Revista presei economice-18 aprilie 2014

Bancile romanesti au dobanzi mari la creditele pentru companii
Banking News

Conform oficialilor BNR, mediul de afaceri romanesc nu este sprijinit suficient pentru dezvoltare de catre institutiile de credit prin dobanzile prea mari practicate in comparatie cu tarile vecine si cu media europeana.

Firmele autohtone sunt constranse sa se lupte si cu bancile, pe langa contextul dificil al mediului de afaceri provocat de criza economica.

Acestea acuza bancile ca practica dobanzi prea mari si documentatia este prea stufoasa, in timp ce bancile considera ca intreprinderile romanesti, in special IMM-urile nu sunt credibile si nu indeplinesc conditiile pentru a se putea imprumuta.

In luna ianuarie anul acesta, dobanzile la creditele noi acordate de catre banci au ajuns la nivelul de 8% pe an, fiind cea mai mare rata din regiune, peste Polonia, Ungaria sau Cehia dar si cu mult peste media zonei euro (3% pe an).

 

Banca Transilvania si-a rascumparat o parte din actiuni
Capital

Potrivit unei raportari apartinand Bursei de Valori Bucuresti, Banca Transilvania a rascumparat luna aceasta peste 1,18 milioane de actiuni proprii, in valoare totala de aproximativ 2,14 milioane de lei, cu preturi cuprinse intre 1,7972 lei/actiune si 1,807 lei.actiune.

Banca Transilvania are in desfasurare un program de rascumparari de actiuni proprii, aprobat de actionari de anul trecut in aprilie, prin care se vizeaza rascumpararea a peste 17 milioane de actiuni.

Profitul brut inregistrat in 2013 de catre Banca Transilvania a fost de 443,1 milioane de lei, cu 30% mai mare fata de cel raportat in 2012, iar profitul net a fost in crestere cu 17%, pana la 374,9 milioane de lei.

Activele bancii au totalizat 32,066 miliarde de lei in 2013, iar totalul resurselor atrase a crescut cu 11% fata de anul 2012.

 

Belgia, unul din cele mai importante centre financiare din lume
Ziarul Financiar

Belgia este o tara cu doar 11 milioane de locuitori, care a reusit sa devina unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, depasind Marea Britanie sau Elvetia.

Conform Financial Times, Belgia este unul din principalii creditori ai Statelor Unite, dupa China si Japonia.

Datele Trezoreriei americane arata faptul ca Belgia a cumparat datorii guvernamentale ale Statelor Unite in valoare de 341,2 miliarde de dolari pana in prezent.

Catalin Iftenie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *