Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

Financial Times Hotair Balloonwall-street-journal

 

 

 

Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Pretul crizei financiare pentru economia americana

Criza din 2007 – 2008 a avut un impact negativ foarte puternic asupra activitatii economice, consumului si avutiei financiare. Populatia SUA a fost nevoita sa suporte si alte costuri, precum cele determinate de consecintele psihologice, pierderea competentelor din cauza somajului prelungit, oportunitatile economice reduse si interventia tot mai puternica a statului in activitatea economica.

Criza financiara a costat economia americana intre 6.000 – 14.000 de miliarde de dolari, iar pagubele ar putea fi de peste doua ori mai mari, daca economia isi revine prea lent, potrivit unei estimari a Rezervei Federale (Fed) din Dallas.

*************************************************************************************

Guvernul SUA prabuseste piata bancara a creditelor pentru studii

JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active, va inceta din luna octombrie a acestui an sa mai acorde credite destinate finatarii studiilor universitare, piata de 1.000 miliarde de dolari, unde bancile concureaza cu guvernul incepand din anul 2009. JPMorgan Chase se resimte inca dupa scandalul “Balena de la Londra”, declansat in aprilie 2012 de o pierdere uriasa, de 6,2 miliarde de dolari, generata de tranzactii proaste pe piata derivatelor financiare efectuate de biroul de investitii din Londra, inadecvat supravegheat de conducerea bancii.

Wells Fargo ramane astfel singura mare banca americana care acorda inca imprumuturi pentru studii, dupa ce guvernul a intrat pe piata in 2009.

*************************************************************************************

PIB-ul natiunilor sarace l-a depasit pe cel al tarilor bogate

Pentru prima data in istorie, Produsul Intern Brut (PIB-ul) combinat al pietelor emergente, ajustat la paritatea puterii de cumparare, a depasit PIB-ul combinat al economiilor avansate. Potrivit Fondului Monetar International, economiile dezvoltate vor avea un PIB ajustat 42,8 trilioane de dolari in 2013, in timp ce economiile emergente 44,4 trilioane de dolari.

Economiile avansate sunt, potrivit FMI, cele 34 de natiuni care rezulta din combinarea membrilor G7, Zona Euro, precum si cele 4 economii asiatice nou industrializate – Taiwan, Hong Kong, Singapore si Coreea de Sud. Celelalte 150 de tari ale lumii sunt considerate in curs de dezvoltare.

*************************************************************************************

Larry Summers in functia de presedinte al Fed

Presedintele SUA, Barack Obama, il va numi pe cunoscutul economist Lawrence Summers in functia de presedinte al Rezervei Federale. Summers a fost consultant al bancii Citigroup, al fondului de hedging DE Shaw, fost secretar general al Trezoreriei SUA in perioada 1999 – 2001, in timpul administratiei Clinton, in present acesta este directorul Consiliului Economic National.

Mandatul actualului presedinte al Fed, Ben Bernanke, se va incheia in luna ianuarie 2014. Principalii candidati la functia lui Bernanke sunt Lawrence Summers si vicepresedintele Fed, Janet Yellen. Titlurile de Trezorerie SUA au scazut pe piata secundara dupa aparitia informatiilor, piata considerand ca Summers va adopta o politica monetara mai restrictiva decat Yellen.

*************************************************************************************

Intrevedere istorica la New York intre SUA si Iran

Iranul si SUA au avut una dintre cele mai importante intalniri din ultimii 36 de ani, unii oficiali descriind-o drept una dintre cele substantiale discutii despre programul nuclear al Teheranului, care este marul discordiei intre cele doua state de cateva decenii.

Ministrii de externe ai celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU si seful diplomatiei germane s-au intalnit la New York cu omologul lor de la Teheran, in cadrul unei reuniuni fara precedent. Reuniunea suscita mari sperante datorita tonului conciliat adoptat in ultimele zile de noul presedinte iranian, Hassan Rohani. Negocierile vor fi reluate pe 15 octombrie la Geneva.

*************************************************************************************

 

Financial Times:

Viitorul UE este in mainile unui fost cercetator chimist

Zona euro a iesit din recesiune, dar sentimentul de usurare s-ar putea sa nu dureze prea mut, atrag atentia unii analisti, care spun ca viitorul Uniunii Europene va depinde de castigatorul alegerilor din Germania. Acestia anticipeaza ca alegerile din Germania vor fi castigate tot de Angela Merkel, lider de care va depinde viitorul UE si al monedei unice. Desi datele recente arata ca zona euro a iesit din recesiune, tensiunile din regiune sunt prezente, mai ales cele provocate de viitorul uniunii fiscale si bancare. Economiile sunt inca intr-o stare precara, iar cateva state cheie, inclusiv Franta, se confrunta cu probleme fiscale si politice.

*************************************************************************************

Taieri bugetare fara precedent pentru 2014 in Franta

Franta a redus estimarea de crestere economica pentru 2014 si va face taieri ale cheltuielilor bugetare fara precedent, de 15 miliarde de euro, guvernul recunoscand ca nu va indeplini in acest an obiectivul privind deficitul bugetar convenit cu Uniunea Europeana.

Daca initial se anticipa un deficit  bugetar de 3,7% din PIB, estimarea a fost majorata la 4,1%. Aceasta conjunctura a dus si la agravarea situatiei pe piata muncii in trimestrul al doilea, unde au fost desfiintate aproape 35.000 de posturi. Premierul Jean-Marc Ayrault a anuntat economii “fara precedent”, in valoare de 15 miliarde de euro, peste suma de 14 miliarde de euro prevazuta anterior.

*************************************************************************************

Cea mai veche banca din lume la un pas de a fi nationalizata

Puternic lovita de criza economica din ultimii ani, cea mai veche banca din lume, Monte dei Paschi di Siena, se zbate de cativa ani pentru a evita falimentul. Acum insa, grupul care controleaza banca pare aproape decolaps, dupa ce diversele strategii aplicate din 2011 pana in prezent nu au dat roade.

Deocamdata, guvernul italian a primit aprobarea organelor antitrust din UE pentru a oferi un credit grupului Monte dei Paschi pentru recapitalizarea bancii. Imprumutul cel mai probabil va presupune insa nationalizarea partiala sau totala a institutiei de credit, in functie de valoarea sumei oferite de stat.

*************************************************************************************

Grecia va iesi din recesiune

Potrivit sefului guvernului de la Atena, noile informatii economice permit sa se traga concluzia ca tara s-a plasat pe drumul insanatosirii economice. Pentru imbunatatirea indicatorilor economici, cabinetul de ministri trebuie sa multumeasca in special sectorului turistic, care in acest an a inregistrat rezultate cu adevarat imbucuratoare.

Premierul Greciei, Antonis Samaras, a declarat ca economia greaca nu a prezentat demult rezultate atat de incurajante si a promis ca nu va mai initia masuri de austeritate. Declaratia lui Samaras a fost interpretata echivoc: pesimistii sunt de parere ca premierul fie are halucinatii, fie a decis pur si simplu   sa-si incurajeze concetatenii, insa in opinia optimistilor, dintre care face parte si Fondul Monetar International (FMI), Grecia ar putea intr-adevar iesi din recesiune de anul viitor.

*************************************************************************************

Europa sta pe o bomba cu ceas

Europa sta pe “o bomba cu ceas demografica” din cauza somajului record in randul tinerilor combinat cu imbatranirea populatiei, astfel ca somajul in randul tinerilor este dublu sau triplu fata de nivelurile normale.

Somajul din Europa s-a mentinut in iulie 2013 la nivelul record de 12,1%, iar in tari precum Grecia si Spania cifra depaseste 26%. Somajul in randul tinerilor se apropie de 25% la nivelul UE si trece de 50% in statele afectate de criza din sudul zonei euro.

*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *