Revista presei economice- 9 septembrie 2013

BCR imbunatateste oferta de creditare pentru antreprenori
BCR

Banca Comerciala Romana va imbunatati oferta de creditare pentru antreprenori oferind o solutie de creditare clientilor care nu dispun de garantii materiale suficiente in vederea contractarii unui credit.

Solutia bancii se bazeaza pe garantarea in proportie de maxim 80% a creditului de catre FNGCIMM, pentru creditele care au o perioada maxima de rambursare de 36 luni si cu o valoare maxima a creditului de 300.000lei. Pentru aceste creditele, garantiile pe care trebuie sa le prezinte clientul sunt garantia FNGCIMM si depozit colateral.

Conform declaratiilor directorului executiv, Directia Managementului Segmentelor Retail, BCR, Sorin Mititelu, aceasta initiativa va raspunde nevoilor clientilor care au afaceri bine gestionate, cu potential de crestere, dar care nu dispun in prezent de garantii suficiente in vederea contractarii unui credit.

Romania a atins un nivel record al exporturilor
Financiarul

Conform estimarilor prelminare ale INS, In luna iulie a anul 2013, exporturile FOB ale Romaniei, au ajuns la nivelul de 4,482 miliarde euro (19.935 miliarde lei), un nivel record al acestora, pe cand importurile CIF au ajuns la valoarea de 5.056 miliarde euro (22.467 miliarde lei).

In comparatie ce aceeasi perioada a anului 2012, exporturile au crescut cu 11,4%, iar importurile au crescut cu 15,2%, pentru valorile exprimate in euro. In total in anul 2013, exporturile FOB se situeaza la valoarea de 28.194 miliarde euro, iar importurile CIF la valoarea de 31.32 miliarde euro.

Pentru primele sapte luni ale anului 2013, ponderile cele mai importante in cadrul exporturilor si importurilor sunt ocupate de catre grupele de produse masini si echipamente de transport (42,5%, respectiv 34,7%) si de alte produse manufacturate (33,6%, respectiv 30,3%).

 

Imprumut de 1 miliard de lei de la bancile comerciale de catre MPF
Capital

Luni, 9 septembrie, Ministerul Finantelor Publice, printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark, scoasa la licitatie cu ajutorul BNR, a imprumutat pe o perioada de 3 ani un miliard de lei de la bancile comerciale.

Pentru luna septembrie, MPF a programat imprumuturi in valoare de 3.87 miliarde lei de la bancile comerciale. Astfel au fost programate 4 licitatii de obligatiuni cu scadenta de 3,5,7 si 10 ani, precum si o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenta de un an.

La licitatie au participat 11 banci comerciale, valoarea totala a emisiunii find de 1 miliard lei, cu o cerere totala din partea institutiilor de credit de peste 1.153 miliarde lei.

 

Cererea de credite mari ramane scazuta
Business Magazin

In luna iulie a anului 2013, au fost solicitate aproximativ 103.000 de rapoarte pentru a aflat informatii cu privire la clientii potentiali in acordarea de credite de valori mai mari. Numarul acestor tipuri de interogari scazuse la inceputul anului la 70.000 de rapoarte lunare, un minim care nu a mai fost inregistrat din anul 2004.

In perioada de varf a bancilor acestea solicitau lunar aproximativ un milion de rapoarte de credit la CRC, organismul specializat al BNR in colectarea datelor despre imprumuturi. La sfarsitul lunii iulie, bancile aveau o expunere de 307 miliarde lei pe aceasta categorie de clienti, cu 3 miliarde mai putin fata de anul 2012.

Ciprian Gabriel Raicu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *