Revista presei economice 7 mai 2014

Guvernul a analizat sistemul de contributii sociale
WallStreet

Guvernul Romaniei a initiat un studiu privind sistemul de contributii sociale pentru a identifica potentiale baze de calcul in vederea limitarii scutirilor la plata contributiei de sanatate pentru anumite activitati independente.

Termenul de finalizare a fost trimestrul intai al anului 2014. Analiza a fost initiata de Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala in ultima parte a anului 2013. Scopul acestei analize este imbunatatirea colectarii, largirea bazei de contributie si limitarea scutirilor.

In documentul transmis Comisiei Europene se afirma ca obiectivul central este de reducere a cotei contributiilor sociale intr-o maniera neutra din punct de vedere bugetar, pentru a stimula mediul de afaceri si reducerea fiscalitatii muncii.

 

Banca Italo Romena devine Veneto Banca
Financiarul

Incepand cu 26 mai se va incheia fuziunea prin absorbtie dintre Veneto Banca si Banca Italo Romena. Astfel, grupul italian Veneto Banca va opera sub brand propriu pe piata romaneasca. Sucursala Bucuresti a Bancii Italo Romena se va numi Sucursala Bucuresti a Veneto Banca.

Schimbarea identitatii va insemna si acces la produse si servicii noi si optimizate, insa relatiile existente intre banca si clienti nu vor suferi vreo modificare.

La sfarsitul anului 2013 Banca Italo Romena se afla pe locul 17 pe piata bancara din Romania dupa active, avand o cota de piata de 1,3%, inregistrand o crestere de 0,3% fata de 2008.

 

Veniturile centrelor comerciale din Romania ar putea creste
Capitalul

Ca urmare a apetitului pentru consum al romanilor, veniturile centrelor comerciale din Romania ar putea creste, in medie cu 3,5%. Partenerul managerial al Ensight Management Consulting a declarat ca exista si unele aspecte negative legate de cresterea preturilor utilitatilor, a carburantilor dar si instabilitatea mediului politic.

Romania devine tot mai apreciata de investitorii straini care isi indreapta atentia catreaceasta. Randamentele investitiilor din tari ca Spania, Portugalia, Irlanda sunt tot mai mici sau constante, pe cand Romania are potential crescut.

Mai mult de o treime dintre centrele comerciale din Romania trebuie sa treaca prin procese de innoire si imbunatatire, in perioada urmatoare.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *