“Trebuie sa investiti, insa nu e nevoie sa fiti un geniu pentru a o face in mod inteligent!”

Nadejda CIOARAstudenta Master Banci si Piete Financiare, Facultatea de Economie si Adminstrarea Afacerilor, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi

Lucrarea “Minighid de investitii bazate pe valoare” reprezinta cu siguranta unul dintre ghidurile de investitii cele mai concise si informative scrise vreodata, completand cu succes colectia “Carti mici. Profituri mari”, creata de editura Publica, cu sustinerea Erste Asset Management.

Christopher H. Browne, care a lucrat alaturi de Warren Buffet si Ben Graham, avand in spate o experienta de peste 40 de ani pe pietele de capital, reuseste sa prezinte investitiile de pe piata financiara, ca fiind la fel de simple precum cumpararea de alimente la pret redus.

Autorul schiteaza intr-un mod succint, dar oferind detalii suficiente, principiile esentiale ale investitiilor bazate pe valoare; ofera indrumarea necesara privind modul de utilizare a informatiilor de baza, precum raportul P/E; aminteste instrumentele folositoare investitorilor pentru sortarea actiunilor ieftine existente, din universul miilor de actiuni, listate pe tot globul; dar totusi nu garanteaza succesul continuu al metodei de investitii bazate pe valoare, afirmand ca “norocul nu strica in lumea investitiilor“. Totodata mesajul autorului vine sa sublinieze faptul ca investitorii care “isi fac temele pentru acasa” intr-un mod inteligent, prin intelegerea catorva principii sanatoase, pot obtine in cele din urma, castiguri valoroase. Virtutea de a nu actiona, este accentuata, in defavoarea principiului tranzactionarii active, autorul incurajand investitorii sa uite tot zgomotul care bruiaza atmosfera din jur si sa profite de actiunile la reducere.

Denumirile capitolelor initiaza cititorul intr-o adevarata lume a oportunitatilor, oferindu-i o puternica motivatie si sete de lectura, prin prisma ideilor sau sfaturilor expuse intr-un mod original: “Ganditi ca un bancher“, “Descoperiti comori intr-o maniera moderna“, “Cand un chilipir nu este un chilipir?”, “Tunderea gardului viu“, “Poti duce calul la apa, dar nu-l poti face sa bea“.

Printre specialistii de pe Wall Street, Christopher H. Browne face diferenta, prin intermediul parerilor personale si sincere cu privire la filosofia investitiilor, care pot spori valoarea portofoliului. Autorul face in mod deosebit referire la cumpararea titlurilor de valoare la un pret mai mic decat valoarea intrinseca si la pastrarea continua a unui tampon de protectie – marja de siguranta, acestea doua furnizand curajul si siguranta ca a cumpara in momentele grele si a vinde in cele bune este cel mai eficient drum de urmat.

Astfel, daca sunteti pregatiti sa depuneti mai mult o munca laborioasa, decat sa studiati o stiinta sofisticata si pentru ca “investitiile bazate pe valoare necesita mai mult efort decat minte si o mare rabdare“, cartea va poate oferi un set de reguli si instrumente de care aveti nevoie si mai ales convingerea ca rezultatele investitionale superioare nu vor intarzia sa apara!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.