Revista presei economice 30 aprilie 2014
Romanii au prins din nou curaj sa se imprumute la banci
Ziarul financiar
Numarul celor care au prins din nou curaj sa se imprumute este in continua crestere. Ei prefera creditele bancare cu un scop precis, in locul cardurilor de credit care au dovedit problematice.
Specialistii spun ca lucrurile ar merge si mai bine daca bancile n-ar fi ramas blocate in regulile birocratice de dinaintea crizei.
“Pe piata imobiliara am avut a treia luna conscutiva de crestere a preturilor locuintelor”, a spus Anca Bidian, director Kiwi Finance.
Creditele ipotecare raman cel mai cautat produs bancar, in special programul Prima Casa. Cum acesta se acorda acum doar in moneda nationala, valoarea totala a creditelor ipotecare in lei s-a dublat in ultimul an, desi ramane mica fata de valoarea celor in valuta. Cererea pentru credite este stimulata si de preturile locuintelor.
Profitul BCR a urcat la un milion de lei in primul trimestru
Ziarul financiar
Banca Comerciala Romana a inregistrat in primul trimestru un profit net de un milion lei (0,2 mil. euro), fata de pierderea de 10,2 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, iar activele institutiei de credit s-au redus cu 6,8% fata de 31 martie 2013, la 65,8 miliarde lei (14,75 mld. euro).
“Profitul net s-a situat la un milion lei (0,2 milioane euro) in comparatie cu pierderea neta de -10,2 milioane lei (-2,3 milioane euro) in trimestrul I 2013, pe baza unui rezultat operational solid care a depasit cuantumul costurilor cu riscul”, se arata intr-un comunicat al BCR.
La finele lunii martie 2013, banca avea active de 70,58 miliarde lei (15,97 miliarde euro).
Grupul BCR a obtinut in primele trei luni un rezultat operational de 551,7 milioane lei (122,5 milioane euro), in scadere cu 2,8%, in conditiile unui venit operational mai mic, partial compensat de scaderea costurilor.
Venitul operational s-a diminuat cu 6,8%, la 914,1 milioane lei (203 milioane euro), iar venitul net din dobanzi a scazut cu 10,6%, la 644,3 milioane lei (143,1 milioane euro), fata de 721 milioane lei (164,3 milioane euro) in primele trei luni din 2013.
“Declinul a fost cauzat, in principal, de cererea modesta de credite in segmentele intreprinderilor mici si mijlocii si afacerilor mari, in pofida unor volume stabile de credite retail, acordate in conditiile unui mediu de dobanzi scazute”, se mentioneaza in comunicat.
Rata creditelor neperformante a crescut la 30,2% din totalul portofoliului de credite, din cauza reducerii totale a portofoliului de credite, in special pe segmentul corporate, iar rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 61,1%, peste nivelul de 58% din primul trimestru al anului trecut.
Soldul creditelor acordate a scazut cu 14,7%, la 36,66 miliarde lei (8,22 miliarde euro), activitatea noua de creditare fiind afectata de cererea slaba si reusind sa compenseze numai partial rambursarile si contractia portofoliului de credite.
Totodata, depozitele atrase au scazut usor, cu 0,2%, la 37,36 miliarde lei (8,37 miliarde euro).
“Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare, in timp ce BCR se bucura de sprijinul sustinut al bancii-mama, alaturi de surse de finantare diverse si acorduri de finantare cu Institutii Financiare Internationale”, se precizeaza in comunicat.
Banca se mentine pe prima pozitie in sistemul bancar dupa activele administrate, desi acestea s-au redus cu 6,8%, la 65,8 miliarde lei.
Tvigun Cazimir Eugen
Leave a Reply