Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – noiembrie 2012

Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Luna noiembrie s-a caracterizat prin consolidarea semnalelor de stabilizare a climatului macro-financiar pe mapamond. Economia mondiala a continuat sa evolueze la un ritm sub potential, iar divergentele economice persista in randul principalelor blocuri economice ale lumii. Pe de o parte, mentionez evolutiile predominant favorabile din Statele Unite si China, primele doua economii ale lumii. In economia americana procesul de refacere a pietei imobiliare continua, fiind impulsionat de nivelul minim record al costurilor de finantare. Atrag atentia cu privire la rezistenta economiei atat la Uraganul Sandy, dar si la fenomenul fiscal cliff. In China planurile de dezvoltare a infrastructurii adoptate la jumatatea anului se resimt favorabil, indeosebi la nivelul industriei prelucratoare. Pe de alta parte, evolutia indicatorilor macroeconomici din Zona Euro exprima faptul ca recesiune se va prelungi si in ultimul trimestru din acest an.

Semnalele de stabilizare pe mapamond trebuie interpretate cu prudenta, prin prisma mentinerii la un nivel ridicat a factorilor de risc. Ma refer in principal la fenomenul fiscal cliff din Statele Unite, la posibilitatea reintensificarii crizei economico-financiare in Europa, dar si la riscurile din economiile emergente.

 Drept urmare, indicele Baltic Dry – barometru al comertului international – a consemnat un avans de doar 6% in noiembrie, pana la 1 086 p., mentinandu-se sub pragul de la inceputul anului si cu mult sub valorile consemnate inainte de declansarea Marii Recesiuni.

 Altfel spus, economia mondiala continua sa resimta consecintele valurilor crizei mondiale: ajustarea finantelor publice, nivelul redus al investitiilor si somajul ridicat, in randul economiilor dezvoltate, cu consecinte nefavorabile pentru mersul economiilor emergente si in dezvoltare (prin intermediul canalelor comercial, financiar si investitional).

 Pietele financiare au inregistrat o evolutie pozitiva in noiembrie, dupa corectia usoara din luna precedenta. Indicele global MSCI a crescut cu 1,1%, pana la 1 315,49 p..

 In Statele Unite ritmul de evolutie a economiei in trimestrul III a fost revizuit in urcare la 2,7% anualizat, in principal ca urmare a componentei stocuri. Ritmul de evolutie a consumului privat (principala componenta a PIB) a fost revizuit in scadere la 1,4% (anualizat), insa evolutia indicatorilor care comensureaza sentimentul consumatorilor exprima premise de accelerare usoara in perioada urmatoare. De asemenea, indicatorii din piata imobiliara au continuat sa prezinte evolutii predominant favorabile, expresie a continuarii procesului de ameliorare graduala.

 In Zona Euro indicatorii macroeconomici comunicati recent exprima faptul ca procesul de contractie se va prelungi cel putin pana la finele anului curent: indicatorii din sfera industriei prelucratoare si a sectorului de servicii au continuat sa se situeze sub pragul care separa contractia de expansiune, iar rata somajului in regiune a atins un nou nivel record (11,7% in octombrie). Valul II al crizei economico-financiare (problema datoriilor suverane) se propaga de la grupul periferic catre grupul core, dar si de la sfera finantelor publice catre sectorul bancar privat. In acest context, pentru a evita declansarea unei noi unde de criza financiara in regiune, liderii europeni au decis lansarea proiectului Uniunea Bancara, care ar urma sa intre in vigoare in 2013. Deocamdata nu fost stabilite toate detaliile acestui proiect.

 Economiile emergente resimt climatul dificil din statele dezvoltate, insa recent am asistat la unele semnale de stabilizare, indeosebi la nivelul statelor care prezinta marja de manevra a politicilor macroeconomice. Spre exemplu, in China industria prelucratoare a crescut in noiembrie, conform indicatorul PMI calculat de HSBC, evolutie determinata si de resimtirea implementarii planului de infrastructura anuntat de autoritati in urma cu cateva luni. Totodata, noua conducere politica de la Beijing a subliniat recent importanta dezvoltarii durabile (prin politici care trateaza cererea interna, cum ar fi planul de urbanizare).

 Economia interna a reintrat in contractie in trimestrul III, evolutie determinata atat de cererea externa, dar si de cererea interna. Din perspectiva termenului scurt economia interna se indreapta spre a treia recesiune (tehnica) din ultimii patru ani: persistenta contractiei economice in Zona Euro se va resimti nefavorabil pentru exporturi, desi deprecierea monedei nationale pe parcursul anului curent poate absorbi o parte din acest soc; consumul privat, principala componenta a PIB, va fi nefavorabil influentat atat continuarea procesului de deleveraging (mai ales in contextul deprecierii monedei nationale in 2012), dar si de inflatia ridicata sau de mentinerea unor conditii dificile la nivelul pietei fortei de munca.

 Pietele de capital au crescut in noiembrie, evolutie determinata de evolutiile predominant favorabile ale indicatorilor macroeconomici (in Statele Unite si China), dar si de asteptarile cu privire la solutionarea favorabila a problemei fiscal cliff (declaratiile unor lideri americani au indus optimism pietelor la finalul lunii noiembrie), sau de diminuarea in intensitate a preocuparilor cu privire la situatia din Zona Euro (primele de risc ale tarilor din regiune au scazut pe parcursul lunii). Indicele global MSCI a crescut cu 1,1% pe parcursul lunii noiembrie, pana la 1 315,49 p..

 Se remarca evolutia pietelor europene, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 consemnand un avans lunar de 2%, pana la 275,78 p. (crestere cu 12,8% de la inceputul anului). Indicele american S&P 500 a crescut cu 0,3%, pana la 1 416,18 p. (avans de 12,6% de la inceputul anului).

 Pe de alta parte, indicele intern BET a scazut cu 2,7% in noiembrie, pana la 4 790,9 p., evolutie determinata de incertitidunile cu privire la climatul investitional, fapt demonstrat si de deciziile unor brokeri externi de a iesi din Romania. Incertitudinile cu privire la dividendele FP pentru anul curent, vanzarea unui pachet de actiuni SNP de catre BRD (cu discount) si rezultatele nefavorabile ale BRD s-au numarat printre factorii principali care au influentat evolutia pietei interne de capital in noiembrie.

 In perioada imediat urmatoare evolutia pietelor mondiale de capital va fi influentata in principal de deciziile cu privire la fenomenul fiscal cliff din Statele Unite, o solutionare nefavorabila a acestei probleme putand genera corectii importante. De asemenea, evolutia indicatorilor macroeconomici din Statele Unite si China, precum si evolutia crizei economico-financiare din Zona Euro vor avea impact pentru dinamica pietelor de capital din perspectiva termenului scurt.

 Consider in continuare ca scenariul cel mai probabil de evolutie a pietelor de capital pe termen scurt este range-ul (-7,5% : 7,5%) in statele dezvoltate, respectiv (-15% : 15%) in statele emergente. Dupa parerea mea cresteri importante si durabile fata de momentul actual sunt dependente de aparitia unor semnale concrete de relansare sustenabila a fluxurilor investitionale in economia reala pe mapamond (indeosebi in Statele Unite si China, dar si in Zona Euro). Deocamdata nu cred ca am putea asista la astfel de semnale concrete pana la finele anului curent, desi companiile dispun de resurse pentru a relansa fluxurile investitionale (cel putin in Statele Unite si China: spre exemplu, profiturile companiilor americane au crescut cu 67,3 mld. dolari in trimestrul III).

 Pe de alta parte, trebuie mentionat faptul ca se mentin o serie de incertitudini in economia mondiala, a caror concrezitare ar avea impact imediat la nivelul pietelor financiare (in orice moment sunt posibile pusee de volatilitate). Printre acesti factori de risc mentionez: problema fiscal cliff in Statele Unite, persistenta si posibila reintensificare a crizei economico-financiare in Zona Euro, starea fragila a sectorului bancar privat european (si tranzitia catre noile norme de reglementare, introducerea taxelor pe tranzactii financiare, recapitalizarea bancilor), problemele cu care se confrunta economiile asiatice (atat China, dar si Japonia), evolutia cotatiilor internationale la titei, posibilitatea unor conflicte armate in zonele sensibile din punct de vedere geopolitic.

 Atrag atentia ca reintensificarea factorilor de risc ar putea determina un sentiment negativ pe pietele de capital (corectii pe pietele mature (declin de cel putin 10%) si bear market pe pietele emergente si de frontiera (-20%)).

Leave a Reply

Your email address will not be published.