Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

News

Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Atuurile care au scos SUA din criza: economia integrata, deciziile rapide ale politicienilor si cicatricele lasate de Marea Depresiune

Motoarele economiei americane nu functioneaza la capacitate maxima, dar aceasta creste si creeaza locuri de munca. Nu acelasi lucru se poate spune despre UE si zona euro, unde economia scade si somajul se afla la niveluri record. Spre deosebire de Europa, Statele Unite ale Americii au cu adevarat o piata unica. Statele bogate precum New York finanteaza statele sarace din sud fara sa ceara la schimb ajustari fiscale dure¬roase, precum cele impuse Greciei de Ger¬ma¬nia.
Modul diferit in care este judecata austeritatea reflecta diferentele culturale. Raspunsul washingtonului la criza a fost modelat de amintirea cozilor uriase la cantinele unde se servea supa in timpul Marii Depresiuni economice. Avand in vedere sistemele de protectie sociala “zgarcite” din SUA, Rezerva Federala, banca centrala a Americii, nu are ca obiectiv principal controlul inflatiei, asa cum este cazul Bancii Centrale Europene, ci reducerea ratei somajului sub 6,5%.
*************************************************************************************
Planul inedit al Italiei de a reduce somajul

Somajul a devenit o problema majora in Europa odata cu criza financiara si declinul economic prelungit. Rata somajului se plaseaza la peste 12% in zona euro si 11% in UE. Somajul in randul tinerilor a atins cote alarmante de aproape 25%, depasind 50% in Grecia si Spania, iar in Italia se ridica la 38,4%.
Guvernul italian vrea sa reduca somajul in randul tinerilor printr-un program care presupune ca angajatii care se apropie de varsta pensionarii sa cedeze din orele de lucru in favoarea colegilor tineri, sprijinindu-i totodata ca “mentori”. Planul ar genera reduceri semnificative ale costurilor pentru angajatori si ar ajuta tinerii sa-si gaseasca mai usor locuri de munca.
*************************************************************************************
Bursa japoneza s-a prabusit la cea mai slaba valoare

Dupa ce au inregistrat in acest an cele mai mari cresteri din lume, indicii Topix si Nikkei 225 au cunoscut in luna mai scaderi dramatice, de 7%, fiind cel mai mare declin de la tsunami-ul si dezastrul nuclear din martie 2011.
Pentru prima oara din aprilie 2005, indicele Nikkei 225 a inregistrat scaderi pentru fiecare companie din componenta sa, iar institutiile de credit de consum au pierdut 11%, conducand astfel in topul corectiilor celor 33 de grupe de companii din indicele Topix. In paralel, bondurile japoneze au ajuns sa aiba un randament de 1%, pentru prima data in ultimul an.
*************************************************************************************
Banca Vaticanul va deveni mai transparent

Banca Vaticanului, acuzata deseori de opacitate, isi va publica bilantul si alte documente pe un site, incepand cu sfarsitul acestui an. Infiintarea site-ului are ca obiectiv o transparenta mai mare si o deschidere mai mare catre exterior.
Masura este un nou pas in politica de reforme adoptata de Vatican in ultimii doi ani in privinta institutiei sale financiare, suspectata ca ar fi fost implicata in activitati de spalare de bani. Banca a fost scena unor scandaluri de amploare, cele mai ample dupa cel din 1982, care a implicat loja masonica ilegala P2, CIA si mafia.
*************************************************************************************
Polonia vrea putere de decizie in zona euro

Prin aderarea la Uniunea Europeana, Polonia a acceptat tacit sa intre si in zona euro. Dar criza financiara din aceasta zona a franat economia poloneza, cea mai mare din Europa Centrala si de Est, pana la limita stagnarii, iar polonezii si-au pierdut entuziasmul initial legat de o integrare mai adanca in UE.
Guvernul polonez va incerca sa capete influentaiin institutiile zonei euro pentru a crea un mediu stabil atunci cand va adopta moneda unica europeana, asa cum s-a obligat prin intrarea in Uniunea Europeana. In prezent, mai putin de o treime din populatie accepta ca zlotul sa fie inlocuit cu moneda euro.
*************************************************************************************

Financial Times:

Guvernele pierd anual venituri fiscale de peste 150 miliarde dolari

Potrivit estimarilor Oxfam, aproape 18.500 de miliarde de dolari sunt detinuti in paradisurile fiscale, din care o treime pe teritoriile britanice. In aceste conditii, guvernele din intreaga lume pierd anual venituri fiscale de peste 150 de miliarde de dolari din cauza banilor ascunsi in paradisurile fiscale, suma de doua ori mai mare decat cea necesara pentru eliminarea saraciei extreme.
Rezolvarea problemei paradisurilor fiscale va fi unul dintre principalele subiecte de discutii la reuniunea G8, prezidata de Marea Britanie, care va avea loc luna viitoare in Irlanda de Nord.
*************************************************************************************
Datoria Greciei este in scadere

Datoria Greciei a scazut cu mai putin de 1 miliard de euro in ultimii trei ani de austeritate, de la 310,3 miliarde euro in martie 2010 la 309,36 miliarde de euro in martie anul acesta, perioada in care statul elen a beneficiat si de stergerea unor obligatii financiare de peste 100 de miliarde de euro.
De asemenea, guvernul a derulat in decembrie o campanie de rascumparare de obligatiuni proprii la preturi mult sub valoara nominala, folosind bani imprumutati de la fondul de urgenta al zonei euro. Rascumpararea de obligatiuni a ajutat statul sa economiseasca circa 20 miliarde de euro in privinta administrarii datoriei.
*************************************************************************************
Angela Merkel poarta destinul monedei euro pe umerii ei

Este pentru a treia oara consecutiv cand Angela Merkel a fost considerata de editorii revistei Forbes drept cea mai puternica femeie din lume si a opta oara in ultimii zece ani. Ea este coloana vertebrala a Uniunii Europene si poarta destinul monedei euro pe umerii ei.
Topul 10 al celor mai puternice femei din lume este completat, in ordine, de Sheryl Sandberg – director general al companiei Facebook, Christine Lagarde – director general al Fondului Monetar International (FMI), Janet Napolitano – secretarul Departamentului de Securitate Interna din Statele Unite, Sonia Gandhi – presedinta Partidului indian al Congresului si Indra Nooyi – CEO al PepsiCo.
Cea mai tanara din aceasta lista, dominata in continuare de americance, ramane excentrica Lady Gaga (27 de ani, locul al 45-lea), iar cea mai varstnica este regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii (87 de ani, locul al 40-lea).
*************************************************************************************
Elvetia doreste sa elimine taxele scazute pentru multinationale

Elvetia este pe cale sa cedeze presiunilor UE privind sistemul de taxe favorabil companiilor cu activitati in strainatate, care a atras numeroase multinationale in tara, guvernul urmand sa prezinte un proiect prin care va elimina rata diferentiata de impozitare pentru profiturile international
Potrivit sistemului actual, profiturile realizate in strainatate de companii cu sediul in Elvetia sunt taxate la o rata mai redusa fata de castigurile inregistrate pe piata interna.
UE, cea mai mare piata de export pentru Elvetia, considera ca aceasta diferentiere este echivalenta cu ajutorul de stat ilegal. Comisia Europeana a cerut Elvetiei sa prezinte un proiect de reforma pana la sfarsitul lunii iunie, pentru a evita sanctiuni.
*************************************************************************************
Un nou partid care sustine renuntarea la euro a fost lansat in Grecia

Un nou partid politic, Plan B, a fost lansat in Grecia, o formatiune care militeaza pentru renuntarea la euro si revenirea la drahma. Liderul partidului, Alekos Alavanos, a declarat intr-o conferinta, la Atena, ca se opune masurilor de austeritate impuse tarii sale. El a argumentat ca Grecia nu poate iesi din recesiune atat timp cat este “inchisa” in moneda comuna.
*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *