Revista presei economice – 19 martie 2014

Negocierile dintre Rusia si Elvetia referitoare la liber-schimb, s-au suspendat
Capitalul

Ministrul elvetian de economie Johann Schneider-Ammann a anuntat suspendarea negocierilor cu Rusia privind un acord de liber-schimb intre cele doua tari. Negocierile au inceput in urma cu cateva luni si au fost suspendate din cauza crizei ruso-ucrainene.

Exista posibilitatea ca in timp, acestea sa poata fi reluate dupa ce situatia din jurul Crimeei se va normaliza.

 

Interdictia de tranzactionare a imobilelor si autovehiculelor cu bani cash a fost eliminata
Financiarul

Proiectul de lege privind platile in numerar care cuprindea interdictia de tranzactionare a imobilelor si autovehiculelor cu banii jos a fost eliminata si s-a introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumparare, ca in cazul tranzactiilor generale intre persoane fizice.

Acest proiect de lege doreste reducerea evaziunii, spalarii banilor si alte operatiuni negative prin plafonarea platilor in numerar.

Platile in numerar intre firme si intre firme si persoane fizice sunt limitate la 10.000 lei pe zi, si 5.000 lei care acelasi furnizor si 10.000 lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tip Cash&Carry.

 

Comunicat de presa
BEI si Garanti Bank au semnat un acord de imprumut de 50 milioane euro

Acest acord prevede ca imprumutul sa sprijine finantarea IMM-urilor, corporatiilor de talie medie si a institutiilor din sectorul public romanesc si este prima colaborare dintre cele doua institutii. BEI doreste sustinerea companiilor cu un impact pozitiv direct asupra ratei somajului din Romania.

Cele doua institutii doresc sa ofere posibilitatea IMM-urilor si companiilor de a dezvolta afacerile prin intermediul solutiilor de finantare pe termen lung si a parteneriatelor pentru redresarea economiei romanesti.

Imprumutul a fost acordat in baza Planului Comun IFI pentru Dezvoltare in Europa Centrala si de Sud-Est.

 

Clientii retail BCR care au utilizat Click si Alo 24 Banking au tranzactionat 27 miliarde de lei in 2013

Cele doua aplicatii de internet respectiv telephone banking au adunat tranzactii in valoare de peste 27 de miliarde de lei in circa 7 milioane de transferuri. Din aceste transferuri, 96% au reprezentat transferuri intra si inter bancare si schimburi valutare.

Anul 2013 a reprezentat o crestere de 15% la capitolul activare a serviciilor Click si Alo 24 Banking de catre persoanele fizice. Persoanele fizice autorizate au accesat cu 21% mai mult aceste servicii.

Segmentul PFA  a inregistrat o crestere a tranzactiilor in 2013, atat ca numar(peste 23%) cat si ca valoare tranzactionata(peste 26%).

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *