Revista presei economice-18 septembrie 2013

O cota din participatia Belgiei la BNP Paribas ar putea fi vanduta
Capitalul

Guvernul belgian detine in prezent 10,3% din capitalul BNP Paribas. Aceasta este cea mai mare banca din zona euro tinand cont de valoarea de piata.

Guvernul Belgiei ia in calcul posibilitatea de a vinde o parte din aceasta cota pentru a reduce datoria tarii sub 100% din PIB. Belgia se confrunta cu o slaba finantare publica, din cauza crizei politice.

Participatia de 10,3% din BNP Paribas a fost achizitionata ca rezultat al asistentei financiare acordate grupului belgian Fortis, preluat anterior de banca franceza.

BNP Paribas a mai anuntat ca isi va extinde activitatea in Germania. De asemenea, va angaja sute de persoane in urmatorii trei ani, insa nu va extinde numarul de sucursale.

 

Companiile din SUA au realizat economisiri
WallStreet

 

Multumita programului de stimulare pus in aplicare de catre FED in 2008, companiile americane au realizat economii de aproximativ 700 miliarde de dolari. Aceste economii s-au realizat din dobanzile la imprumuturi.

Prin vanzarea de obligatiuni au atras fonduri insemnate, profitand de pe urma politicii Rezervei Federale(FED) care a mentinut dobanzi mici si maturitati mari la obligatiuni.

Aceste masuri de stimulare au permis multor firme sa se refinanteze la cost scazut, evitand astfel falimentul. Economiile au putut fi utilizate pentru angajari si extinderea afacerilor.

 

Obligatiunile Romaniei au inregistrat cea mai buna performanta
Financiarul

Din cadrul statelor emergente, obligatiunile guvernamentale romanesti au inregistrat cea mai buna performanta pe pietele secundare in ultimele 5 luni.

Aceasta performanta este urmarea asteptarilor de reducere a dobanzii de politica monetara si pregatirea unui nou acord cu FMI.

Analistii preconizeaza ca dobanda de politica monetara a BNR va scadea la 4% in luna decembrie.

Cresterea cotatiei obligatiunilor pe piata secundara denota faptul ca vor scadea costurile indicative de finantare.

                                                                                                                        Loredana Savin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *