Revista presei economice 16 octombrie 2014

Aeroportul din Iasi are o noua pista operationala
Financiarul

Noua pista a aeroportului din Iasi a devenit operationala in intregime. Aceasta are o lungime de 2 400 de metri iar costul investitiei s-a ridicat la 139 milioane de lei fara TVA.

Pista aeroportului a fost finalizata si data in folosinta cu cateva luni mai devreme decat prevedea contractul cu firma de constructie.

Se preconizeaza ca aceasta investitie va atrage dezvoltarea economiei locale prin usurarea caii de acces a investitorilor.

Lucrarea contine instalatii performante care permit aterizarea avioanelor si in conditii de vizibilitate redusa. De asemenea, Consiliul Judetean Iasi a obtinut finantarea de la Comisia Europeana pentru dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi. Proiectul insumeaza 56,7 milioane de euro, din care vor mai fi realizate un terminal si o parcare pentru avioane.

Noua state ale UE ar avea de suferit in cazul sistarii de gaze din partea Rusiei
Capitalul

Comisia Europeana a anuntat ca in cazul in care Rusia va sista total furnizarea de gaze in aceasta iarna, noua state vor avea de suferit. Aceasta declaratie vine ca urmare a rezultatelor unor probe de rezistenta la care au fost supuse statele membre ale UE.

Cele noua state sunt Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Bulgaria, Grecia, Romania, Ungaria si Croatia. La polul opus, statele care nu vor fi afectate sunt Spania si Portugalia care importa gaze din Norvegia si nordul Africii. Aceste doua state insa, nu vor putea ajuta celelalte tari in cazul unei intreruperi de aprovizionare.

Potrivit expertilor CE, “o intrerupere prelungita va avea un impact substantial in UE, statele membre din Est si cele din comunitatea energetica fiind cele mai afectate.”

Suedia renunta la numerar si Italia nu adopta plata electronica
BankingNews

Potrivit Business Insider, patru din cinci achizitii din Suedia se realizeaza prin plata electronica sau cu cardul. Un cetatean obisnuit realizeaza in jur de 260 de plati electronice pe an, ceea ce ar putea duce la renuntarea platii in numerar. Suedia ar putea deveni astfel prima tara in care nu va exista plata in numerar.

Un avantaj al acestor tipuri de plata este ca s-a redus numarul de infractiuni de furt. Conform Asociatiei de bancheri a Suediei, s-au inregistrat 5 furturi in 2012, fiind cea mai mica rata din ultimii 30 de ani.

La polul opus, se afla Italia unde trei sferturi din totalul platilor la nivel national sunt realizate prin plati cu numerar.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *