Revista presei economice 21 octombrie 2014

Romania a atras 1,5 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri, la un randament minim record de 2,973% pe an
Ziarul Financiar

Romania a atras marti 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale, prin vanzarea de obligatiuni denominate in euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric, potrivit Bloomberg. Aranjorii emisiunii au fost HSBC, Societe Generale, Raiffeisen si UniCredit. Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna aprilie, cand Romania a imprumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament de 3,7% pe an. Pe piata interna, ministerul a vandut obligatiuni denominate in euro in valoare de 928,7 milioane euro. Randamentele pentru eurobondurile romanesti cu maturitate in aprilie 2024 se situau la 2,71% la finele saptamanii trecute, usor peste nivelul minim record de 2,66% pe an inregistrat in urma cu sapte saptamani.

 

Finantarea externa de la bancile mama a scazut cu aproximativ 9 miliarde de euro in cinci ani
Capital

Finantarea externa de la bancile mama a scazut cu aproximativ 9 miliarde de euro in cinci ani si doar in anul 2013, s-a inregistrat o treime din aceasta scadere, aspect care trebuie luat in calcul in momentul in care se discuta despre incetinirea cresterii economice, avand in vedere ca aceasta evolutie s-a suprapus peste un ‘proces de ajustare fiscala destul de ambitios’, a precizat Mugur Isarescu. Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca, in privinta creditari in valuta, care a explodat in perioada pre-criza, s-a ajuns la un capat de drum si este necesara eliminarea dezechilibrului masiv creat intre creditarea in moneda locala si creditarea in valuta. De asemenea, sistemul bancar din Romania si-a mentinut un grad de capitalizare confortabil, de 17%, peste cel de dinaintea declansarii crizei.

 

Castigurile fondurilor mutuale romanesti in cea mai agitata saptamana din 2014
Wall Street

Certinvest Short Fund, unul dintre putinele fonduri de investii romanesti care mizeaza pe scaderea bursei, a adus cele mai mari castiguri investitorilor saptamana trecuta, cand majoritatea burselor s-au prabusit. La polul opus se afla alte trei fonduri administrate de Certinvest, care au scazut cu peste 6%. Unitatile de fond ale Certinvest Short Fund au crescut cu 2,8% saptamana trecuta, in conditiile in care BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a pierdut 2,8%, in vreme ce BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, a pierdut 2,7%. Procente mult mai spectaculoase au fost notate in dreptul fondurilor ale caror unitati au scazut cel mai mult. Primele trei pozitii in acest clasament sunt ocupate de fondurile Certinvest BET-FI Index, BET Index si XT Index, toate cu pierderi ce au depasit 6%. De altfel, toate fondurile care fac plasamente preponderent in actiuni au scazut puternic in ultimele zile si in unele cazuri chiar au ajuns sa intre pe minus la nivelul intregului an.

 

Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published.