Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 21

Echipa SSIF Broker

Piata mondiala de capital – partea III

Ultimele luni au consemnat o evolutie interesanta mai ales pe piata de capital din SUA, indicii bursieri crescand alaturi de dolar intr-o schimbare de situatie care va modifica strategiile de tranzactionare. Din moment ce SUA reprezinta inca etalonul, restul marilor burse au atins ori noi maxime istorice ori se afla la cele mai ridicate valori din ultimiii multi ani. Perioada de la inceputul crizei financiare din 2008 si pana in prezent a fost caracterizata de tranzactionarea in functie de riscul perceput si de o inversare a semnificatiei datelor bune. Astfel, in contextul in care bancile centrale au inundat pietele cu bani, datele bune speriau piata deoarece investitorii se temeau ca acesti bani vor fi retrasi.

Datele bune erau asadar vesti proaste si aveau drept rezultat scaderea burselor si intarirea dolarului, aceasta moneda fiind considerata una de refugiu. Totusi, aceasta dinamica este in schimbare pentru ca datele au indicat o evolutie excelenta a economiei americane anul trecut, adica un plus de 3%. Acum avem atat o economie puternica in SUA cat si un dolar puternic si este o situatie oarecum ciudata deoarece dolarul creste fiindca este cautat cu toate ca FED-ul a injectat in piata vreo 3000 de miliarde de dolari.

Perioada cu Ben Bernanke presedinte FED a provocat o depreciere destul de mare a dolarului deoarece investitorii au considerat ca pot gasi locuri mai bune in care sa investeasca. De aceea, ei au vandut dolarii iar presiunea la vanzare a depreciat aceasta moneda. Drept urmare, dupa vanzarea dolarilor, investitorii trebuiau sa cumpere alte instrumente financiare si acestea au fost de obicei actiuni, marfuri sau valute legate de marfuri. In plus, deoarece rata de politica monetara din SUA se invarte deja de cativa ani in jurul valorii de zero, dolarul a devenit un candidat interesant pentru strategia de tranzactionare de tip carry trade.

Aceasta strategie carry trade sau mai bine spus, tranzactionarea in functie de diferentialul de dobanda a fost una dintre strategiile preferate ale investitorilor pana la debutul crizei din 2008. Din moment insa ce marile banci centrale au micsorat pana aproape de zero ratele de politica monetara, nu mai existau prea multe diferente care sa poata fi folosite in procesul de investire. Astfel ca aceasta strategie a inceput sa lase locul celei in care riscul perceput era principalul factor care determina ce anume se cumpara si ce se vinde. Acum insa se intrevede posibilitatea ca FED-ul si poate chiar Banca Angliei sa mareasca rata de politica monetara astfel ca vor aparea din nou posibilitati de carry trade.

Deoarece acest lucru este destul de probabil, trebuie explicat exact ce inseamna aceasta strategie. Termenul carry semnifica de fapt rentabilitatea obtinuta de pe urma detinerii unui instrument financiar daca aceasta este pozitiva sau costul detinerii daca aceasta este negativa. De exemplu, marfurile in general sunt instrumente carry negative deoarece au costuri de depozitare si pot suferi deprecieri. Aceste tranzactii nu sunt arbitraje propriu zise unde se castiga intodeauna, tranzactiile de tip carry aducand castig doar daca nimic nu se schimba in defavoarea celui care detine instrumentul financiar.

Strategia de tip carry trade incepe asadar prin imprumutarea unei valute dintr-o tara cu o rata de politica monetara scazuta, adica unde aceasta valuta este ieftina. Apoi aceasta valuta este convertita intr-o alta moneda apartinand unei tari care are o dobanda de referinta mai mare si se cumpara obligatiuni ale acelei tari. Astfel, costurile cu capitalul imprumutat sunt mici iar dobanda obtinuta pentru obligatiuni este mai mare si de aici apare practic profitul, oportunitate care va exista din nou daca vom avea rate de politica monetara diferite.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *