Revista presei economice – 17 decembrie 2013

Cele mai sarace tari vor primi 52 de miliarde de dolari
Capitalul

In urmatorii trei ani Banca Mondiala va oferi 52 de miliarde de dolari ca finantare celor mai sarace tari. Aceasta suma face parte din fondul infiintat de Banca Modiala pentru sprijinirea celor mai sarace tari si va fi oferit in urmatorii trei ani. Finantarea va proveni in cea mai mare masura de la 46 de tari membre ale Bancii Mondiale prin International Development Association(IDA), impreuna cu alte doua divizii ale acesteia care vor contribui cu 3 miliarde in urmatorii trei ani.

IDA este refinantata o data la trei ani si isi propune, printre altele, sa furnizeze vaccinuri pentru 200 de milioane de copii si facilitarea accesului la apa curata a 32 de milioane de persoane.

 

Insolventele in 2013 au fost in crestere
WallStreet

In primele 11 luni ale anului 2013, 27.119 de firme au intrat in insolventa, mai mult cu 9% fata de 2012. Cele mai multe dintre firme fac parte din sectoarele comert si constructii.

Cele mai multe insolvente s-au inregistrat in Bucuresti, cu un numar de 3.368 de firme, cu o crestere de 1,02% fata de 2012 si Bihor, cu 1.649 si o crestere de 36,39%. La polul opus, cele mai putine insolvente s-au inregistrat in Calarasi, cu 202 cazuri  si Caras-Severin cu 220 de insolvente.

La sfarsitul lunii noiembrie au fost inregistrate aproximativ un milion de firme active.

 

Investitorii au incredere mare in economia Germaniei
Financiarul

In decembrie s-a inregistrat cea mai mare incredere a investitorilor in economia Germaniei. Aceasta a crescut cinci luni consecutiv ajungand la un maxim al ultimilor sapte ani. Indicele aferent asteptarilor investitorilor si analistilor a urcat de la 54,6 puncte-noiembrie la 62 de puncte in decembrie, prognozele pentru urmatoarele 7 luni fiind pozitive.

Se asteapta cresterea exporturilor sub influenta redresarii zonei euro in 2014. PIB-ul a crescut in T3 cu 0,3% si se estimeaza o crestere in semestrul intai din 2014 de 0,4%.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *