Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 4

Echipa SSIF Broker

Fundamentele analizei tehnice (1)

Analiza tehnica alaturi de analiza fundamentala reprezinta cele mai folosite modalitati de investitori pentru a selecta instrumentele financiare in care sa-si plaseze banii. Desi analiza tehnica a fost considerata la inceputuri o pseudo-stiinta, numeroasele studii din ultimele decenii au facut ca aceasta sa devina foarte populara atat in randul investitorilor cat si in randul celor care analizeaza comportamentul acestora. Desi aceste studii nu au determinat cu exactitate si definitiv eficienta analizei tehnice, totusi aceasta a crescut in popularitate mai ales datorita proiectarii unei imagini simpliste. Astfel, investitorii sunt atrasi de analiza tehnica tocmai datorita faptului ca pare mai usor de stapanit decat analiza fundamentala.

In cazul analizei fundamentale, investitorul are de comparat mai multe actiuni. El va actiona doar dupa ce va analiza companiile respective, lucru ce necesita timp mai indelungat decat privitul la niste grafice. Graficele reprezinta elementul esential al analizei tehnice iar aceasta poate parea simplista din punctul acesta de vedere insa trebuie spus ca analiza tehnica se preteaza mai ales la tranzactionarea intra-day. Ea este utila atunci cand vrei sa actionezi rapid insa nu trebuie uitat faptul ca posibilul trend poate sa se formeze si pe grafice cu intervale de cateva minute pana la cateva zile, saptamani, luni sau chiar ani.

Analiza fundamentala foloseste o serie de date pentru a previziona cum ar trebui sa evolueze pretul pe cand analiza tehnica sustine ca aceste date sunt deja incorporate in pret. Pretul este asadar elementul esential al analizei tehnice iar alaturi de volumul tranzactionat, ofera informatiile necesare pentru a stabili daca exista trenduri sau formatiuni pe baza carora sa se poata previziona evolutia viitoare. Utilizatorii analizei tehnice sustin ca chiar daca analiza tehnica nu poate prezice viitorul, ajuta la identificarea oportunitatilor de tranzactionare.

Un principiu fundamental al analizei tehnice este ca pretul de piata si volumul reflecta toate informatiile relevante, astfel incat analiza acestuia poate arata directia potentiala, mai degraba decat driverele externe cum ar fi schimbarile din economie sau referitor la condiitile de afaceri. Prin urmare, pretul actiunii tinde sa reatinga aceleasi valori si asta datorita investitorilor care tind spre un comportament colectiv. Analiza tehnica prin urmare se concentreaza asupra tendintelor si conditiilor identificabile, volumul fiind un indicator foarte bun pentru intensitatea tendintelor. Ca si principiu de baza, orice miscare fie ca este ascendenta fie ca este descendenta, trebuie sustinuta de un volum important pentru a nu fii considerata superficiala.

Pentru a exemplifica importanta volumului pentru analiza tehnica, putem lua doi analisti, unul fundamental si unul tehnic. Acestia doi merg in mall si au in fata un rand de magazine. Analistul fundamental va vedea unde sunt pozitionate magazinele, cum sunt amenajate si ce tip de oameni intra in ele. Apoi, el va intra in magazine si va vedea cum se comporta angajatii, cum sunt aprovizionate si eventual va afla si cat au lasat clientii la casa. Analistul tehnic se va aseza in schimb pe o banca si va numara pur si simplu cati oameni intra in magazinul A, cati in B si cati in C. Decizi lui se va lua astfel foarte usor, doar pe baza unei adunari simple.

slide 6 - volumul

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published.