Revista presei economice – 9 decembrie 2013

Impozitul pe castiguri la jocuri de noroc va fi eliminat
Capitalul

Persoanele fizice care obtin venituri din jocuri de noroc nu vor mai fi impozitate de Guvern. Jocurile de noroc supuse acestui impozit la momentul actual sunt cele de tip slot-machine, videoloterie, pariuri in cota fixa, jocuri de noroc online, jocurile din cazinouri si cluburi de poker.

Aceasta modificare va fi operata prin ordonanta de urgenta. Motivul invocat este de dificultate in determinarea castigului obtinut de fiecare participant la anumite tipuri de jocuri de noroc.

Reducerile veniturilor bugetare ca urmare a eliminarii acestui impozit vor fi compensate cu incasarile din modificarea taxelor prevazute in legislatia ce va fi aplicata o data cu intrarea in vigoare a ordonantei.

 

ANAF cumpara servicii de consultanta
WallStreet

Persoanele cu venituri mari vor fi supuse verificarii de catre ANAF prin noi consultanti. Aceste servicii de consultanta vor fi platite prin banii obtinuti de catre ANAF in cadrul programului de modernizare a institutiei. Finantarea programului este facuta de Banca Mondiala si este in valoare de 70 de milioane de euro.

Ofertele pot fi depuse pana pe 20 ianuarie 2014. Estimativ, durata unui contract va fi de 6 luni, din care 5 luni vor fi desfasurate in primul an de efectuare a modernizarii si o luna in al treilea an.

Experienta firmei de consulanta este punctul de plecare ca selectie, avand un procent de 70% din decizie. Ofertantii trebuie sa fi derulat cel putin un proiect similar in ultimii trei ani, sa aibe experienta in transferul de know-how si pe cel putin alte doua proiecte de consulanta internationala.

Scopul proiectului de modernizare este de a creste eficienta in colectarea impozitelor si a contributiilor sociale, a disciplinei fiscale si reducerea birocratiei.

 

Microintreprinderile din regiunea centru au accesat fonduri de 75,5 mil euro
Financiarul

Microintreprinderile din regiunea centru a Romaniei au accesat fonduri UE in valoare de 75,5 milioane euro. Aceste fonduri au fost folosite pentru investitii in echipamente si tehnologie. Numarul acestor microintreprinderi se ridica la 217, si au ca scop construirea de hale, diversificarea liniilor de productie, achizitia de echipamente tehnologice.

Fondurile sunt nerambursabile si fac parte din POSCCE (Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice). Cele 6 judete din regiunea centru(Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu) au depus 249 de proiecte dintre care s-au semnat deja 217 contracte de finantare, potrivit ADR Centru.

La Alba Iulia s-a desfasurat un seminar de instruire a reprezentatilor celor 217 intreprinderi pentru a raspunde intrebarilor dar si pentru indicatii in implementarea corecta a acestor proiecte si evitarea neplacerilor cauzate de eventualele greseli.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *