Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

revista presei logoIoana – Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Franta risca sa fie depasita de sudul Europei

Franta a scapat de presiunile intampinate pe pietele financiare de tari ca Grecia, Italia si Spania, dar risca sa ramana in urma altor tari europene daca nu adopta reformele structuale, vizand inclusiv piata muncii si birocratia, pentru a deveni mai competitiva din punct de vedere economic. In acest sens este necesara o accelerare a reformelor lansate de guvernul francez in ultima jumatate de an pentru eliminarea acestui decalaj.
FMI a cerut Frantei sa rezolve problema costurilor de munca ridicate si sa faca mai usoara angajarea tinerilor. De asemenea, Parisul ar trebui sa elimine barierele administrative si de reglementare care limiteaza concurenta in sectorul serviciilor, inclusiv profesii reglementate, transporturi si distributie. Fondul Monetar International estimeaza o contractie de 0,2% pentru economia Frantei in acest an, urmata de o crestere de 0,8% in anul urmator.
*************************************************************************************
O grupare criminala a scos ilegal 24 de miliarde de dolari din Rusia

O retea formata din peste 1.173 de companii paravan, controlata de o singura grupare criminala a scos din Rusia cel putin 760 miliarde ruble, echivalentul a 24 miliarde de dolari. Tranzactiile suspecte ar putea presupune evitarea taxelor sau a platilor catre autoritatea vamala, fraudarea bugetului de stat, mita, spalare de bani, terorism financiar si operatiuni legate de traficul de droguri.
Global Financial Integrity estimeaza ca economia subterana din Rusia a scos din tara in mod ilegal, in perioada 1994 – 2011, pana la 211,5 miliarde de dolari. Rusia este cea mai opaca economie analizata vreodata de institutul de la Washington, iar suma reala ar putea fi mai ridicata.
*************************************************************************************
SUA investigheaza lista neagra a bancilor elvetiene

Statele Unite ale Americii ar putea investiga cinci banci elvetiene, incluse pe o lista neagra, in cazul in care Parlamentul Elvetiei va respinge o lege numita Lex USA, menita sa inchida conflictul cu SUA legat de protejarea evazionistilor. Secretomania din jurul acordului a provocat speculatii in presa elvetiana ca pe langa bancile mari din tara, precum Julius Baer si Credit Suisse, vor fi afectate si bancile cantonale.
In 2009, Elvetia a incheiat un acord cu SUA care a permis bancii UBS sa scape de justitie, cu o amenda substantial, din cauza conturilor nedeclarate ale americanilor. In schimb, multi americani bogati si-au mutat conturile la alte banci elvetiene.
*************************************************************************************
Roubini si Bremmer vin cu noi avertizari la adresa economiei mondiale

Roubini, cunoscut ca Dr. Doom pentru prognozele economice pesimiste si Bremmer, presedinte al firmei de consultanta si cercetare Eurasia Group, au afirmat ca riscurile reale la adresa economiei mondiale sunt ignorate.
Pietele financiare globale s-au concentrat in ultimii cinci ani asupra unor riscuri precum criza financiara sau posibila destramare a zonei euro, insa acestea nu sunt principalele pericole, avertizeaza Roubini si Bremmer: “Unii considera ca Statele Unite ale Americii pot amana deciziile dificile, europenii se vor descurca, iar China isi poate reechilibra fara probleme economia, in timp ce focurile din Orientul Mijlociu se vor stinge singure. Acestea sunt iluzii periculoaseā€¦ Convulsiile ultimilor cinci ani au aparut din probleme structurale – financiare, economice si politice – care nu au fost complet rezolvate”.
Printre pericolele cele mai mari se numara incetinirea cresterii economice in tarile cu economie emergenta si implementarea lenta a reformelor de catre guverne. Strategia Rezervei Federale a SUA (FED) pentru retragerea masurilor de stimulare a economiei ar putea fi periculoasa si ar putea conduce la instabilitate financiara.
*************************************************************************************
Deutsche Bank a deschis o camera de tezaur la Singapore

Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a deschis la Singapore o camera de tezaur unde poate fi depozitat aur in valoare de pana la 9 miliarde de dolari, incercand sa se impuna ca centru de tranzactionare a metalului pretios, care se bucura de o cerere in crestere puternica pe continentul asiatic.
Seiful poate depozita pana la 200 de tone de aur, cantitate aproximativ similara rezervelor bancii centrale a Belgiei. Camera este amplasata in Singapore Freeport, un complex de inalta securitate si este inchiriata de la o companie specializata in depozitarea si transportul diamantelor si metalelor pretioase. Deutsche Bank mai detine astfel de camere in Londra, Hong Kong si Zurich.
*************************************************************************************
Financial Times:

Rusia va livra Chinei petrol in valoare de 270 de miliarde de dolari

Grupul petrolier rus Rosneft, controlat de stat, va livra Chinei petrol in valoare de 270 de miliarde de dolari in urmatorii 25 de ani, acordul fiind parte a strategiei Rusiei de a strange legaturile cu cel mai mare consumator de energie din lume. Acordul marcheaza o orientare a Rusiei catre Asia, in tentativa de a profita de apetitul in crestere pentru energie al Chinei. Cealalta piata importanta pentru Rusia, Europa, se afla in stagnare, iar statele europene incearca pe cat posibil sa-si reduca dependenta de livrarile rusesti de energie.
Rusia livreaza, in prezent, 15 milioane de tone de petrol pe an Chinei printr-o conducta deschisa in 2009, cantitatea reprezentand doar o mica parte din productia anuala de 518 milioane de tone de petrol a Rusiei.
*************************************************************************************
O industrie a cazinourilor pentru Cipru cu scopul revigorarii economiei

Ciprul pregateste de urgenta un cadrul legislativ pentru dezvoltarea de cazinouri, sperand ca va atrage astfel rusi bogati pentru a revigora economia, dupa ce unii parteneri din zona euro au acuzat statul ca a tolerat activitati suspecte derulate de persoane si companii din Rusia in bancile locale. Activele sectorului bancar cipriot depasesc de aproximativ 8 ori PIB-ul tarii si se estimeaza ca jumatate din depozitele din banci sunt controlate de persoane sau companii din Rusia.
In acest sens, cazinourile ar putea aduce un spor semnificativ acestui sector, avand in vedere legaturile stranse cu Rusia, unde astfel de localuri nu mai sunt legale. Astfel, se va imbunatati oferta turistica, iar Ciprul va deveni o destinatie turistica pentru orice perioada a anului, deoarece in prezent turismul reprezinta aproximativ 19% din PIB-ul Ciprului.
*************************************************************************************
Un grup din China va construi cel mai inalt turn de locuinte din UE

Londra a devenit o atractie majora pentru investitorii straini odata cu deprecierea lirei sterline, milionari si miliardari din tari precum Rusia, Malaezia sau China achizitionand sau dezvoltand proprietati in capitala britanica.
Dalian Wanda Group, un dezvoltator imobiliar chinez, va investi un miliard de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) intr-un producator britanic de iahturi de lux si in constructia celui mai inalt complex rezidential din Europa, pe un teren din Londra. Compania, controlata de miliardarul chinez Wang Jianlin, va investi 700 milioane lire sterline pentru construirea unei cladiri de 62 de etaje, unde va functiona un hotel si vor fi disponibile apartamente, pe un teren situat pe malul de sud al Tamisei. Pe langa investitia din Londra, compania chineza intentioneaza sa construiasca hoteluri de lux in 8 – 10 orase din intreaga lume.
*************************************************************************************
Cipru va despagubi deponentii rusi cu actiuni la Bank of Cyprus

La sfarsitul anului trecut, bancile rusesti aveau circa 12 miliarde de dolari plasati in banci cipriote si imprumuturi de aproximativ 40 de miliarde de dolari acordate unor companii din Cipru. Insa in urma programului de salvare a tarii, depozitele cetatenilor rusi care au fost afectate de aceasta masura vor fi compensate cu actiuni la Bank of Cyprus. De fapt, cetatenii rusi vor primi o parte destul de mare din capitalul bancii si vor obtine un anumit control asupra bancii.
Astfel, guvernul cipriot va face tot posibilul sa minimalizeze pierderile cetatenilor rusi legate de depozitele la bancile cipriote.
*************************************************************************************
Grupul chinez Huawei este interesat sa preia Nokia pentru a deveni lider pe piata smartphone

Huawei ar fi interesat sa preia Nokia pentru a deveni cel mai mare producator de smartphone-uri la nivel mondial. In prezent, desi nu a preluat nicio companie mare, Huawei este al treilea mare producator de smartphone-uri la nivel mondial.
Huawei investeste masiv in tehnologie de ultima generatie pentru a rivaliza modelele de top de pe piata. Ascend P6, prezentat la Londra, reprezinta cea mai ambitioasa lansare efectuata vreodata de Huawei pe petele occidentale. Smartphone-ul are specificatii tehnice apropiate celor mai recente gadget-uri de la Samsung sau Apple, insa va fi disponbil la un pret mai mic.
*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *