Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

imagesCA70U08FRaluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Obama, in fata celei mai importante decizii economice din mandatul sau

SUA cauta un nou sef al Rezervei Federale, care sa il inlocuiasca pe actualul presedinte Ben Bernanke, al carui mandat expira in ianuarie 2014, iar presedintele Barack Obama crede ca actualul vicepresedinte al Fed Janet Yellen si fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers sunt foarte calificati.

Plecarea lui Bernanke, numit la conducerea bancii centrale in 2006 de catre presedintele George W. Bush si reconfirmat in post in 2010 de catre Obama, face obiectul unor numeroase speculatii, intr-o perioada in care Fed este pe cale sa hotarasca restrangerea politicii de stimulare a economiei.

*************************************************************************************

Actiunile Facebook au depasit 40 de dolari pentru prima data de la listare

Actiunile Facebook au depasit pragul de 40 de dolari pe bursa de la New York pentru prima data de la listarea controversata a companiei, in luna mai din 2012, finalizand luna la nivelul record de 40,55 dolari. Pretul record pentru actiunile Facebook a fost inregistrat chiar in ziua listarii la bursa, cand cererea masiva din partea investitorilor a impins pentru scurt timp cotatia la 45 de dolari.

Facebook a ajuns la 1,15 miliarde utilizatori activi la jumstatea acestui an, iar numarul celor care acceseaza serviciile comaniei de pe dispozitivele mobile a depasit pentru prima data ponderea utilizatorilor de pe PC-uri.

*************************************************************************************

Americanii  si-au crescut economia din pix

Statele Unite ale Americii si-au adaugat miliarde de dolari la economie numai prin schimbarea modului de calcul a Produsului Intern Brut (PIB) al tarii. In 1947, un standard al Organizatiei Natiunilor Unite, denumit Sistemul Conturilor Nationale, definea modul de calculare a PIB-ului. O varianta actualizata a acestuia, asupra careia s-a convenit in 2008, incepe sa fie implementata de tot mai multe tari.

PIB-ul cuprinde acum si cheltuielile cu brevetele tehnologice si cu drepturile de autor din filme, carti si muzica. Noul mod de calcul creste dimensiunea economiei americane cu 3,6%, adica 560 mld. dolari.

*************************************************************************************

Piata obligatiunilor emise de companii s-a injumatatit la minimul ultimilor 5 ani

Companiile cu rating de credit recomandat investitiilor pe termen lung (“investment grade”) au atras de la inceputul lunii august numai 61 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni, cel mai scazut nivel din 2008 , fata de peste 121 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

Declinul este o consecinta a semnalelor transmise de Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) privind reducerea programului de relaxare cantitativa incepand din luna septembrie. Programul presupune preluarea de obligatiuni din piata de catre banca centrala in cuantum de 85 miliarde de dolari pe luna.

Cresterea randamentului obligatiunilor reduce valoarea acestora, astfel ca investitorii cauta sa acopere pierderile generate de schimbarea de strategie a Fed.

*************************************************************************************

Amgen, aproape de preluarea Onyx pentru 10,5 miliarde dolari

Onyx a primit anul trecut avizul autoritatilor americane pentru medicamentul impotriva cancerului Kyprolis, estimat sa genereze pana in 2021 venituri de peste 3 miliarde de dolari. Grupurile AstraZeneca, Pfizer si Novartis au fost de asemenea interesate sa preia Onyx.

Preluarea pentru 10,5 miliarde de dolari ar fi a treia mare tranzactie din ultimii trei ani in domeniul biotehnologiei. Sanofi a cumparat in 2011 pentru 20,1 miliarde de dolari compania americana Genzyme, specializata in dezvoltarea de medicamente pentru tratamentul bolilor rare. Ulterior, Gilead Sciences a cumparat Pharmasset pentru 10,6 miliarde de dolari.

Amgen este cunoscuta in principal pentru pozitia dominanta in SUA pe segmentul medicamentelor impotriva anemiei si cauta sa-si diversifice portofoliul.

*************************************************************************************

Financial Times:

Marile banci britanice vor despagubi clientii cu 2 miliarde dolari pentru asigurari vandute incorect

Cele mai mari banci din Marea Britanie vor plati pana la 1,3 miliarde de lire sterline (2 miliarde dolari) pentru despagubirea clientilor carora le-au vandut incorect polite de asigurari ale companiei CPP pentru acoperirea riscului de furt de carduri de credit si de identitate.

Un grup de 13 banci si emitenti de carduri de credit, intre care Barclays, Lloyds Banking Group, HSBC, Royal Bank of Scotland, Capital One si MBNA, vor finanta acest program. Astfel, circa 7 milioane de clienti care au cumparat asigurari incepand din 2005 vor putea cere rambursarea sumelor platite plus o dobanda de 8%. Banii urmeaza sa fie platiti la inceputul anului 2014.

*************************************************************************************

Urmatorul ajutor pentru Grecia va fi mult mai mic decat programele actuale

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble a declarat ca urmatorul ajutor financiar pentru Grecia va fi mult mai mic decat programele actuale si va depinde de indeplinirea de catre autoritatile elene a angajamentelor asumate.

IIn cele doua programe de sprijin financiar obtinute de Grecia pana in prezent, partenerii europeni si FMI au aprobat imprumuturi de 240 de miliarde de euro.

*************************************************************************************

UBS cere clientilor germani evazionisti sa intre in legalitate

Grupul bancar elvetian UBS a cerut clientilor germani care nu si-au declarat averea fiscului din Berlin sa remedieze aceasta situatie sau sa paraseasca banca intr-o perioada de 16 luni, decizia fiind luata la presiunea autoritatilor din Germania.

Elvetia este cel mai mare centru bancar offshore, cu active atrase de 2.000 de miliarde de dolari. Multe persoane bogate din Germania isi tin banii in bancile elvetiene pentru a evita plata de taxe. Situatia a inceput, insa, sa se schimbe dupa ce guvernul de la Berlin, sub presiunea crizei financiare, a inceput sa investigheze agresiv evazionistii. Oficialii nu au explicat cum va proceda banca in cazul clientilor care nu-si achita corect taxele.

*************************************************************************************

Masurile de stimulare ale bancilor centrale din Japonia si Anglia vor stinge efectul Fed

Sefii bancilor centrale din Japonia si Marea Britanie anticipeaza ca propriile masuri de stimulare a economiei vor fi suficiente pentru a sprijini cresterea economica globala dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite ale Americii va incepe sa reduca programul de relaxare cantitativa. Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde a declarat ca nu toate bancile centrale vor renunta la politica monetara neconventionala si mai este mult de lucru in Europa si Japonia.

*************************************************************************************

 Islanda se declara pregatita sa renunte definitiv la aderarea la UE

Islanda intentioneaza sa renunte definitiv la procesul de aderare la Uniunea Europeana, in conditiile in care Bruxelles-ul se pregateste sa-i impuna sanctiuni ca urmare a diferendului privind pescuitul. Negocierile de aderare, incepute in anul 2009, au fost suspendate in luna ianuarie a anului in curs pentru a permite desfasurarea campaniei electorale pentru alegerile legislative.

Dar, aceste alegeri au fost castigate de o coalitie de centru – dreapta care sustine ramanerea tarii in afara UE si negocierile nu au mai fost reluate. Actualul guvern a promis un referendum pe aceasta tema, al carui rezultat probabil ar fi o respingere a aderarii, dar unii membri ai executivului sustin o renuntare la aderare fara consultarea populatiei.

*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published.