Editia de toamna a “Colocviilor Florin Petria. Un weekend cu presa economica” a tras linia cu privire la principalele trenduri din piata financiar-bancara romaneasca

In perioada 17-18 septembrie a.c. au avut loc la Busteni “Colocviile Florin Petria. Un week-end cu presa economica”, organizate de Finmedia si revista Piata Financiara. Ca de fiecare data, evenimentul a avut invitati de marca din mediul financiar-bancar, care au expus ultimele trenduri din industrie.

Sesiunea de dezbateri a inceput cu expunerea economistului sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu. Acesta a prezentat situatia macroeconomica din Romania, precum si scenariile care vor urma sub influenta unor diversi factori. “Economia Romaniei a intrat intr-un nou ciclu, dupa o ajustare severa, abia in 2014 PIB-ul real (150 mld. Euro, locul 53 in lume) a revenit la nivelul din 2008. Acum este important sa nu luam masuri de politica economica care sa ne dezechilibreze. ” a declarat Andrei Radulescu. In opinia sa, principalii factori interni de influenta asupra economiei romanesti vor fi Noul Cod Fiscal si noua lege a salarizarii, cu un impact semnificativ asupra comportamentului investitional si a echilibrului macroeconomic. De asemenea, “cu cat va accelera mai mult comertul, cu atat va creste si importul. Daca vor veni companii straine la noi, atunci si exportul va avea un trend crescator. Economia va functiona, dar intr-un alt punct de echilibru, unde si dinamica importurilor va fi mai mare, dar si cea a dobanzii de politica monetara, care va ajunge la circa 3,5%, in 2017”. Astfel, vom putea fi martorii reinversarii trendului privind evolutia dobanzilor de pe piata monetara, deoarece BNR va creste rata dobanzii de politica monetara pentru mentinerea echilibrelor.

Dintre factori externi, Radulescu a mentionat semnalele Fed si reactia pietelor financiare, evolutiile din economia Chinei, nivelul ridicat al datoriei si refacerea lenta a dinamicii PIB-uluipotential in Zona Euro, tensiunile geo-politice regionale sunt de luat in calculul evolutiei economiei mondiale. “Tarile emergente nu au facut reforme in ultimii ani, drept pentru care inca au de suferit. Exemplul elocvent al acestei situatii este dat de Grupul BRICS, care nu are forta necesara pentru a se autosustine. Este adevarat ca reformele sunt costisitoare din punct de vedere politic, insa Zona Euro s-a ajustat, SUA s-a ajustat, mai precis tarile dezvoltate au facut reforme ca urmare a faptului ca acolo clasa politica este mult mai matura.” a sustinut Andrei Radulescu.

bt

“Romania a intrat intr-un nou ciclu economic, cu perspective de accelerare pe termen mediu.”

Andrei Radulescu, economist sef Banca Transilvania

A doua interventia a fost cea a lui Felix Daniliuc, Director General Raiffeisen Leasing si Presedinte ALB. Acesta a venit cu ultimele informatii calde din piata leasingului european si autohton. Astfel, a expus rezultatele unui studiu realizat de Leaseurope impreuna cu Oxford Economics cu privire la apetitul IMM-urilor pentru leasing. La acesta au participat aproximativ 3000 de IMM din opt tari europene, chestionate in anul 2013. Conform acestuia, cea mai mare problema pentru IMM ar fi data de dificultatea in gasirea clientilor. IMM-urile din Polonia au cel mai mare inclinatie pentru finantarea prin leasing urmate de cele din Germania, iar in functie de tari, tinand cont de proportia care utilizeaza leasing din total IMM, se observa faptul ca in Spania este cel mai scazut interes pentru acest tip de finantare spre deosebire de UK sau Germania, care au un apetit vadit.

 rl

“Este necesar ca antreprenorii sa inteleaga avantajele date de leasing. Leasingul presupune finantarea unui activ concret spre deosebire de o banca, iar in randul IMM-urilor, mai ales a celor de tipul start-up-uririlor acest lucru reprezinta un mare avantaj, in conditiile in care ele se confrunta cu o penurie de active.”

Felix Daniliuc, Director General Raiffeisen Leasing si Presedinte ALB

In ceea ce priveste piata romaneasca de leasing in primul semestru al acestui s-a inregistrat o crestere pozitiva, iar asteptarile sunt optimiste (crestere 13% in trimestru I si16% in trimestrul II). Aceasta crestere a fost sustinuta in principal de autovehicule.

In incheierea primei zile a evenimentului, Gabriel Biris, Manager Partener Biris-Goran, a prezentat cele mai fierbinti aspecte ale fiscalitatii din Romania. Discutiile au fost aduse si pe marginea Noului cod fiscal.

“Nu este deloc bine ce s-a intamplat in aceasta directie, cel putin in ceea ce priveste unele masuri precum fiscalizarea investitiilor. Nici un stat care vrea sa atraga investitii nu trebuie sa impoziteze capitalul investit in economie. Noi avem cateva exemple de impozite pe investitii: nerecunoasterea inflatiei pe mijloacele fixe (in anii de hiperinflatie efectul acesta era ucigator), impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice. Noi nu impozitam marimea cladirii ci calitatea investitiei, asadar descurajam calitatea, taxa pe stalp este un alt exemplu si, nu mai vorbesc de majorarea impozitului pentru cei care detin mai mult de o cladire”, a conchis Gabriel Biris.

biris

In opinia sa, Noul Cod Fiscal creste semnificativ sarcina fiscala (contributii obligatorii) pentru venituri din activitati independente, dividende, dobanzi, etc. si, de asemenea, nu sunt rezolvate inechitatile prezente in actuala legislatie, ceea ce face ca sansele pentru cresterea conformarii voluntare sa ramana reduse.

Ca solutii pentru optimizarea fiscalitatii in Romania, acesta propune: simplificarea legislatiei, eliminarea exceptiilor, reducerea bazei de impozitare pentru veniturile mici prin deduceri, iar in cazul salariilor mari utilizarea plafonarii bazei, diminuarea birocratiei.

A doua zi, lucrarile au fost deschise de catre Bogdan Neacsu, director general adjunct al Garanti Bank Romania. Acesta a realizat o radiografie sintetica a celor mai importante tendinte din sistemul bancar romanesc: reorientarea pietei catre retail, abordarea din ce in ce mai mult a agriculturii ca directie de business de catre banci, penuria de proiecte bancabile din partea firmelor in raport cu nivelul de lichiditate detinut de banci. Neacsu considera ca in peisajul bancar romanesc ar trebui sa apara banci specializate in agricultura, in special datorita faptului ca proiectele in agricultura sunt de mica anvergura. Volumul creditelor pentru agricultura acordate de bancile romanesti se ridica la 11 miliarde lei, comparativ cu 23 miliarde lei pentru constructii, 53 miliarde lei pentru industrie si 74 miliarde lei pentru firmele din domeniul serviciilor.

garanti

“Ne lipseste din sistem o banca axata pe agricultura ca main business, pentru ca agricultura a crescut mult in ultimul timp, sunt multi antreprenori intrati in aceasta nisa”

Bogdan Neacsu, director general adjunct Garanti Bank

In ceea ce priveste proiectele Garanti Bank, Bogdan Neacsu a declarata ca se au in vedere pentru moment urmatoarele doua directii: verificarea clientilor peroane juridice prin intermediul ANAF, pentru a avea o sursa pe care sa se bazeze in definirea clientilor si investitia in programul de educatie financiara “Learn to be a banker” adresat studentilor .

Al doilea panel a fost condus de catre Madalina Teodorescu, vicepresedinte Piraeus Bank si Mihai Popescu, Director General Ergo Asigurari de Viata. Acestia au prezentat, sub deviza “Adevarata valoare esti tu”recentul parteneriat intre Piraeus Bank si Ergo Asigurari de Viata in vederea acordarii clientilor bancii de diverse produse de asigurari menite pentru a reduce impactul evenimentelor ce ingreuneaza sarcina acestora fata de banca. In acest sens, in iulie a.c. au fost implementata asigurarea de viata atasata creditelor de nevoi personale si facilitatilor de descoperit de cont ale persoanelor fizice. Rata de succes a acestui produs a fost de 75% pana in present din clientii noi pentru astfel de produse bancare. In perioada urmatoare parteneriatul va viza extinderea si pe alte segmente de asigurari. In octombrie 2015 va fi lansata asigurarea de sanatate Ergo Korrect dedicata bolilor de cancer, acordand sume de pana la 500.000 euro pe an si 1.000.000 euro pe viata pentru tratament.

piraeus

“Un roman din patru se imbolnaveste de o forma de cancer pana la varsta de 75 de ani, iar an de an se inregistreaza 78.000 de cazuri noi. Produsul de asigurare pe care-l oferim acum exclusiv clientilor nostri, alaturi de Ergo Romania, vine cu beneficii unice in acest moment pe piata, care le da posibilitatea sa-si asigure cel mai de pret bun: propria lor viata”

Madalina Teodorescu, vicepresedinte Piraeus Bank

Pachetul Piraeus pentru asigurarea Ergo Korrekt va presupune faptul ca la orice produs bancar achizitionat clientul va plati o suma in valoare de aprox. 42 lei/luna (0-18ani), aprox. 91 lei/luna (19-64ani) si aprox.142 lei/luna (peste 64 de ani).

“Am decis sa lansam in prima faza exclusiv alaturi de Piraeus Bank Romania programul nostru pilot, care sustine deja sute de mii de clienti la nivel mondial in lupta cu aceasta boala cumplita, pentru ca le apreciem eforturile de a fi alaturi de clientii lor, nu doar ca parteneri financiari, ci si ca sustinatori ai sanatatii lor”

Mihai Popescu, CEO Ergo Romania

In decembrie 2015 vor fi implementate asigurarile de accident, iar din 2016 se va patrunde in aria asigurarilor de viata si cele generale (immobile etc).

Colocviile au fost incheiate de echipa Erste Asset Management, formata din Mihnea Barbulescu, Head of Sales SAI Erste Asset Management si Eduard Inizian, Manager Clienti Institutionali Erste Asset Management. Acestia au adus in discutie schimbarile ce au avut loc in metodologia de calcul a cotatiilor fondurilor mutuale axate pe obligatiuni (instrumente cu venit fix). Din luna aprilie SAI Erste Asset Management a decis sa marcheze activele acestor fonduri la pret de piata, fiind primul SAI care a recurs la aceasta modalitate de evaluare, fiind urmat ulterior de catre majoritatea actorilor importanti din piata administratorilor de fonduri. Reprezentantii EAM au subliniat faptul ca aceasta modalitate de evaluare este mult mai transparenta si corecta fata de client, deoarece incorporeaza volatilitatea de pe piata obligatiunilor. De asemenea, este o metoda mult mai sigura atat din perspectiva societatii de administrare, cat si a clientului . Sa presupunem ca daca un client face o rascumparare in sistemul care a existat pana acum, prin metoda Accrual, care tine cont doar de includerea zilnica in pret a dobanzii nominale, acesta nu va primi valoarea reala a activului sau, deoarece nu este incorporat pretul din acel moment de pe piata. Astfel, pot fi doua situatii presupunand ca fondul nu are un buffer de lichiditate, cand pretul obligatiunilor vandute e mai mic investitorii ramasi vor suporta ei diferenta, periclitand stabilitatea fondului in cazul unor retrageri masive , sau un pret mai mare, iar atunci, cel care pierde diferenta este clientul care solicita rascumpararea in acel moment. Din perspectiva randamentului instrumentului la maturitate, nu exista nicio diferenta intre cele doua modalitati de cotare, tocmai de aceea metoda prin marcarea la piata nu are cum sa aduca dezavantaje sub aceasta forma clientilor, chiar daca presupune o volatilitate mai mare pe parcurs (care, de altfel, nu prezinta amplitudini foarte mari ).

De asemenea, cei doi reprezentanti ai EAM au adus in discutie evolutiile din ultimele luni ale fondului ERSTE Bond Flexible RON, precum si perspectivele pentru anul urmator.

erste

“Am luat in piept toate evenimentele din Grecia si China, practic am trecut prin furtuna perfecta, insa suntem constienti ca nu exista vreo o investitie care sa nu fie afectata de mediul economic in contextul globalizarii.”

Mihnea Barbulescu, Head of Sales SAI Erste Asset Management

Fondul in lei au avut o scadere de 0,209% in cursul lunii Iunie, care a fost recuperata, ulterior, a spus Mihnea Barbulescu, subliniind ca la fondul de instrumente cu venit fix in euro volatilitatea a fost chiar mai mare.

“Profilul investitorilor care au facut rascumparari in aceasta perioada este compus din clienti persoane juridice care aveau nevoie de stabilitate in valoarea resurselor plasate si din randul clientilor intrati recent, mai precis in ultimul an. Se observa ca nucleul, cei care fac parte din Fond de mai multa vreme nu s-au retras. Detinatorii a cca 6% din total active au hotarat sa gaseasca alte alternative de investitii . Oricum eram pregatiti si pentru volume de rascumparari mai mari. Dincolo de toate, luna august arata mult mai bine, iar septembrie se indreapta spre un nivel bun al vanzarilor, drept pentru care speram ca pana la sfarsitul anului sa revenim plus”

Eduard Inizian, Manager Clienti Institutionali Erste Asset Management.

De asemenea, Erste Asset Management a redus comisioanele de subscriere.

Daca in prezent, in structura de investitii a fondurilor administrate se regasesc, in proportie de 93%, instrumente cu venit fix, restul de 7% avand structura de actiuni, in viitor dezideratul societatii este ca o proportie de circa 30% din structura investitiilor sa fie fonduri cu componenta de actiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.