThumbnailAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

In ianuarie pietele de actiuni au intrerupt tendinta ascendenta din ultimii ani, evolutie determinata, in principal, de preocuparile cu privire la normalizarea politicii monetare a FED. Pe de o parte, acest proces a determinat iesiri de capital din economiile emergente, cele mai afectate fiind statele care se confrunta cu probleme economice si/sau politice. Pe de alta parte, economia americana pare sa resimta impactul majorarii costurilor de finantare pe parcursul ultimelor luni. Astfel, in ianuarie s-au consemnat evolutii nefavorabile ale unor indicatori macroeconomici importanti din principalele economii ale lumii (Statele Unite si China). De asemenea, in sfera pietelor valutare s-au inregistrat fluctuatii ample si bruste, in principal, pentru monedele emergente, expresie a faptului ca finalul politicii monetare expansioniste fara precedent din Statele Unite se reflecta in iesiri de capital.

Indicele MSCI care grupeaza statele dezvoltate si cele emergente s-a depreciat in ianuarie cu 4,1% mom in ianuarie, la 391,92 p., cel mai sever declin fiind consemnat de componenta piete emergente (-6,6%, la 936,53 p.). Componenta piete dezvoltate a scazut cu doar 3,8% mom, pana la 1 598,46 p..

In Statele Unite indicele S&P 500 a scazut cu 3,6% mom in ianuarie, pana la 1 782,59 p., evolutie determinata de dinamica nefavorabila a unor indicatori macroeconomici si de continuarea procesului de normalizare a politicii monetare.

In Europa indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a depreciat cu doar 1,7% mom (pana la 322,52 p.), preocuparile cu privire la climatul financiar global fiind

 1

1

contrabalansate de faptul ca indicatorii macroeconomici au confirmat continuarea procesului de relansare economica a Zonei Euro.

Pe plan intern indicele BET a scazut cu 1,8% mom in ianuarie, pana la 6 379 p., deteriorarea sentimentului din pietele internationale (mai pronuntata in statele emergente) fiind contrabalansata de declinul costurilor de finantare catre minime istorice pana in a doua jumatate a lunii, dar si de perspectivele de continuare a procesului de listare a companiilor de stat in 2014, declaratiile reprezentantilor ASF cu privire la posibilitatea ridicarii restrictiei de investitii intre SIF-uri, sau de interesul manifestat de investitori pentru companiile cu potential ridicat de dividende pentru anul financiar 2013.

 1

1

Scenariul central

Odata cu terminarea sezonului de raportari financiare trimestriale (trimestrul IV 2013), pana la urmatoarea sedinta de politica monetara a Rezervei Federale (jumatatea lunii martie) atentia investitorilor pe pietele internationale de actiuni se va concentra, in principal, pe dinamica indicatorilor macroeconomici din Statele Unite, China si Zona Euro.

 1

In economia americana am putea asista la ameliorarea indicatorilor macroeconomici pe termen scurt, dupa resimtirea climatului meteorologic advers in debutul anului. Acest scenariu este sustinut si de evolutia costurilor de

 1

finantare din economie in perioada foarte recenta (scadere in ultimele saptamani), dar si de semnalele de stabilizare a vitezei de circulatie a banilor (dupa declinul din ultimii ani). Nu in ultimul rand, amanarea problemei pragului datoriei publice (pana in martie 2015) coroborata cu redresarea finantelor publice (deficitul bugetar s-ar putea diminua sub pragul de 3% din PIB) sunt factori care exprima premise mai bune pentru dinamica investitiilor productive in prima economie a lumii in acest an.

Daca acest scenariu se va concretiza Rezerva Federala va continua procesul de normalizare a politicii monetare, prin noi reduceri ale volumului lunar de cumparari de active la sedintele urmatoare, ceea ce ar putea determina o reintensificare a volatilitatii si noi corectii pe pietele de actiuni. Practic, din perspectiva fundamentala, rally-ul bursier din ultimii ani a fost sustinut de politica monetara relaxata a FED. Finalul acestei politici monetare ar putea determina (cum de altfel s-au consemnat semnale recent) reorientarea fluxurilor de capital (din sfera economiei financiare spre economia reala).

Pentru Zona Euro se mentin perspective de continuare a procesului de relansare graduala, dupa inflexiunea de la jumatatea anului 2013. Politica monetara relaxata a Bancii Centrale Europene coroborata cu eforturile de ajustare bugetara din ultimii ani, dar si cu nivelul record al exporturilor sunt factori care ar putea sustine o evolutie mai buna a investitiilor productive in acest an. Cu toate acestea, atrag atentia cu privire la riscul instaurarii deflatiei in regiune, pe fondul climatului dificil din piata creditului si din piata fortei de munca.

In China s-au consemnat evolutii nefavorabile ale indicatorilor macroeconomici comunicati recent. Industria prelucratoare si sectorul de servicii au decelerat in luna ianuarie. De asemenea, pe piata interbancara s-au consemnat noi episoade de volatilitate.

In acest context, mentin scenariul central de previziune pe termen scurt pentru pietele internationale de actiuni la benign/neutral: fluctuatii in intervalul (-5% : +5%) comparativ cu nivelul de la finele lunii ianuarie.

Mentionez faptul ca 2014 este anul modificarii mix-ului de politici economice, in principal, in Statele Unite: de la o politica monetara relaxata si o politica bugetara de consolidare, la o normalizare a politicii monetare si o politica bugetara neutrala. Aceasta modificare a mix-ului de politici economice ar putea determina pusee de volatilitate si intoarcerea tendintei ascendente pe pietele de capital, prin reorientarea capitalului din economia financiara catre economia reala (contribuind la ajustarea decalajelor).

Riscuri

 Atrag atentia cu privire la principalii factori de risc pentru dinamica pietelor internationale de actiuni pe termen scurt:

  1. Conduita politicii monetare a FED (cadenta normalizarii, semnalele emise de banca centrala) (altfel spus, capacitatea FED de a convinge pietele cu privire la oportunitatea deciziilor de politica monetara);
  2. Posibilitatea instaurarii deflatiei in Zona Euro;
  3. Intensificarea razboiului valutar pe mapamond, mai ales in contextul divergentelor de politica monetara intre principalele blocuri economice ale lumii;
  4. Nivelul ridicat al indicatorilor de evaluare (PER, P/BV, P/Sales);
  5. Socuri de ordin geo-politic;
  6. Pe baza previziunilor macro-econometrice se pot nota semnale de inflexiune a primei de risc pe actiuni in Statele Unite (de la descendenta la ascendenta).

11

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *