Revista presei economice-20 septembrie 2013

Decizie fara precedent la furtul de actiuni: ASF a cerut fondurilor de pensii sa nu mai faca tranzactii cu actiuni doua zile
Ziarul Financiar

Dupa ce  sefa misiunii IFC din Romania, Ana Maria Mihaescu, a fost pagubita prin furtul de actiuni in valoare de 200 000 euro din contul sau, ca masura de siguranta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut fondurilor de pensii sa nu intreprinda tranzactii cu actiuni in ziua de vineri 20 septembrie precum si luni 23 septembrie si de a trimite documente pentru a verifica siguranta detinerilor de actiuni a acestora. Aceasta decizie fara precedent arata hotararea ASF de a proteja fondurile de pensii.

Fondurile de pensii sunt cei mai mari jucatori de pe piata de actiuni locala, investitiile acestora ajungand la 1,2 miliarde de lei in actiuni. Actiunile detinute de acestea sunt de obicei pastrate in custodia unei banci care are obligatia de a verifica zilnic daca actiunile raportate d efonduri exista sau nu in protofoliu, iar apoi certifica daca valoarea lor raportata de fond este cea corecta. Cu toate acestea actiunile furate sefei IFC nu se aflau in custodia unei banci ci a unui broker.

Impacul masurii implementate de ASF  se va vedea probabil printr-o scadere a lichiditatii pe bursa. In primele doua ore ale sedintei de azi s-au tranzactionat pe bursa actiuni in valoare de circa 500 000 euro, rulajul de ieri fiind de 9,8 milioane de euro in decursul intregii sedinte.

 

Buffett: Bernanke ar trebui sa ramana seful Rezervei Federale a SUA
Wall-Street

 

Miliardarului american Warren Buffett considera ca Ben Bernanke, actualul presedinte al Rezervei Federale SUA, ar trebui sa isi continue activitatea in fruntea bancii centrale datorita rezultatelor extraordinare, “A facut o treaba extraordinara (..) nu l-as schimba” lucru declarat in cadrul unui interviu CNBC.

In aceasta vara presedintele SUA, Barak Obama, a anuntat ca Bernanke nu intentioneaza sa continue cu un nou mandat se sef al Fed. Prima optiune pe lista locului vacant ar fi Larry Summers, dar acesta s-a retras duminica din cursa pentru sefia Fed deoarece a pierdut sustinerea senatorilor democrati. Partidul Democrat pare sa sustina a doua optiune a presedintelui Obama si anume actualul vicepresedinte Fed, Janet Yellen.

Analistii considera ca Yellen are o influenta mai puternica asupra politicii banci fapt  demonstrat si de decizia de miercuri a Fed de a mentine ritmul achizitiilor de obligatiuni la 85 miliarde de dolari lunar.

Fed incearca sa reinvie economia prin injectia masiva de lichiditati in sistemul financiar prin achizitia de obligatiuni. Misiunea dificila va fi reversarea acestui proces si a lichidarii activelor de mii de miliarde de dolari acumulate in perioada “Bernanke”.

 

BNR sfatuieste bancherii: Evitati procesele si negociati cu clientii
Wall Street

 

BNR sfatuieste ca bancile sa negocieze cu ai sai clienti pe clauzele considerate abuzive si sa incheie intelegeri cu acestia pentru a evita procesele colective in instanta, care presupun consum de timp si bani pentru toti cei implicati.

“Nu doar ca o consideram posibila, o consideram si dezirabila, pentru ca ea salveaza timp si salveaza bani pentru toata lumea. Am incurajat bancile sa creeze mecanisme de consultare, mediere, conciliere cu clientii”, a spus Olteanu, intrebat daca BNR considera posibila solutia unei intelegeri intre banci si clienti pe clauze abuzive, la un colocviu organizat de banca centrala cu tema “Relatia banca-client perspective legislative”.

Oficialul a aratat ca in cazul in care apar unele pierderi semnificative din actiuni colective pe clauze abuzive, atunci resursele bancii vor fi afectate, iar bancile vor decide sa scumpeasca acele tipuri de credite pentru care au fost penalizate, intrucat vor internaliza un risc a unei pierderi.

De asemenea, Olteanu a pledat pentru modificarea legii insolventei, care protejeaza excesiv debitorul si avantajeaza practicienii in insolventa, acestia incasand  onorarii in detrimentul bancii si a declarat ca este impotriva unei legislatii a falimentului personal.

 

Tvigun Cazimir Eugen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *