Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 23

Echipa SSIF Broker

Piata mondiala de capital – partea V

Obiectivul bancilor centrale este adoptarea unei politici monetare care sa aduca crestere economica, de exemplu maximizarea ratei de ocupare a populatiei sau combaterea inflatiei. Daca ne uitam insa la politica monetara adoptata de Banca Japoniei sau FED-ul american, s-ar parea ca aceste institutii controleaza si evolutia pietelor de capital, fie ca doresc acest lucru fie ca nu. Ca si element de sustinere al acestei teorii avem tranzactia carry trade pe perechea valutara dolar american/yen japonez. Tranzactia carry semnifica ca un investitor se imprumuta la o dobanda scazuta intr-o tara si apoi cumpara in alta tara un instrument financiar cu o dobanda mai mare decat cea a imprumutului.

Tranzactia carry trade pe perechea USD/JPY a fost preferata marilor banci de investitii la mijlocul anilor 2000. Acestea se imprumutau in yeni la o dobanda mai scazuta si cumparau active cu dobanda mai mare in SUA, profitul fiind compus din diferenta de dobanda la care se adauga cateodata si diferenta de curs valutar. Aceasta strategie isi face revenirea acum, investitorii imprumutandu-se in yeni si cumparand diverse instrumente financiare de pe mapamond dar in special actiuni. In prezent avem o evidenta clara ca un yen mai slab este extrem de pozitiv pentru indicii bursieri din Japonia si de fapt pentru indicii bursieri din intreaga lume.

Aceasta corelatie functioneaza atat pe termen lung cat si zi de zi deoarece aproape in fiecare zi cand yenul s-a depreciat, bursele au crescut sau invers, yenul se apreciaza iar bursele scad. Atunci cand discutam despre corelatii, chiar si extreme, este intotdeauna vorba de un scenariu tip oul sau gaina. Investitorii nu stiu sigur daca variabila A influenteaza variabila B, sau dimpotriva, B influenteaza A. Tinand cont insa de faptul ca piata din Japonia deschide prima, este clar ca politica de devalorizare a yenului are efecte pentru bursele din intreaga lume.

Pentru a intelege exact de ce yenul este atat de important, trebuie sa avem in vedere volumul tranzactionat pe bursele americane de exemplu. Pentru anul 2015, lichiditatea medie zilnica pe NYSE a fost de 40 mld dolari iar pe NASDAQ de 70 mld dolari, deci un total de 110 mld dolari. Piata forex, adica piata perechilor valutare a avut in 2015 o lichiditate medie zilnica de 5300 mld dolari iar tranzactiile pe yen reprezinta cam 600 de mld dolari. Cu alte cuvinte, pentru a privi in perspectiva, yenul are o valoare tranzactionata zilnic de cinci ori mai mare decat valoarea tuturor actiunilor tranzactionate pe bursele americane.

Directia perechii valutare USD/JPY este determinata asadar de nivelul ratelor de referinta din Japonia si SUA. Nivelul valorii tranzactionate pe yen indica de fapt si starea in care se gasesc investitorii, mai precis una de optimism sau dimpotriva, una de aversiune la risc. Deoarece yenul este considerata o moneda de refugiu, se apreciaza in vremuri dificile si este vandut atunci cand investitorii privesc optimist starea economiei si implicit pietele de actiuni.

Politica monetara a devenit de ceva vreme cauza miscarilor de pe burse iar acest lucru nu este neaparat un lucru negativ, investitorii adaptandu-se la aceasta noua realitate. Cu alte cuvinte, rentabilitatea poate fi obtinuta in orice conditii atata timp cat strategia este modificata permanent fara ancorarea in vechi presupuneri. Problema este ca s-a creat o anumita dependenta de banii usori furnizati de bancile centrale insa tot asa cum s-au obisnuit, investitorii se vor dezobisnui in cele din urma iar fundamentele vor redeveni cele care dicteaza fluxul de bani.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *