De unde vine si incotro se indreapta Bursa de Valori Bucuresti ?

Laurentiu ROSOIU

Cu o valoare de tranzactionare de doar 466 milioane lei pe segmentul principal, Bursa de Valori Bucuresti a avut in septembrie a doua cea mai slaba luna a anului 2015, inregistrand totodata si a doua cea mai mica valoare de tranzactionare pe primele trei trimestre (9 luni) din an, din ultimii 5 ani. Pe de alta parte, din perspectiva evolutiei indicilor bursieri principali pe ansamblul acelorasi 5 ani, Bursa de la Bucuresti se detaseaza in regiune, cu cresteri de peste 30%. Si asta intr-un context in care, la finele lunii septembrie 2015, dintre indicii bursieri regionali, BET-ul pietei de la Bucuresti avea cea mai buna situatie din in functie de valorea indicatorului PE si cea a randamentului dividendelor.

Doar 466 de milioane de lei au insumat tranzactiile realizate in cursul lunii septembrie pe segmentul principal al pietei bursiere administrate de Bursa de Valori Bucuresti; o valoare mai mare decat cea realizata in luna mai, cand tranzactiile pe acelasi segment de piata au insumat doar 451 de milioane de lei, dar mai mica decat valorile de tranzactionare din oricare dintre celelalte luni ale anului.

LICHIDITATE IN SCADERE. Luna septembrie a anului 2015 se detaseaza si prin faptul ca, din punct de vedere al valorii de tranzactionare este si una dintre cele mai slabe luni ale intervalului septembrie 2010-septembrie 2015 (adica pe ultimii 5 ani) – descriind continuarea unui trend vizibil descendent pe ultimii ani. (vezi grafic 1, “Evolutie lunara a valoari de tranzactionare si a indicelui BET in perioada septembrie 2010-septembrie 2015”). Indicatorul, relevant fiind din perspectiva capacitatii unei pietei de a permite intrarea si/sau iesirea unor eventuali mari jucatori institutionali, poate fi un semnal negativ pentru piata.

Cu atat mai mult cu cat, situatia din acest punct de vedere pare a fi chiar si mai grava privita din perspectiva evolutiei valorii de tranzactionare in primele trei trimestre ale anului. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2015, valoarea tranzactiilor realizate pe segmentul principal al pietei Bursei de Valori Bucuresti (segment pe care sunt tranzactionate companiile relevante pentru piata, si deci sectiunea relevanta pentru analiza tendintelor din acest punct de vedere) a insumat 6,27 miliarde lei – fiind astfel a doua cea mai slaba valoare de tranzactionare pe respectivul interval de timp (primele trei trimestre ale anului), din ultimii cinci ani (vezi grafic 2 “Evolutia valorii tranzactiilor realizate pe segmentul principal al pietei BVB, pe primele trei trimestre (9 luni) ale anului”); o valoare de tranzactionare mai mica a fost inregistrata doar in intervalul ianuarie-septembrie 2012, cand suma tranzactiilor realizate pe acest segment de piata a fost de 6,24 miliarde lei.

Scaderea lichiditatii din piata poate avea multiple cauze. Importate sunt insa efectele, care pot pune sub semnul intrebarii perspectivele pozitive ale Bursei de Valori Bucuresti; si cel mai important posibil efect negativ este dat de faptul ca scaderea liichiditatii inhiba si mai mult interesul jucatorilor institutionali relevanti la nivel regional/international, prin aceea ca nu permite intrarea/iesirea rapida si cu sume mari de bani in piata. Prin urmare, piata romaneasca de capital risca sa ramana cu o mult prea pronuntata dependenta fata de capitalulul investitorilor locali – putin sau foarte putin activ … sau sub influenta unor fonduri de investitii speculative, de cele mai multe ori generatoare de volatilitate nedorita.

Este insa adevarat ca, analizand aceasta situatie intr-o cheie optimista, din acest risc poate decurge si un posibil avantaj – dat de faptul ca lipsa marilor jucatori internationali, poate duce la decuplarea pietei de capital autohtone de evolutiile inregistrate pe pietele internationale – fapt benefic in momentele critice!

Este insa cat se poate de evident faptul ca semnalul dat de scaderea lichiditatii nu poate fi privit intr-o cheie pozitiva intr-un context in care pentru Romania, sustinerea cresterii economice nu se poate face fara o cat mai buna angrenare a resurselor financiare, proces in care, piata de capital este singura alternativa viabila la finantarea oferita de un sector bancar ce intarzie sa-si relanseze activitatea.

INDICII BVB, IN TOP-UL CRESTERILOR. Imaginea unei piete slabite – date de evolutia negativa a valorii de tranzactionare – este insa cel putin partial compensata de o evolutie spectaculoasa a principalilor indici bursieri autohtoni prin comparatie cu indicii din regiune: astfel, la finele lunii septembrie 2015, fata de finele lunii septembrie 2010, indicele BET inregistra o crestere de circa 38% (de la 5 211 puncte la 7 190 de puncte), iar BET-FI marca o crestere de 31,7% (de la 23 298 puncte la 30 678 puncte); spre comparatie, urmatorii indici clasati intr-un ipotetic top al randamentelor inregistrate pe ansamblul celor 5 ani, la nivel regional, se afla indicele SAX al bursei din Slovacia – cu o crestere de 22,8% (de la 219 la 269 puncte) si indicele WIG (al bursei din Polonia) cu o crestere de 10,6% (de la 45 133 puncte la 49 935 puncte) (vezi grafic 3 “Evolutie indici regionali” si tabel 4 “Valori indici regionali”).

Evolutia buna a indicilor pietei de la Bucuresti pe ansamblul ultimilor 5 ani (septembrie 2010 – septembrie 2015) este astfel mai degraba comparabila cu cea a indicilor pietelor de referinta la nivel global, precum DAX sau Dow Jones, care, spre deosebire de majoritatea indicilor din Estul si Centrul Europei, au inregistrat in respectivul interval de timp (adica pe ultimii 5 ani) aprecieri de circa 50% (vezi grafic 5 “Evolutie indici internationali de referinta ” si tabel 6 “Valori indici internationali de referinta”).

Dupa cum se poate vedea, cu randamente de 31% respectiv 38%, indicii romanesti BET-FI si BET au avut evolutii semnificativ mai bune in cei 5 ani si decat indicele britanic FTSE 100 (care din septembrie 2010 pana in septembrie 2015 are o apreciere de mai putin de 10%), dar si decat indicele francez CAC40 (care in aceeasi periada a reusit sa-si majoreze valoarea cu doar 18%).

De remarcat este insa faptul ca, spre deosebire de indicii regionali, majoritatea indicilor relevanti pentru pietele de referinta la nivel global, au avut pe ansamblul ultimilor 5 ani incheiati la finele lunii septembrie 2015, o perioada fasta – unii dintre acestia dublandu-si valoarea (cum este cazul indicelui Nasdaq, care, in intervalul amintit, marcheaza o apreciere de 108%).

Aceste evolutii pozitive inregistrate de indicii locali, atat fata de indicii din regiune cat si fata de randamentele inregistrate de indicii burselor de referinta la nivel global, pot spune mai multe lucruri despre piata de capital romaneasca, care pot fi interpretate diferit! Cert este insa ca aceste cresteri (contrare trendintei din regiune!) coroborate cu tendinta de scadere a valorilor de tranzactionare, pot fi interpretate ca indicii ce arata ca piata a ajuns la un nivel de echilibru la care nici vanzatorii nici cumparatorii nu mai au foarte multe motive sa iasa, sau, dupa caz, sa intre din/in piata.

Iesirea dintr-o astfel de stare de echilibru se produce de regula agresiv, fie intr-o directie fie in alta; altfel spus, dupa o perioada de asteptare si/sau tatonari, de regula, fie vanzatorii preiau controlul, si duc piata in jos – fie cumparatorii dau semnalul, ducand agresiv piata in sus.

Intr-un astfel de context, o prima interpretare realizata intr-o cheie pozitiva, poate fi aceea ca evolutia buna a indicilor BET si BET-FI este o reflexie a performantelor Romaniei in plan macro-economic; iar prin faptul ca este cea mai stabila piata din regiune pe ansamblul ultimilor ani (perioada in care a reusit sa-si conserve din castiguri, spre deosebire de ceilalti indici bursieri regionali) Bursa de la Bucuresti se poate constitui intr-o atractie pentru investitori, fie ei locali sau straini.

Unul dintre argumentele ce pot fi aduse in sustinerea unei astfel de perspective este dat de faptul ca BVB – cel putin din perspectiva datelor inregistrate la nivel de indice reprezentativ (respectiv BET) – este fara indoiala cea mai atractiva piata din regiune (si nu numai!) atat in fuctie de valoarea indicatorului PER (Price Earnings Ratio – indicator ce arata cate unitati monetare platesc investitorii pentru fiecare unitate monetara din profitul unei companii, sau din profiturile insumate ale companiilor dintr-un indice – cum este cazul nostru) cat si in functie de randamentul dividendului. Astfel, la finele lunii septembrie, potrivit datelor Reuters, indicele BET avea un PER de 6 si un randament al dividendului de 4,08 – ambele valori mult mai bune decat cele inregistrate de oricare alt indice dintre cei luati spre comparatie – atat la nivel regional, cat si la nivel international (vezi tabel 7 “Indicatori indici la finele lunii septembrie 2015”. Iar daca peste aceasta informatie se suprapun prognozele relativ optimiste privind parcursul economiei romanesti pentru urmatorii ani, motivele de incredere in faptul ca BVB poate fi privita ca o oportunitate, sunt de luat in seama.

Pe de alta parte, in conditiile in situatia in China este inca o necunoscuta – orice eventuale evenimente negative viitoare in aceasta parte a lumii putand produce astfle reverberatii ample la nivel global – un eventual flux de retragere a capitalurilor din economiile periferice nu este deloc de neluat in seama. Mai ales ca deasupra tutoror pietelor sta sabia lui Damocles reprezentata de tot mai probabila majorare a dobanzii de referinta de catre FED-ul american, fapt care ar putea avea ca efect si o rebalansare a portofoliilor marilor jucatori globali, prin redirectionarea capitalurilor dinspre pietele, economiile si bursele periferice catre cele mari.

GRAFIC 1: Evolutie lunara a valoari de tranzactionare si a indicelui BET in perioada septembrie 2010-septembrie 2015

Graficul releva evolutia valorii lunare a tranzactiilor, in milioane RON, pe axa dreapta si evolutia indicelui BET, in puncte, pe axa din stanga.

g1

GRAFIC 2: Evolutia valorii tranzactiilor realizate pe segmentul principal al pietei BVB, pe primele trei trimestre (9 luni) ale anului.

Valorile sunt exprimate in milioane RON, pe axa stanga.

g2

GRAFIC 3: Evolutie indici regionali

Graficul releva evolutia procentuala a indicilor burselor din Centrul si Estul Europei emergente, in intervalul septembrie 2010 – septembrie 2015.

Nota: datele sunt saptamanale, prin urmare valoarea de pornire este cea din ultima zi a ultimei saptamani a lunii septembrie 2010, setul de date incheindu-se cu valoarea din ultima zi a ultimei saptamani din luna septembrie 2015. Din utilizarea altor valori pot aparea prin urmare mici diferente.

g3

TABEL 4: Valori indici regionali

Data 9/26/2010 9/25/2015 % in ultimii 5 ani
BET (ROU)      5,211.70      7,190.37 38.0%
BETFI (ROU)    23,298.55    30,678.43 31.7%
PX (CZE)      1,135.80          962.35 -15.3%
BUX (HUN)    22,850.10    20,831.02 -8.8%
WIG (POL)    45,133.77    49,935.09 10.6%
SOFIX (BGR)          882.43          418.41 -52.6%
BELEX (SRB)          618.72          627.74 1.5%
SAX (SVK)          219.25          269.33 22.8%
CROBEX (HRV)     1,905.29      1,689.23 -11.3%
PFTS (UKR)          790.01          309.28

-60.9%

 

 

GRAFIC 5: Evolutie indici internationali de referinta

Graficul releva evolutia procentuala a indicilor burselor reprezentative la nivel global, in intervalul septembrie 2010 – septembrie 2015.

Nota: datele sunt saptamanale, prin urmare valoarea de pornire este cea din ultima zi a ultimei saptamani a lunii septembrie 2010, setul de date incheindu-se cu valoarea din ultima zi a ultimei saptamani din luna septembrie 2015. Din utilizarea altor valori pot aparea prin urmare mici diferente.

g5

TABEL 6: Valori indici internationali de referinta

DATA 9/24/2010 9/25/2015 % in ultimii 5 ani
DAX (DEU) 6298.3 9688.53 53.8%
FTSE (GBR) 5598.48 6109.01 9.1%
CAC40 (FRA) 3782.48 4480.66 18.5%
SMI (CHE) 6360.77 8505.94 33.7%
DJI (USA) 10860.26 16314.67 50.2%
S&P (USA) 1148.67 1931.34 68.1%
Nasdaq (USA) 2023.84 4224.74 108.7%

 

TABEL 7: Indicatori indici la finele lunii septembrie 2015

Indice /           (tara – cod ISO) PE (Pret/Profit) Randamentul Dividendului Capitalizare bursiera indice (mld. USD)
BET (ROU) 6.22 4.08 16.52
BETI (ROU) 4.09 3.26
PX (CZE) 8.96 4.56 41.79
WIG (POL) 13.21 3.18 289.27
BUX (HUN) 24.21 2.22 15.8
SOFIX (BGR) 3.45 1.35
BELEX (SRB) 3.64 2.51
SAX (SVK) 2.07
CROBEX (HRV) 3.51 11.28
PFTS (UKR) 0.78 2.77
DAX (DEU) 14.53 3.02 1080
FTSE (GBR) 15.18 4.48 2590
CAC40 (FRA) 16.69 3.3 1400
SMI (CHE) 15.89 3.25 1140
DJI (USA) 15.2 2.69 5060
S&P (USA) 18.31 2.62 18080
Nasdaq (USA) 19.97 5080
SSE (CHN) 12.98 2.2 3740
TWII (TWN) 11.89 4.12 744

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.