Revista presei economice – 26 martie 2014

Economia Rusiei s-ar putea contracta cu 1,8%
WallStreet

In cazul in care criza din Ucraina va continua, economia Rusiei ar putea intra in stare de contractie cu 1,8%.

Acest conflict ar putea genera o stare de incertitudine care ar afecta increderea consumatorilor si investitorilor. In decembrie se prognoza un avans al PIB-ului de 2,2%.

Banca Mondiala este cea care avertizeaza asupra acestei contractii. Aceste riscuri politice se asteapta sa nu aibe insa un impact pe termen lung. Guvernul de la Kremlin estimeaza o crestere a PIB de 2,5% insa aceasta estimare ar putea fi revizuita in aprilie.

 

Retailerul german Obi ar putea parasi Romania
Capitalul

Incepand cu 2008 firma de bricolaj a inregistrat pierderi astfel ar putea sa se retraga din Romania. Pierderile se pun pe baza crizei din domeniul imobiliarelor, reducandu-se constructia de locuinte.

In septembrie 2013 Obi a decis reducerea capitalului social al Obi Romania cu 126  milioane de lei, ajungand la 81,3 milioane.

Aceasta masura de retragere ar aduce schimbari pe piata de bricolaj, dupa ce in februarie Praktiker a anuntat vinderea operatiunilor din Romania catre Search Chemicals.

 

Pretul la gaze va fi mentinut la nivelul din ianuarie
Financiarul

Pretul de referinta la gaze va fi mentinut la nivelul din ianuarie pentru consumatorii industriali. Se va adopta si hotararea de guvern referitoare la cantitatea de energie regenerabila subventionata.

Deciziile s-au luat pentru stimularea competitivitatii marilor producatori care ar duce la cresterea economica.

Taxa de cogenerare pentru exportul de electricitate va fi eliminata, in schimb pretul la gaze pentru consumatorii casnici va creste cu 2%.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published.