Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 2

fa51f1fbfaEchipa SSIF Broker

Influenta politicii monetare asupra evolutiei bursei

Politica monetara reprezinta un ansamblu de actiuni prin care autoritatile monetare (banca centrala, trezoreria etc.) influenteaza asupra cantitatii de moneda in circulatie, nivelul ratelor dobanzii, cursurile de schimb valutar si alti indicatori economico-monetari in vederea realizarii obiectivelor generale ale politicii economice. Obiectivele politicii economice constau in stimularea activitatii economice, ocuparea fortei de munca, stabilitatea preturilor.

Bancile centrale importante din lume (FED-ul American, Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei) au avut in vedere tocmai aceste obiective atunci cand au demarat o politica monetara bazata pe operatiuni de piata deschisa. Operatiunile pe piata deschisa reprezinta activitatea bancii centrale de vanzare si cumparare de titluri ale pietei de capital. Atunci cand banca centrala vinde titluri, ea retrage o parte din lichiditati si micsoreaza oferta de moneda in circulatie. In cazul invers, al cumpararii de titluri, banca centrala “injecteaza” lichiditate suplimentara, majorand masa monetara.

La o bursa de valori, pretul actiunilor evolueaza in functie de cerere si oferta. Pretul actiunilor tinde sa ramana stabil sau sa creasca atunci cand companiile si economia in general arata semne de stabilitate sau crestere. O recesiune economica, depresie sau criza financiara ar putea duce la un crah bursier. Prin urmare, miscarea preturilor actiunilor si in general a indicilor bursieri poate fi un indicator al tendintei generale a economiei.

Astfel ca la modul teoretic, noi maxime inregistrate de burse ar trebui sa indice economii care sunt in plin avant, adica au ritmuri de crestere semnificative. De ce apare insa aceasta divergenta din ultima perioada? Pe de o parte avem indici bursieri care inregistreaza noi maxime (DJIA, DAX, etc) insa datele economice sunt in cel mai bun caz mixte. Explicatia ar fi tocmai incercarea bancilor centrale prin politicile monetare implementate de a lansa aceasta crestere economica. Injectarea de lichiditate in piata de capital are rolul de a induce optimismul cu privire la viitoarea cresterea economica. Iar prima care reactioneaza este evident bursa, maximele inregistrate confirmand acest lucru. FED-ul american a anuntat deja ca date economice mai bune vor determina o reducere a injectarii de bani in piata, Reactia pietelor a fost una de neliniste si crestere a volatilitatii. Evolutia negativa a indicilor bursieri a fost normala insa date economice mai bune vor duce treptat la eliminarea nevoii de injectare de bani care a produs aceasta distorsiune, preturile urmand sa aiba la baza fundamente economice solide pentru viitoare cresteri.

Privind in ansamblu, bursa de la Bucuresti reflecta mai fidel starea economiei romanesti. Indicii bursieri sunt inca departe de maxime pentru ca economia romaneasca, desi cu semnale de revenire, prezinta inca acest risc numit risc de tara. Chiar daca INS a publicat o evolutie in crestere a economiei, investitorii raman inca reticenti cu privire la bursa de la Bucuresti. Si asta se intampla tocmai datorita acestui risc de tara caracteristic pietelor emergente, bursa din Romania resimtind mult mai puternic scaderile de pe pietele internationale decat cresterile de pe aceste burse.

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *