Pietele financiare internationale – evolutii luna decembrie 2013

04_April_AE_3Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Evolutii recente

Pietele financiare de capital au continuat sa creasca in decembrie, indicele MSCI care grupeaza statele dezvoltate si cele emergente si in dezvoltare consemnand un avans de 1,6% mom, la 408,55 p. (maximul din decembrie 2007).

Cu toate acestea, se noteaza evolutia divergenta a indicilor din tarile dezvoltate (in urcare cu 2% mom, pana la 1 661,07 p. – nivelul maxim din octombrie 2007) si tarile emergente (in scadere cu 1,5% mom, la 1002,69 p.). Aceasta divergenta a fost determinata de inflexiunea politicii monetare in Statele Unite, interpretata ca un semnal de incredere pe pietele dezvoltate, si ca un semnal de majorare a costului de finantare pe mapamond pe pietele emergente.

Indicele american S&P 500 a crescut pentru a 4-a luna consecutiv in decembrie, cu 2,4% mom, la 1 848,36 p. (avans de 29,6% in 2013), evolutie sustinuta de semnalul de incredere emis de Rezerva Federala (prin decizia de inflexiune a politicii monetare).

1

2

De asemenea, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat pentru a 4-a luna consecutiv in decembrie, cu 1% mom, pana la 328,26 p. (avans de 17,4% in 2013).

Pe plan intern, indicele BET a crescut pentru a 6-a luna consecutiv, cu 2,5% mom, la 6 493,8 p. (avans de 26,1% in 2013).

3

4

 Scenariul central

Dinamica recenta a indicatorilor macroeconomici globali exprima premise de reaccelerare a economiei mondiale in trimestrele urmatoare, evolutie determinata de componenta investitii. Exporturile americane si europene se afla la maxime istorice, ceea ce genereaza premise de continuare a investitiilor in ramurile exportatoare. De asemenea, statele dezvoltate par sa fi depasit punctul culminant al ajustarii fiscal-bugetare, fiind in crestere probabilitatea tranzitiei graduale spre normalizare si ulterior expansionism bugetar. Mentionez in acest context depasirea socului fiscal-bugetar in Statele Unite, dar si semnalul emis de Administratia de Berlin (in directia stimularii cererii interne). Pe de alta parte, economiile emergente si in dezvoltare sunt inca puternic dependente de finantarea din tarile dezvoltate, iar volatilitatea fluxurilor de capital pe mapamond ar putea determina evolutii divergente ale acestor piete de capital.

 Totodata, climatul pozitiv din pietele financiare din ultimele trimestre, coroborat cu inflexiunea politicii monetare in Statele Unite (cu impact pentru costul de finantare pe mapamond) ar putea determina o majorare a vitezei de circulatie a banilor (companiile vor grabi investitiile pentru a putea beneficia de un cost de finantare inca redus). De altfel, se noteaza o stabilizare (bottoming) pentru viteza de circulatie a banilor in economia americana (graficul alaturat).

5

 In contrapartida, relansarea investitiilor in sectorul privat pe mapamond va avea impact nefavorabil pe termen scurt pentru politica de dividende si programele de rascumparare de actiuni (elemente care au sustinut rally-ul bursier in ultimele trimestre).

 De asemenea, se mentin factori de risc, a caror intensificare ar putea determina corectii pe pietele de capital pe mapamond: mix-ului de politici economice in Statele Unite (ritmul procesului de normalizare a politicii monetare, schimbarea conducerii FED si revenirea in prim plan a problemei pragului datoriei publice) cu impact pentru evolutia costului de finantare pe mapamond; pozitiile divergente de politica monetara in principalele blocuri ale lumii (posibilitatea cresterii volatilitatii pe pietele valutare, cu implicatii pe pietele de capital); nivelul ridicat al indicatorilor de evaluare (PER, P/BV si P/Sales); semnalele de inflexiune a primei de risc pe actiuni (graficul alaturat).

Prima de risc S.U.A.

 (Damodaran, previziuni econometrice proprii)

 7

 Date fiind cele mentionate mai sus, din perspectiva termenului foarte scurt acord o probabilitate mai ridicata scenariului benign/neutral pentru indicii bursieri globali (-5% : 5%) comparativ finalul anului 2013. Mesajele emise la prima sedinta de politica monetara a FED din 2014 (finalul lunii ianuarie), coroborate cu sezonul de raportari financiare trimestriale (T4 2013), dar si cu discutiile cu privire la problema pragului datoriei publice in Statele Unite se numara printre factorii principali cu impact pentru evolutia burselor in perioada imediat urmatoare. Conditionat de neintensificarea factorilor de risc, ma astept la o evolutie favorabila a indicatorilor macroeconomici pe mapamond in lunile urmatoare, care sa favorizeze continuarea tendintei ascendente pe pietele de actiuni. Cu toate acestea, concretizarea acestui scenariu este puternic dependenta de succesul FED in a convinge pietele cu privire la oportunitatea deciziilor de politica monetara.

8

 Pentru 2014 ma astept la o reorientare a capitalului din sfera economiei financiare spre economia reala, in scenariul central. Prin urmare, din perspectiva bursiera, am putea asista la pusee de volatilitate, si la un an stock-picking-ului.

 Deocamdata, cel putin in Statele Unite,  actiunile americane  continua sa se mentina atractive, atat din perspectiva randamentului dividendului (comparativ cu inflatia), dar si comparativ cu dobanda oferita de titlurile de stat.

9

 Riscuri

 Din punct de vedere macroeconomic principalii factori de risc pentru evolutia pietelor de actiuni pe termen scurt sunt: deciziile de politica monetara ale FED; problema pragului datoriei in Statele Unite; prelungirea climatului dificil la nivel de creditare si posibilitatea instaurarii deflatiei in Zona Euro; intensificarea razboiului valutar pe mapamond; intensificarea volatilitatii pe pietele financiare, pe fondul ajustarii decalajelor dintre economia reala si economia financiara intr-un context caracterizat prin inflexiunea politicii monetare a FED; riscurile geopolitice, dar si de natura politica si sociala.

11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *