Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

stiri iulie

Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Grupul Barclays este acuzat de manipularea pretului la electricitate

Banca britanica Barclays este implicata intr-un scandal de proportii in Statele Unite ale Americii, unde autoritatile federale din domeniul energetic au decis aplicarea unei amenzi record de 487.9 milioane de dolari pentru manipularea pretului la electricitate.
Comisia Federala de Reglementare in domeniul Energiei desfasoara o campanie de verificare a activitatii bancilor pe piata energiei, deviind de la operatiunile traditionale de supraveghere a companiilor de utilitati si productie de energie. Comisia a mai sanctionat in acest an o subsidara a bancii germane Deutsche Bank cu o amenda de 1,7 milioane de dolari pentru manipularea preturilor electricitatii in California.
*************************************************************************************
Bancile centrale incep sa fuga de moneda europeana

Monedele care nu sunt utilizate in mod traditional ca monede de rezerva, precum dolarul canadian sau dolarul australian, au castigat teren in conditiile in care cele doua tari se bucura de o crestere stabila si datorii mai mici decat alte mari economii. In schimb, gradul de utilizare a monedei euro ca moneda de rezerva pe piata internationala a scazut in anul 2012 din cauza crizei datoriilor din Europa.
Banca Centrala Europeana apreciaza ca ponderea euro in rezervele valutare detinute de bancile centrale din intreaga lume a scazut pana la 23,9% in 2012 de la 25,1% in 2011. Ponderea dolarului american a ramas nemodificata la 61,9%, in timp ce ponderea altor valute a crescut pana la 6,1% de la 5,7%, devansand ponderea yenului japonez (3,9%) si a lirei sterline (4%).
*************************************************************************************
La 52 de ani de la primul imprumut, Turcia este acum libera de datoriile catre FMI

Turcia a contractat primul imprumut de la Fondul Monetar International in 1961. Ultimul credit l-a facut in 2008, iar prin plata de 412 milioane de dolari facuta de ministerul de finante pe 14 mai, Turcia a devenit pentru prima data dupa 1994 o tara fara datorii la FMI.
In 2010 si 2011, economia turca a inregistrat o revenire spectaculoasa in pofida crizei financiare globale, insa in 2012 ritmul de crestere al economiei turce a incetinit la 2,2%. Guvernul condus de Erdogan a demarat mai multe proiecte mari de infrastructura precum construirea celui de al treilea aeroport din Istanbul, care ar urma sa devina cel mai mare aeroport din lume.
*************************************************************************************
Dupa S&P si Moody’s, Fitch taie ratingul Hexagonului

Economia Frantei nu a mai inregistrat o crestere economica semnificativa de trei ani, iar somajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. FMI anticipeaza ca economia Frantei se va contracta in 2013 cu 0,2%.
Fitch era singura dintre cele trei mari agentii de rating care a mai atribuit Frantei ratingul de top “AAA”. Standard & Poor’s a coborat ratingul Frantei de la “AAA” la “AA+” in luna ianuarie a anului 2012, in timp ce Moody’s a retrogradat Franta de la “Aaa” la “Aa1” in noiembrie 2012.
*************************************************************************************
Orasul Detroit si-a declarat falimentul

Pentru o perioada de timp o adevarata bijuterie a industriei, Detroit a pierdut jumatate din populatie in 60 de ani, iar marile grupuri au abandonat in mod treptat orasul, toate acestea fiind o lovitura grea pentru veniturile sale fiscale.
Sufocat, orasul a anuntat in luna iunie un default pentru datoria sa totala in valoare de circa 17 – 20 de miliarde de dolairi , in timp ce deficitul bugetului local atingea peste 380 de milioane de dolari. Cu toate acestea, membrii Congresului Statelor Unite resping orice posibilitate a unui program federal de salvare a Detroitului, cel mai mare oras american care si-a declarat falimentul.
Anul trecut, un alt mare oras din SUA isi declara falimentul. Stockton, aflat in statul California, cu o populatie de aproximativ 300.000 de locuitori, devenea la acea data cel mai mare oras american aflat in aceasta situatie.
*************************************************************************************

Financial Times:

Deutsche Bank a facut eforturi pentru a parea mai sanatoasa

Deutsche Bank, cea mai mare banca europeana, suspectata de manipularea do¬ban¬zilor si a cursurilor de schimb valutar, a dat im¬prumuturi mascate de miliarde de dolari in ultimii cinci ani bancilor din intreaga lume, printre care unele cu probleme mari precum Dexia si Monte dei Paschi, in asa fel incat sa ascunda riscurile de investitori si autoritati.
Deutsche Bank s-a bazat pe tehnica cu¬noscuta ca “no-banalce-sheet usage” (nefo¬losirea balantei contabile) pentru a tine cre¬ditele departe de balanta activelor si pasi¬velor. Prin astfel de manevre contabile complexe, banca a reusit sa para in ochii investitorilor si ai autoritatilor mai sanatoasa decat era.
Deutsche Bank ocupa cea mai slaba pozitie intr-un top al riscurilor celor mai mari banci ale lumii realizat de vicepresedintele Federal Deposit Insurance, Thomas Hoening.
*************************************************************************************
Bancile de pe Wall Street sunt din nou pe profit

Profiturile marilor banci de pe Wall Street au revenit la nivelurile anterioare crizei, JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs si Morgan Stanley raportand pentru trimestrul al doilea profituri nete cumulate de 17,6 miliarde de dolari. Marimea profiturilor nu a trecut neobservata la Washington, unde senatorul democrat Sherrod Brown i-a sugerat presedintelui Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, sa nu cedeze apelurilor bancherilor de a relaxa reglementarile bancare.
Investitorii au fost din nou atrasi de sectorul bancar, care pana nu demult avea probleme din cauza activelor toxice si a reglementarilor nou introduse, astfel ca actiunile Bank of America si Morgan Stanley si-au dublat valoarea in ultimele 12 luni.
*************************************************************************************
Evaziunea fiscala in marile statiuni elene depaseste 80%

Rata evziunii fiscale din statiunile turistice din Grecia este in continuare ridicata, atingand maxime de peste 80% in insulele Rhodos si Zakynthos, chiar daca s-a mai redus fata de anul trecut, cand au fost inregistrate si cote de 100%. Astfel, Rhodos conduce in topul evaziunii din Grecia (cu 84,6%), urmata de Zakynthos (80%), Santorini (77,14%), Paros (68,2%) si Syros (57,9%).
Divizia de delicte finaciare a Ministerului de Finante – SDOE a derulat o prima serie de 1.088 inspectii intre 15 iunie si 15 iulie 2013 la restaurante, facilitati pentru sporturi acvatice si pe plaja, hoteluri si alte afaceri. In total, autoritatile elene au aplicat 2.473 de amenzi.
*************************************************************************************
Dominique Strauss-Kahn a fost numit in consiliul de supraveghere al unui fond de investitii rus

Strauss-Kahn a condus Fondul Monetar International timp de patru ani, iar anterior a fost ministru de Finante al Frantei doi ani. In aceasta luna, fostul sef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost numit in consiliul de supraveghere al Fondului Rus pentru Investitii Directe (RDIF), condus de ministrul Dezvoltarii Economice, Alexei Uliukaiev.
Intre membrii acestui consiliu se mai afla seful administratiei prezidentiale, Serghei Ivanov, presedintele Bancii Rusiei, Elvira Nabiullina, ministrul de Finante, Anton Siluanov si consilierul prezidential Andrei Belousov.
*************************************************************************************
Decizia privind aderarea Islandei la UE se amana

La ora actuala, Islanda este una dintre cele cinci tari candidate la aderare la UE si, alaturi de Muntenegru si Turcia, una dintre cele care au initiat deja negocierile de aderare. Tara participa la Spatiul Economic European (SEE) si la acordul Schengen. Cu toate acestea, dupa cum a explicat premierul islandez la Bruxelles, decizia privind aderarea la UE nu poate fi luata inainte de referendum.
Practic, aceasta inseamna refuzul de a adera la UE: potrivit sondajelor, aceasta idee este sustinuta de mai putin de o patrime dintre locuitorii Islandei. Multi islandezi acuza UE de criza financiara, care s-a declansat pe insula in 2008.
In plus, islandezii nu doresc ca industria piscicola, una cheie pentru tara, sa ajunga dependenta de UE. Majorarea de catre Islanda, in regim unilateral, a cotelor la pescuit in Atlanticul de nord-est a atras deja dupa sine pericolul unor sanctiuni din partea tarilor europene.
*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published.