Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT
The Wall Street Journal:
JPMorgan amendata din cauza scandalului Balena de la Londra
JPMorgan Chase a inregistrat anul trecut pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari in urma tranzactiilor cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase pozitii atat de mari pe piata incat a fost poreclit de traderii concurenti “Balena de la Londra”.
In SUA, banca va plati 300 milioane de dolari Oficiului pentru controlul monedei, 200 milioane de dolari Rezervei Federale, 200 milioane de dolari catre Organismul de supraveghere a pietei de capital din SUA (SEC), iar in Marea Britanie va plati 137,6 milioane de lire sterline (219,74 milioane de dolari) Autoritatii de Supraveghere Financiara (FCA).
*************************************************************************************
Microsoft raporteaza un castig de 4.000 dolari/secunda
Cea mai mare companie de software din lume, Microsoft, a reusit sa surprinda investitorii de pe Wall Street raportand profit si venituri peste asteptari, gratie vanzarilor solide de Office si afacerii cu software de servere pentru companii. Imediat dupa publicarea rezultatelor, actiunile au inregistrat o crestere puternica.
Microsoft se inscrie astfel intre companiile din sectorul tehnologic care reusesc sa raporteze rezultate financiare peste asteptari, dovedind inca o data ca acest sector este unul dintre cele mai rezistente in conditiile economice incerte.
*************************************************************************************
Cea mai mare banca britanica a ajuns ca BANCOREX
Statul britanic, care detine 81% din actiunile RBS si care a salvat grupul in criza, doreste sa imparta banca in doua institutii separate, “Good Bank” si “Bad Bank”.
Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osbourne, a cerut aprobarea oficialilor UE pentru a diviza Royal Bank of Scotland, in incercarea de a evita reglementarile stricte impuse de forul european asupra bancilor sustinute de stat. In cazul impartirii si evaluarii corecte a imprumuturilor, umplerea deficitului de capital rezultat ar trebui sa fie facuta cu bani de la guvern, care ar trebui sa investeasca si mai mult in RBS, lucru pe care autoritatile nu il doresc.
*************************************************************************************
Lenovo se gandeste sa achizitioneze BlackBerry
Producatorul de PC-uri si smartphone-uri Lenovo a intrat intr-un acord de confidentialitate cu BlackBerry care ii permite sa inspecteze in detaliu situatia financiara a companiei canadiene, cu intentia de a pregati o posibila ofera de preluarea integrala a producatorului canadian de smartphone-uri BlackBerry.
Lenovo este unul dintre cei mai importanti investitori interesati sa preia compania canadiana, insa in cursa s-ar mai afla si fondul Cerberus Capital Management, dar si cofondatorul BlackBerry Mike Lazaridis. Preluarea companiei de catre grupul Lenovo ar fi una dintre cele mai vizibile investitii chineze intr-o afacere din vest si va atrage cu siguranta atentia autoritatilor din Canada si Statele Unite ale Americii.
*************************************************************************************
Directorul Burberry va fi responsabil de magazinele Apple
Grupul informatic american Apple a anuntat ca l-a angajat pe directorul general al casei de moda Burberry, Angela Ahrendts, pentru a se ocupa de operatiunile de retail ale Apple.
Ahrendts, 53 de ani, va deveni incepand din primavara anului 2014 singura femeie din echipa executiva formata din zece persoane a companiei Apple, urmand sa fie responsabila de cele 400 de magazine Apple din intreaga lume, precum si de magazinul online.
In noua sa pozitie, Ahrendts va trebui sa concureze cu rivali precum Samsung, care a devansat Apple in termeni de smartphone-uri vandute.
*************************************************************************************
Financial Times:
Spania a inregistrat crestere economica dupa doi ani de recesiune
Spania a inregistrat o crestere economica de 0,1% in trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al doilea, dupa doi ani de recesiune. Revenirea economiei pe crestere ofera un nou sprijin eforturilor premierului Mariano Rajoy de a reduce deficitul bugetar si rata foarte ridicata a somajului, de circa 26%.
Astfel, Spania isi revine din a doua recesiune de dupa criza financiara declansata in 2008, evolutie sustinuta de intoarcerea investitorilor pe bursa si pe piata obligatiunilor. Indiciile unei cresteri economice bazate in mare parte pe exporturi l-ar putea ajuta pe Rajoy sa convinga mai usor populatia ca masurile de austeritate adoptate de guvern vor ajuta tara sa iasa din criza datoriilor.
*************************************************************************************
Noile teste de stres ale BCE vor incepe in noiembrie 2013
Banca Centrala Europeana (BCE) va incepe un amplu proces de evaluare, mai dur ca pana acum, a rezistentei la socuri si a expunerii celor mai mari banci din zona euro, sperand astfel ca va reconstrui increderea in sistemul bancar european si va relansa creditarea pentru sectorul privat. Analistii sunt nerabdatori sa vada cat de expuse sunt bancile la datoriile suverane.
O evaluare unica si cuprinzatoare, aplicata uniform tuturor bancilor importante, care au o pondere de 85% in sistemul bancar din zona euro, este un important pas inainte pentru Europa si pentru viitorul economiei zonei euro. Lista provizorie cu bancile ce urmeaza a fi evaluate include 24 banci din Germania, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 din Franta, 7 din Olan¬da, 5 din Irlanda si cate 4 din Grecia, Cipru si Por-tugalia.
*************************************************************************************
Capitalizarea bursiera a celor mai mari companii europene a depasit nivelul din 2008
Capitalizarea bursiera a celor mai mari companii europene a revenit la nivelul de dinaintea crizei si chiar a depasit cu 7% acest prag in luna august 2013, ajungand la 5.308 miliarde de euro. Studiul ia in calcul datele referitoare la cele mai mari 100 de companii europene din punctul de vedere al capitalizarii bursiere.
La cinci ani de la criza de dupa prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers, configuratia clasamentului este radical schimbata. Grupul alimentar elvetian Nestle a urcat sase locuri si a preluat conducerea, capitalizarea crescand de la 63 miliarde euro la 164 miliarde euro. Pe urmatoarele locuri de pe podium urmeaza banca britanica HSBC si grupul farmaceutic elvetian Roche.
Geografic, distributia nu s-a schimbat, ramanand acelasi trio de top: Marea Britanie, prezenta cu 22 de companii, iar Franta si Germania cu cate 17 companii fiecare.
*************************************************************************************
Guvernul ungar nu va face nicio ajustare fiscala in 2014
Ministrul economiei, Mihály Varga, a anuntat ca nu va mai exista nicio ajustare fiscala anul viitor dupa ce bugetul a fost modificat de sapte ori anul acesta si de noua ori in 2012. Tot acesta a asigurat ca in anul 2014, deficitul bugetar va ramane pe termen lung sub pragul de 3% din PIB-ul tolerat de Uniunea Europeana. Varga a explicat ca principalul obiectiv al guvernului este acela de a face mai usoara viata pentru familii, iar in acest sens el a mentionat legea inflatiei, majorarea veniturilor reale, extinderea exceptiilor de la plata taxelor pentru familii si reducerea tarifelor la utilitati pentru gospodarii.
*************************************************************************************
Franta, tara cu cele mai multe taxe si impozite
Majoritatea francezilor considera ca taxele pe care trebuie sa le plateasca sunt excesive si nu fac decat sa amplifice dezechilibrele sociale in loc sa le atenueze si ca politicile economice ale presedintelui François Hollande sunt “ineficiente” si “orientate gresit”.
De asemenea, dupa decenii in care au locuit in tara cu unul dintre cele mai redistributive sisteme din Europa de Vest, 54% dintre francezi cred ca taxele (dintre care 84 au fost introduse in ultimii doi ani) maresc acum inegalitatile sociale in loc sa le reduca.
Ministrul economiei Pierre Moscovici a declarat recent ca “intelege” exasperarea francezilor cauzata de povara fiscala, ceea ce i-a atras criticile presedintelui si pe cele ale premierului Jean – Marc Ayrault. Cu toate acestea, noi taxe sunt anuntate, haotic, aproape in fiecare saptamana.
*************************************************************************************
Leave a Reply