Lectii de initiere in piata de capital – Lectia 24

Echipa SSIF Broker

Piata mondiala de capital – partea VI

Sistemul financiar mondial cu diferitele sale componente are ca si caracteristica esentiala fluxurile de bani, dinamica acestora fiind influentata de posibilitatile de rentabilitate. Miscarea banilor are insa la baza si cantitatea acestora, masa monetara determinand de fapt unde sunt alocati acesti bani. Pretul actiunilor si al marfurilor este in principiu mai ridicat atunci cand sunt multi bani in economie, in timp ce o reducere a masei monetare face obligatiunile mai atractive. Nivelul masei monetare este controlat de bancile centrale astfel ca e clar ca acestea au o mare influenta asupra strategiilor adoptate de investitori.

Climatul din ultimii ani caracterizat prin dobanzi de referinta apropiate de zero a introdus bineinteles o cantitate uriasa de bani pe pietele financiare. Drept urmare, fapt confirmat prin noile maxime istorice atinse de indici, actiunile devin active mult mai atractive. Acest lucru se intampla atunci institutiile, companiile sau indivizii pot obtine o rentabilitate mica imprumutand bani si astfel cauta instrumente financiare mai profitabile. Cu toate acestea, ratele de politica monetara nu pot fi mentinute scazute pe termen nelimitat iar indicii bursieri vor trebui sa creasca ca urmare a imbunatatirii afacerilor companiilor listate.

Aici apare insa o idee foarte interesanta si anume aceea concretizata prin ipoteza conform careia o economie care creste se caracterizeaza prin preturi in scadere si nu prin inflatie. Teoria clasica este aceea ca o crestere pe burse semnifica faptul ca economia progreseaza, companiile castigand mai mult. Cotatia acestor companii se va aprecia odata cu cresterea valorii intrinseci a acelor companii iar la baza acestei teorii sta comportamentul consumatorilor. Acestia vor avea mai multa incredere si drept urmare vor cheltui mai mult iar pretul actiunilor se va aprecia in continuare.

Pe de alta parte, teoria mai spune si ca o depreciere a indicilor este rezultatul scaderii increderii si implicit a consumului. Cauzele pentru acest comportament pot fi diverse, de la cresterea inflatiei sau a dobanzilor pana la situatii care inca nu si-au gasit exlicatie iar toate acestea ar duce la scaderea profitului pentru companiile listate. Scaderea profitului ar insemna bineinteles si nevoia de a reduce activitatea si drept rezultat am avea un somaj in crestere. Asa se explica asadar in viziunea majoritatii celor din mediul academic, investitori profesionali sau investitori de retail, evolutia pietelor de capital.

Cu toate ca aceasta teorie este in principiu corecta daca privim superficial lucrurile, ea este substantial gresita. Destule voci sustin ca singura forta care misca piata de capital este reprezentata de nivelul masei monetare si implicit nivelul consumului. Pentru a privi in perspectiva, trebuie intelese cauzele care determina cresterea agregata a preturilor. Astfel, preturile se pot aprecia doar daca cantitatea de bani din economie creste mai repede decat cantitatea de bunuri sau servicii.

De aceea, singurele situatii in care preturile pot creste sunt acelea in care avem o cerere mai mare sau o oferta mai mica. Cu alte cuvinte, deoarece in economiile dezvoltate nu avem o depreciere a ofertei, preturile cresc fiindca sunt mai multi bani disponibili pentru a cumpara produse sau servicii. De fapt, bursele nu pot continua la nesfarsit un trend ascendent fara o crestere a cantitatii de bani care ajunge pe piata de capital. In special este nevoie de o crestere a creditarii, indivizii si companiile trebuind atat sa vrea cat si sa poata sa faca achizitii tot mai mari.

www.ssifbroker.ro

acad brok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *