Oltchim – e timpul sa crestem prin noi insine?

Bogdan CAPRARU

Evenimentele desfasurate in urma privatizarii combinatului Oltchim, dincolo de spectacolul mediatic, au readus in discutie o problema mai veche: cum sa crestem – atragand tot mai mult capital strain sau sa mizam pe capitalurile interne? Desigur, raspunsul nu poate fi transant, dar poate da de gandit intrebarea.

Daca urmarim istoria Romaniei in ultima suta de ani, putem constata ca de fiecare data, la vremuri de restriste, capitalul strain “fugea din tara”, iar eforturile de refacere ale tarii erau sustinute cu precadere de capitalul intern. In perioada anilor ’20 s-a conturat doctrina “prin noi insine”, promovata de partidul liberal, doctrina care s-a concretizat si in legi cu caracter economic, la acea vreme.

Astazi istoria parca se repeta, tot mai multi investitori straini parasesc tara, bancile mama au cam inchis robinetele finantarilor. Totul este dat pe seama globalizarii si crizei. Nationalistii striga la unison ca nu mai trebuie sa ne vindem tara! Mai nou, in discursurile patetice ale castigatorului licitatiei Oltchim apare periculos o alta idee – fabricile trebuie sa redevina ale “poporului” – adica, poate proprietate comuna asa cum visau comunistii.

Nu e timpul nici pentru nationalism, nici pentru asteptari ca cineva sa vina pe un cal alb de peste granite cu cornul abundentei, nici pentru triumful poporului in ale detinerii proprietatii, ci pentru pragmatism, responsabilitate si determinare! Toti trebuie sa fim responsabili de rolul pe care il jucam in cadrul economiei, de la “mic” la “mare”. Topurile multor publicatii ale celor mai bogati romani sfideaza! Opulenta nu mai incape pe strazi, chiar daca este criza! Populatia este bulversata intre consumatorism si grija zilei de maine! Oare nu putem concentra aceste resurse mai bine in poli de crestere? Poate daca dovedim ca avem capacitatea de a ne mobiliza si dezvolta vom atrage atentia si vom spori increderea in plan extern si , astfel, vor curge din nou capitalurile. Este timpul sa fim noi insine !

3 Responses to Oltchim – e timpul sa crestem prin noi insine?

  1. Elveu says:

    Cumva incercati sa sugerati marilor capitalisti romani ca e timpul sa investeasca in aceste fabrici de dinainte de ’89? Ca e timpul sa iasa la bataie? In acest caz va reamintesc ca dl. Vuza a participat la licitatie. La cine va referiti cand cereti mobilizare?

    • Bogdan CAPRARU says:

      Multumesc pentru interventie! Asa cum am spus si in primele randuri ale editorialului, cazul Oltchim m-a inspirat vis a vis de problema acuta de care sufera Romania – lipsa capitalurilor si nu fac comentarii legate de cei care au participat. Dimpotriva, este bine ca au fost si capitalisti romani. Pana acum capitalurile straine au fost cele care au predominat, dar, dupa criza, acestea s-au imputinat. Apelul nu este doar catre “capitalistii romani”, ci catre toata lumea. De exemplu, daca omul de rand ar fi mai chbzuit si ar economisi la banca mai mult, astfel, bancile ar avea mai multe disponibilitati. Nu indemn la participarea capitalistilor romani la privatizarea in mod special a intreprinderilor de dinainte de ’89, ci la mobilizarea capitalurilor in mod rational in economia romaneasca, in general. Un alt ex – sunt multi intreprinzatori care “investesc” in masini de lux “pe firma”, in loc sa investeasca in retehnologizare sau in resursele umane. Nu doresc sa-i judec, dar in alte economii dezvoltate nu gasesti acest comportament. Daca dovedim ca suntem capabili sa fim viabili, vom castiga si increderea investitorilor si finantatorilor de peste granita. Si ma refer la cei strategici, nu speculativi. Inca odata, foarte buna observatia dv si va multumesc!

  2. Norel Moise says:

    Problemutze… noi nu mai avem liberali, ci doar o taraba vopsita in galben-albastru….Secondo tempo. Nu mai avem nici capital suficient…(nu am avut niciodata, inclinatia noastra spre economisire e aproape nula, daca ne uitam in istorie).
    In atare conditii vad doar o singura solutie, de tip MIX….Sa creem conditii (stabilitate fiscala, politica, etc.) pentru a se putea dezvolta afaceri, indiferent de natura capitalului. Fara a friza dumpingul fiscal…Si trebuie sa uitam tipicuri de genul Impozitam nutretul vacii in loc sa o hranim si sa impozitam laptele, carnea etc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *