“Civilizatia este o cursa intre educatie si catastrofa”

Bogdan CAPRARU

“Scoli creative. Revolutia de la baza a invatamantului” este o carte manifest menita sa traga un semnal de alarma cu privire la situatia in care a evoluat sistemul de educatie contemporan. Chiar daca raportarea se face la sistemul american si britanic, cele dezvaluite in aceasta carte sunt universal valabile, inclusiv pentru sistemul educational din Romania. Cartea este aparuta la Editura Publica, cu sprijinul BCR si Erste Asset Management.

Ken Robinson, autorul acestei carti, considera ca sistemul de tip “industrial” este deja invechit si depasit in raport cu cerintele societatii actuale. Standardizarea sistemelor de educatie a devenit un scop in sine, ucigand “creativitatea” si posibilitatea elevilor/studentilor de a evolua in circumstantele actuale ale societatii. Avand radacini in perioada revolutiei industriale din sec. XVIII-XIX, sistemele educationale actuale nu trebuie doar sa mai aiba menirea de a “alfabetiza” si de a ajuta populatia sa migreze din zona rurala in cea urbana. De asemenea, cele trei atribute: standardizarea, implicarea concurentei dintre elevi si pentru profesori prin testari, precum si corporatizarea sistemului de invatamant, ar trebui eliminate. Ele produc externalizarea unor costuri in societate, care devin din ce in ce mai mari, prin efectele ulterioare. Scopul sistemelor de invatamant ar trebui sa urmareasca urmatoarele 4 coordonate de dezvoltare a individului. Scopul economic – educatia ar trebui sa le permita elevilor sa devina responsabili si independenti din punct de vedere economic. Scopul cultural – educatia ar trebui s ale permita studentilor si elevilor sa inteleaga si sa aprecieze propriile culturi si sa respecte diversitatea celorlalti. Scopul social – educatia ar trebui sa permita tinerilor sa devina cetateni activi si plini de compasiune. Scopul personal – educatia ar trebui sa permita tinerilor sa se implice atat in lumea lor interioara, cat si in lumea care ii inconjoara. Cartea vorbeste despre modelul finlandez de invatamant, dat ca model de succes, precum si de o serie cazuri de bune practici din scoli americane si britanice.

Recomand aceasta carte nu doar pentru cei care lucreaza in educatie, ci si parintilor. Mentalitatile trebuie schimbate in ambele parti.

Sir Ken Robinson este doctor in educatie si autor al cartilor The Element, Descopera-ti elementul (Publica, 2014) si O lume iesita din minti (Publica, 2011). A fost considerat de Fast Company “unul dintre ganditorii de elita ai lumii in ceea ce priveste creativitatea si inovatia”.  A colaborat cu guverne din Europa si Asia, cu agentii internationale, cu firme din Fortune 500, cu sisteme educationale nationale si statale si cu unele dintre cele mai mari organizatii non-profit sau culturale. Timp de doispezece ani a fost profesor de educatie la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, iar acum este profesor emerit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *